150 piw w artomacie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.11
    • 2478

    150 piw w artomacie

    Właśnie zobaczyłem, że ostatnio degustowane przeze mnie piwo było 150 piwem, jakie oceniałem w artomacie. Skłoniło mnie to do refleksji . Na początek piwa, jakim przyznałem ponad 4 punkty:

    4,60 Konstancin Żytnie
    4,47 Konstancin Czarny Dąb
    4,33 Komes Porter, Fortuna
    4,28 Okocim Porter
    4,25 Noteckie Czarnków
    4,20 Złote Lwy, Amber
    4,15 Acan Niepasteryzowane, Staropolski
    4,12 Kama Sutra, Gab
    4,12 Bracki Koźlak Dubeltowy
    4,12 Black Boss Porter
    4,12 Janów Jasne Pełne
    4,10 Frater Podwójny, Kielce
    4,08 Wiśnia w Piwie, Kormoran
    4,08 Goolman, Perła
    4,08 Belfast, Jabłonowo
    4,08 Śląskie Pełne, Zabrze
    4,05 Irish Beer, Kormoran
    4,03 Koźlak, Amber

    Z kilku wyników nie jestem zadowolony, bo np. Grand Imperial Porter jest świetnym piwem, a u mnie nie zdobył pełnych 4 pkt. (będę musiał jeszcze raz ocenić w artomacie). Kilku piw nie oceniałem, a na pewno byłyby wysoko. Kilku piw w powyższym zestawieniu już nie ma, a co do kilku sam mam wątpliwości i musiałbym zweryfikować jeszcze raz swoją ocenę. Ale ogólnie ciekawe zestawienie.
  • darekd
    PremiumUżytkownik
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12381

    #2
    Bo Artomat nie jest niestety adekwatny moim zdaniem Jakikolwiek punktowy sposób oceny piw jest skazany na ułomności, więc go nie stosuje.

    Comment

    • chemmobile
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2009.03
      • 2168

      #3
      Skitof, mnie też gryzie sumienie, że niektórym piwom zawyżyłem ocenę i pewnie pójdą do powtórki
      Co do artomatu, to chcąc usunąć pewne ułomności stosuję kilka zasad:
      - opakowanie, jakie by nie było, zawsze daję 3 pkt.
      - barwę i nasycenie punktuję w przedziale od 4 do 5 pkt. (baaaardzo rzadko schodzę poniżej 4 pkt.)
      Dzięki temu oceny z artomatu można porównywać, bo wpływ na nie w 95% mają smak i zapach.
      A do 150 piw jeszcze mi daleko, przede wszystkim dlatego, że oceniam tylko lagery i im podobne
      Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
      Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

      Comment

      • skitof
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.11
        • 2478

        #4
        Ja przed ostatecznym wystawieniem ocen, będę je sobie chyba zliczał sam, by wiedzieć jaka będzie końcowa ocena. Właśnie wczoraj odkryłem metodę, jak samemu wyliczyć średnią.

        Comment

        • grew
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.05
          • 766

          #5
          Jako, że Artomat jest automatem, może lepiej byłoby wprowadzić wagową metodę wyliczania oceny? Uważam, że opakowanie i jego ocena nie powinny mieć identycznego znaczenia jak choćby smak. Barwa również nie jest kluczowa

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grew
            Jako, że Artomat jest automatem, może lepiej byłoby wprowadzić wagową metodę wyliczania oceny? Uważam, że opakowanie i jego ocena nie powinny mieć identycznego znaczenia jak choćby smak. Barwa również nie jest kluczowa
            A dlaczego sądzisz, że już teraz nie ma wag? Smak jest najważniejszy, zaś opakowanie i kolor najmniej ważne. Oto wagi:
            kolor: 5%
            piana: 10%
            nasycenie: 5%
            zapach: 35%
            smak: 40%
            opakowanie 5%

            Comment

            • grew
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2009.05
              • 766

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
              A dlaczego sądzisz, że już teraz nie ma wag? Smak jest najważniejszy, zaś opakowanie i kolor najmniej ważne. Oto wagi:
              kolor: 5%
              piana: 10%
              nasycenie: 5%
              zapach: 35%
              smak: 40%
              opakowanie 5%
              No to super. Jakoś nie widziałem tej informacji wcześniej. Dziękuję za naświetlenie Wygląda dobrze.

              Comment

              • skitof
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2007.11
                • 2478

                #8
                Podrzucę jeszcze metodę jak wyliczyć średnią, gdyby ktoś chciał to zrobić sam.
                Przykładowo:
                5x5% + 4,5x10% + 4x5% + 3,5x35% + 3x40% + 2,5x5% daje 0,25+0,45+0,2+1,225+1,2+0,125 = 3.450

                Comment

                Przetwarzanie...