Ciepłe piwo w butelce

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jaro-w
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.10
    • 127

    Ciepłe piwo w butelce

    Drodzy forumowicze i znawcy tematu.Od wczesnych godzin popołudniowych nurtuje i burzy mój spokój jedna myśl...Dlaczego piwo w butelce jest ciepłe?Dodam,że piwo nabyłem drogą kupna w browarze,zaraz po rozlewie.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Bo nie schłodzone
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaro-w
      Drodzy forumowicze i znawcy tematu.Od wczesnych godzin popołudniowych nurtuje i burzy mój spokój jedna myśl...Dlaczego piwo w butelce jest ciepłe?Dodam,że piwo nabyłem drogą kupna w browarze,zaraz po rozlewie.
      Proste. Każda flaszka z piwem przechodzi przez pasteryzator tunelowy.
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • jaro-w
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.10
        • 127

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
        Proste. Każda flaszka z piwem przechodzi przez pasteryzator tunelowy.
        tez mi się to wydawało proste(do dzisiaj).rzecz w tym ,żę to piwo niepasteryzowane

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10861

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaro-w
          tez mi się to wydawało proste(do dzisiaj).rzecz w tym ,żę to piwo niepasteryzowane
          Pusta flaszka również musi być umyta w ciepłym roztworze nawet ta pochodząca prosto z huty.
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • jaro-w
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.10
            • 127

            #6
            dzięki.trochę mnie uspokoiłeś bo juz myślałem ,że kolejna ściema...

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              #7
              Może jednak dostało kilka jednostek pasteryzacji, jak niedawno pisał na forum Czes.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                Pusta flaszka również musi być umyta w ciepłym roztworze nawet ta pochodząca prosto z huty.
                Wystarczy policzyć masę piwa w butelce i jego temperaturę, oraz temperaturę butelki i jej masę, żeby wiedzieć, że po nalaniu piwa do środka zestaw będzie zimny.

                Piwo musiało być pasteryzowane.

                Comment

                • jaro-w
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2006.10
                  • 127

                  #9
                  piwo było ewidentnie ciepłe,nawet po godzinie w lodówce

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                    Pusta flaszka również musi być umyta w ciepłym roztworze nawet ta pochodząca prosto z huty.
                    Nieraz nalewam do ciepłych butelek. Momentalnie robią się zimne, zwłaszcza, gdy piwo ma 10st C.

                    Prawdopodobnie piwo zostało podpasteryzowane, ale nie spazteryzowane do końca.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23860

                      #11
                      No, to teraz zamkną przed nami wrota wszystkie browary...
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • jaro-w
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2006.10
                        • 127

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                        No, to teraz zamkną przed nami wrota wszystkie browary...
                        jeżeli to co myślę potwierdzi się to czemu nie...sam przestanę tam jezdzić.Wkurza mnie to ostro.To ja tu klientów nowych za free znajduję,sąsiadom temat super piwa sprzedaję,ludzi do jedynej słusznej drogi przekonuję a tu taka ściema?!!!Mam nadzieję ,żę jest jakieś sensowne wytłumaczenie.

                        Comment

                        • JAckson
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2004.05
                          • 6122

                          #13
                          A może to piwo niefiltrowane i kondycjonowane w butelce. Egzotermiczny proces refermentacji podgrzewa zawartość.

                          Wiem, wiem....
                          MM961
                          4:-)

                          Comment

                          • żąleną
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.01
                            • 13239

                            #14
                            A który to browar, jeśli można wiedzieć?

                            Comment

                            • tfur
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2006.05
                              • 1308

                              #15
                              jeśli kolega ma w herbie konstancin, no to gdzie on może jeździć. mało budujące doniesienia...
                              veni, emi, bibi

                              Comment

                              Przetwarzanie...