Opisy na etykiecie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • vuzela
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.06
    • 8

    #1

    Opisy na etykiecie

    Witam:-)
    Od jakiś dwóch lat smaki polskich piw z dużych browarów zaczęły się jak dla mnie wyraźnie zbliżać do siebie dlatego też zacząłem się troszkę interesować tym gdzie są produkowane z czego i tak dalej. Odkryłem przy okazji, że jakoś nagle zniknęły z etykietek informacje o składzie piwa albo inaczej tego co jest w środku;-) Jedyna informacja to taka, że zawiera słód i cześć. A co z resztą? Czy prawo pozwala na to żeby o tym nie informować? No i jaki jest tego powód?

    Pozdrawiam
  • Pankracy
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2007.10
    • 2807

    #2
    Temat ten był już poruszany na forum nie jeden raz. Proponuje poszperać.

    Niestety nie ma nałożonego ustawowo obowiązku producenta do podawania składników, z których zostało wyprodukowane piwo. Tak samo też nie ma obowiązku wobec producenta aby podawał gdzie piwo zostało wyprodukowane.

    Na większości piw pojawia się jedynie adnotacja, że zostało wyprodukowane ze słodu jęczmiennego, gdyż w ten sposób producent może zasłonić się od odpowiedzialności za narażenie na dolegliwości chorobowe alergików (zob. celiakia).
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2010-06-01, 17:11.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Serokomlak
      Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
      Serokomlak
      Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

      „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
      Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
      2024-11-03, 01:56
    • e-prezes
      Nepomucen, Michael
      e-prezes


      Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...
      2022-11-29, 13:43
    • bastion
      Ukraina, Czerniowce, Heroiv Majdanu 29, Nasze Piwo II.
      bastion
      W Czerniowcach od 1991 roku działa browar restauracyjny o nazwie Nasze Piwo, przez miejscowych zwanych Bawarią. Sukces komercyjny tego przybytku, opisanego już na forum - https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-czerwonoarmij...
      2021-04-23, 21:10
    • dadek
      Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
      dadek
      Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
      2024-10-23, 00:37
    • bastion
      Łotwa, Jelgava, Cukura Iela 21, Alus Daritava Viedi.
      bastion
      Browar restauracyjny Viedi mieści się na przedmieściach spokojnego miasteczka jakim jest Jelgava. Ale generalnie można to przypiąć chyba do każdego łotewskiego miasta poza stolicą. W piękny letni dzień widać mnóstwo ludzi spacerujących, czy też oddających się żegludze po rzece Lelupie....
      2023-11-27, 21:50
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...