Przejściowa ustawa piwna / Das vorläufige Biergesetz

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2484

    Przejściowa ustawa piwna / Das vorläufige Biergesetz

    Wykorzystując obchody Dnia Piwa Niemieckiego pomyślałem, że warto przybliżyć przepisy, którymi obwarowane jest warzenie piwa w Niemczech, a w szczególności tzw. "Niemieckie Prawo Czystości". Poniżej zamieszczam tłumaczenie.

    Wszelkie niemieckie przepisy dotyczące piwa zawarte są w:
    1. Przejściowej Ustawie Piwnej (Das vorläufige Biergesetz) z 29. lipca 1993 r. zwanej Niemieckim Prawem Czystości (w odróżnieniu od bawarskiego) (pełna wersja poniżej)
    3. Rozporządzeniu o wykonaniu Przejściowej Ustawy Piwnej (Verordnung zur Durchführung des Vorläufigen Biergesetzes) (definicje: górna fermentacja, zboże i.in.)
    2. Ustawie o podatku od piwa 1993 (Biersteuergesetz 1993 ) z 21.12.1992 r. wraz z późniejszymi zmianami (precyzyjnie określa taryfy podatkowe, zwolnienia, definicje)
    3. Rozporządzeniu o wykonaniu Ustawy o padatku od piwa (Verordnung zur Durchführung des Biersteuergesetzes) z 24.08.1994 wraz z późniejszymi zmianami. (regularnie aktualizowana. Określa np. że piwowarzy domowi nie muszą płacić podatku jeśli w roku kalendarzowym uwarzyli do 2 hl piwa)
    4. Innych ogólnych ustawach dotyczących produktów spożywczych itp.

    Zainteresowanych historią piwnego prawodawstwa niemieckiego odsyłam do mojego opracowania na wikipedii: Bawarskie Prawo Czystości.


    Przejściowa Ustawa Piwna z 29. lipca 1993 r.
    §§ 1 do 8
    (usunięte)
    § 9
    1. Do przyrządzenia piwa dolnej fermentacji wolno użyć, wyłączywszy zapisy w ust. 4-6, jedynie słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody.
    2. Przyrządzenie piwa górnej fermentacji podlega tym samym przepisom, jednakże dopuszczalne jest użycie innych słodów niż jęczmienny, cukru buraczanego, trzcinowego, inwertowanego lub glukozy oraz środków barwiących powstałych z tych cukrów.
    3. Pod pojęciem słód rozumie się każdy rodzaj zboża, który został sztucznie poddany procesowi kiełkowania.
    4. Użycie piwa barwiącego powstałego jedynie ze słodu, chmielu, drożdży i wody jest przy przyrządzaniu piwa dozwolone, podlega jednakże szczególnej kontroli.
    5. Zamiast chmielu może zostać użyta mączka chmielowa, chmiel w dowolnej innej rozdrobnionej postaci oraz wyciąg z szyszek chmielu, o ile produkty te spełniają następujące wymogi:
    1.) Mączka chmielowa, chmiel w dowolnej innej rozdrobnionej postaci oraz wyciąg z szyszek chmielu muszą zostać uzyskane wyłącznie z chmielu.
    2.) Wyciągi z szyszek chmielowych muszą:
    a) wykazywać takie same właściwości składników oraz substancji goryczkowych i aromatycznych, jakie posiada chmiel przed lub w trakcie warzenia brzeczki
    b) być zgodne z przepisami Prawa Żywnościowego
    Wyciągi z szyszek chmielowych wolno dodawać jedynie przed rozpoczęciem lub w trakcie warzenia brzeczki.
    6. Jako środki klarujące brzeczkę i piwo dopuszczalne są jedynie takie substancje, które działają mechanicznie lub adsorbująco i dają się rozdzielić na technicznie niezbędne cząstki nie budzące żadnych zastrzeżeń co do wartości zdrowotnych, zapachowych i smakowych.
    7. W pojedynczych przypadkach dopuszczalne jest odstąpienie od ustępu 1 i 2 jeśli przyrządzane jest piwo specjalne, piwo przeznaczone na eksport lub do celów naukowych. Na wniosek strony stosowne zezwolenie wydają określone w prawie krajowym odpowiednie urzędy.
    8. Zapisy w ustępach 1 i 2 nie znajdują zastosowania w przypadku browarów wytwarzających piwo jedynie na potrzeby domowe (piwowarzy domowi)
    9. (usunięty)
    10. (usunięty)
    11. W celu wyprodukowania zwykłego piwa [Einfachbier] górnej fermentacji wolno użyć środków słodzących zgodnie z aktualnym brzmieniem Rozporządzenia o stosowaniu środków dodatkowych do żywności z 22. grudnia 1981 r. (BGBl I s. 1625, 1633)
    § 10
    (usunięty)
    § 11
    1. (usunięty)
    2. Produkty chmielowe wymienione w § 9 ust. 5 mogą zostać wprowadzone do obrotu jedynie przez producentów lub importerów, którym udzielone zostało zezwolenie na handel tymi produktami przez odpowiednie urzędy nadzorujące obrót środkami spożywczymi. Zezwolenie może nie zostać wydane producentom lub importerom, którzy
    1) nie są wstanie wykazać się nieposzlakowaną opinią
    2) nie prowadzą ksiąg rachunkowych zgodnie z zasadami rachunkowości
    3) nie zobowiązały się udostępnić swoich wyrobów odpowiednim urzędom w celu zbadania na ich koszt, czy wyroby te odpowiadają wymaganiom wyszczególnionym w § 9 ust. 5 pkt. 1 i 2.
    Zezwolenie zostanie cofnięte, jeśli okaże się, że przy jego udzielaniu istniały przyczyny do odmowy zgodnie z ust. 2 pkt. 1. Zezwolenie zostanie odwołane jeśli w okresie późniejszym pojawią się fakty usprawiedliwiające odmowę zezwolenia zgodnie z ust. 2.
    3. Na opakowaniach produktów chmielowych przeznaczonych do obrotu muszą zostać umieszczone niezmywalnym i czytelnym pismem nazwa i siedziba producenta, a w przypadku wyrobów importowanych również importera, ponadto kraj pochodzenia, rodzaj i rocznik użytego chmielu.
    § 12
    Do kontroli przestrzegania przepisów niniejszej ustawy oraz rozporządzeń udzielonych na podstawie tej ustawy znajdują zastosowanie §§ 40 do 46 Ustawy o środkach spożywczych i artykułach bieżącej konsumpcji.
    §§ 13 do 17
    (usunięte)
    § 18
    1. Niezgodnie z prawem postępuje, kto umyślnie lub nieumyślnie
    1.) stosuje inne niż wymienione w § 9 substancje do produkcji piwa lub dodaje je do gotowego piwa przeznaczonego na sprzedaż lub
    2.) wbrew § 9 ust. 5 dodaje wyciągi z szyszek chmielowych do piwa lub brzeczki po zakończeniu procesu warzenia
    2. Postępowanie niezgodne z przepisami może być karane karą grzywny do 20000 marek niemieckich.
    3. W przypadkach wymienionych w ustępie 1 pkt. 1 i 2 mogą zostać uwzględnione substancje i preparaty, przyrządzone z nich piwo lub piwo z dodatkiem tych substancji oraz opakowania.
    §§ 19 do 24
    (usunięte)
    § 25
    Za zgodą Rady Federalnej upoważnia się ministra zdrowia by poprzez rozporządzenie
    1. określił szczegółowo przepisy § 9 ust. 1 do 8 dotyczące przyrządzania piwa, używanych substancji, metod oraz rodzajów piwa
    2. ustanowił szczegółowe przepisy dotyczące preparatów chmielowych (§ 11)
Przetwarzanie...
X