Zgadza się i nie weim czy jest jeszcze produkowane bo dawno nie widziałem, ale Kormoran robił pilsa o nazwie "Olsztyńskie" też właśnie w bączku.
Do jakich piw pasuje kufel?
Collapse
X
-
Połowa z tych baczków nie zasługuje, żeby pić wogóle a co dopiero z butelkiMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
Przykro mi, ale będę tu chama odstawiał:
Sentyment to, czy wygoda, ale z "bączka" nie przelałbym do kufla. Jak by to zresztą wyglądało kufel (a mam ich w kolekcji trochę) "trochę napełniony" ?! Już bym wolał do starej pogierkowskiej musztardówki wlać.Comment
-
Też nie lubię "trochę" napełnionego szkła, ale "trochę" jednowymiarowa ta twoja kolekcja, jeśli masz same półlitrowe kufle.Comment
-
Jak dla mnie kufel nie pasuje do żadnego piwa. Nie cierpię pić czegokolwiek - a już zwłaszcza piwa - z tego ciężkiego, niewygodnego naczynia. Piwo (dobre piwo) to zbyt wyrafinowany trunek, by raczyć się nim za pośrednictwem takiego siermiężnego przedmiotu. Wolałbym już pić ze zwykłej szklanki, przelewając kilka razy, niż z kufla, gdybym musiał wybierać.
Kuflom mówię stanowcze nie!Comment
-
Moim skromnym zdaniem każde piwo jasne lager czy pils pasuje do kufla. Nawet porter można dostojnie degustować w szklanym 0,5 l. kuflu. W swej kolekcji posiadam kilkanaście kufli o pojemnościach od 0,2 do 1,0 l. Próbowałem piwa także w ceramicznych kuflach i wiem że dłużej zatrzymują temp. piwa dzięki czemu wolniej się ono ociepla.
Jedynie litrowe kufle mogą okazać się niepraktyczne.Kto piwa nie pije ani nie smakuje, ten już jest wariat albo zwariuje.
Wódeczka? Nie dziękuję, żony i piwa nie zdradzam ...Comment
-
Ponawiam pytanie, zadane przez kogo innego wcześniej:
czy ten podział naczyń do poszczególnych stylów piwa jest dobry??
Comment
-
Jak dla mnie kufel nie za bardzo kojarzy mi się z piwami typu ale. Kufel wydaje mi się bardziej związany z kulturą konsumpcji jaka panuje w Czechach albo w Niemczech. No i szkła do piw europejskich: zaprezentowano chyba same pokale, a przecież do lagera jasnego/ciemnego pasuje też szkło "tradycyjne" które oferuje wiele browarów polskich/czeskich jako swoje szkło firmowe.Comment
-
Jak dla mnie kufel nie za bardzo kojarzy mi się z piwami typu ale. Kufel wydaje mi się bardziej związany z kulturą konsumpcji jaka panuje w Czechach albo w Niemczech. No i szkła do piw europejskich: zaprezentowano chyba same pokale, a przecież do lagera jasnego/ciemnego pasuje też szkło "tradycyjne" które oferuje wiele browarów polskich/czeskich jako swoje szkło firmowe.Comment
Comment