Postanowiłem założyć ten temat kupując dzisiaj piwo Kew Gold. Nie będę tu opisywał smaku piwa, ale naklejkę polskiego importera na której to pierwsze zdanie brzmiało: "Piwo otrzymywane z chmielu". Wcześniej na niemieckich pszenicznych piwach mogłem się dowiedzieć (oczywiście z polskich naklejek), że piwo to jest produkowane ze słodu jęczmiennego (ani słowa o pszenicznym). Czy ktoś z was zna jakieś inne ciekawe teksty z tych polskich naklejek? I jak to się ma do polskiego prawa? Czy można na takiej naklejce, która ma tłumaczyć podstawowe informacje pisać każdą głupotę?
Absurdalne polskie naklejki na zagranicznych piwach.
Collapse
X
-
Mnie rozłożyła kiedyś na łopatki naklejka na butelce cydru. Któryś z piwnych importerów przykleił swój standard, ze słodem, drożdżami i chmielem w składzie. Aż po niemiecku czytałem z oryginalnej etykiety i nie mogłem wyjść z podziwu nad poziomem ignorancji
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziKto właściwie te nalepki produkuje lub zatwierdza?
jest taki przepis, musi tam być o ile pamiętam podana zawartość alkoholu.
Importerzy traktują to jako smutna konieczność, gdyż sami muszą naklejać to na butelki.
W związku z tym te naklejki nie różnią się od siebie.
Comment
-
-
Ja pisałem w osobnym wątku, przy Primatorach. Nie jest to co prawda nalepka importera, ale napisy po polsku na oryginalnej etykiecie. Na Primatorze 24 - po polsku jest mowa o porterze, po niemiecku o bocku. Na Primatorze 21 po polsku jest mowa o jasnym porterze!Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!
Comment
-
-
ostatnio na puszce Oettinger Hefeweissbier była naklejka: Piwo przenno-drożdżowe naturalnie mętne....Kolekcja puszek piwnych:
http://puszkikrugera.web-album.org/
Comment
-
-
masz racje, było PSZENNO ) zauażyłem ten błąd u siebie już kolejny raz...niedobrzeKolekcja puszek piwnych:
http://puszkikrugera.web-album.org/
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kruger_nr1 Wyświetlenie odpowiedzimasz racje, było PSZENNO ) zauażyłem ten błąd u siebie już kolejny raz...niedobrzeMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika snorre Wyświetlenie odpowiedziNa Primatorze 21 po polsku jest mowa o jasnym porterze!POLAKIEM jestem i dobre
PIWO nie jest mi obce...
Comment
-
Comment