Fuzle w piwie?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jastrz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.04
    • 7

    #1

    Fuzle w piwie?

    Witam!
    Orientuje się ktoś jak wygląda sprawa fuzli w piwach (komercyjne piwa - noteckie/ciechan/brackie)? Czy piwo zawiera dużo fuzli w porównaniu np. do wina?

    Bo z jednej strony słyszałem, że piwo poza etanolem nie zawiera jakiś szkodliwych substancji, a z drugiej że zawiera niemało fuzli? Jaka jest prawda?

    Jeszcze takie pytanie.
    Piwo które stoi otwarte 3-4 traci tylko na smaku (mówimy o temp. pokojowej)? Bo ktoś mówił, że się takim piwem przytruł. Nie żebym chciał pić takie piwo, pytam z ciekawości


    Pozdrawiam
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19292

    #2
    Cytując za Wiki piwo.org:

    "Na ich powstawanie duży wpływ ma wysoka temperatura fermentacji."

    Temperatura fermentacji nastawów gorzelnianych jest większa, gdyż fuzle można usunąć w procesie rektyfikacji. Temp. fermentacji win jak i piw górnej fermentacji zakłada niższą temperaturę (o drożdżach dolnej fermentacji i fermentacji z ich udziałem z oczywistych względów nie wspomnę), stąd może ich mniejsza ilość.
    Nie spotkałem się z zatruciem fuzlami w przypadku win czy piw, choć w przypadku win domowych występuje częściej kac (i związany z tym efekt działania fuzli - ból głowy).

    Po 3-4 dnia piwo się utleni, podobnie jak wino.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • RomaNzRumunii
      Kolsch temperatura fermentacji
      RomaNzRumunii
      Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
      2023-11-25, 21:07
    • smir
      Oktoberfestbier temperatura fermentacji
      smir
      Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
      ...
      2021-05-24, 21:09
    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 09:28
    • Zaiksik
      Trudne początki
      Zaiksik
      Witam
      Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
      Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
      Wszystko...
      2024-08-27, 17:13
    • etman
      Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
      etman
      Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
      White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

      Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
      2024-11-23, 18:56
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...