Do jakich piw pasuje kufel?
Collapse
X
-
Do mojej kolekcji również. Ja swój wybłagałem w restauracji Pivovarka przy browarze w Pardubicach. Kelner mówił że można różne szkło kupić obok w sklepie firmowym browaru, ale że zawitaliśmy już po 19 gdy było zamknięte, to mi sprezentował. Napiwku nie żałowałemComment
-
Comment
-
Onet rulez, wpisujecie miasta
Kopyr wyluzuj trochę. Wbrew pozorm mój post był w temacie. Kufel jest najlepszy do każdego piwa i to bez dwóch zdań. A piwo beczkowe w tym kuflu jest zawsze lepsze (a tutaj rzeczywiście możesz nie kojarzyć skrótu myślowego ale spora część forum będzie wiedziała o co chodzi)."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
Comment
-
Ja osobiście wole pić piwo z cienkiego szkła. Mam w swojej skromnej szklanej kolekcji kufle półlitrowe Żywca i "Tyskie Biesiady" ale raczej ładnie wyglądają na półce, spożywać piwko preferuję z ładnej wysokiej szklanicy. A co do tego czy kufel zawsze pasuje...do jasnych pełnych mi raczej nie wadzi wizualnie, ale pszeniczniaki, belgijskie piwa i ale to już ciekawiej się prezentują w dedykowanym szkle.Comment
-
Comment
-
Comment
-
Przez rurki ze wspólnego gara.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Pito je przez trzcinową słomkę z glinianego dzbana przypominającego grecką amforę. Zwykle z takiego naczynia sączyło piwo jednocześnie kilka osób. Wyglądało to mniej więcej tak jak w reklamie Tyskie z chińską salą tradycji.Comment
-
ja zawsze wolalem piwo z cienkiego szkla, jednak po ostatnim pobycie w czeskiej pradze gdzie wszedzie gdzie bylem podawano piwo w kuflach przekonalem sie do tego naczynia i teraz uwazam iz piwo lepiej smakuje i lepiej sie pije z kufla wlasnieComment
-
Jako osoba myjąca szkło po spożyciu stawiam na kufle. Szklanki są zbyt kruche i delikatne, te o bardziej fikuśnym kształcie (tulipaniki) ciężko jest też dokładnie wymyć.
Zmywak mówi "kufel"!Comment
-
Prosty podział
Mam prosty podział - niski pękaty kufel (oczywiście z klapką) do piw ciemnych, wysoki i "szczupły" (też z klapką oczywiscie) do piw jasnych - i tyle. Oczywiście podział ten nie dotyczy stoutów czy piw belgijskich a już daleko od kufli trzymam swoje piwa przeniczne (choć tak własciwie to robię tylko ciemne przeniczniaki)
pozdrawiam fComment
Comment