Koźlak pochodzi z Einbeck

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
    Myślę, że koźlak niemiecki mógł być zawsze dolnofermentacyjny. Warzony był na jesieni, leżakował w zimie, pity był na wiosnę. To by sugerowało zamierzony rodzaj prostej dolnej fermentacji. I taka tradycja mogła się zachować do dziś. Pytanie jest więc dlaczego w Holandii zaczęto warzyć koźlaka górnej fermentacji?
    Być może tak było. Pozostaje pytanie czy piwo z Einbeck to jest właśnie ten koźlak?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2007.11
      • 2485

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Być może tak było. Pozostaje pytanie czy piwo z Einbeck to jest właśnie ten koźlak?
      Niewykluczone, że nie. W Bawarii zgodnie z porządkiem piwowarskim ustanowionym w roku 1539 wolno było warzyć piwo tylko pomiędzy św. Michałem (29 wrzesień), a św. Grzegorzem (23 kwiecień) czyli w miesiącach zimowych. Być może piwo z Einbeck było nazwijmy to piwem zwykłym, czyli raczej górnej fermentacji. Bawarczycy musieli warzyć je w zimie, leżakować w lodzie itp. i stąd wytworzyła się tradycja dolnej fermentacji koźlaka i jego popularność jako piwa czystszego, klarowniejszego niż np. w Einbeck. Natomiast gdzie indziej, np. w Holandii zachowano górną fermentację - choć to współczesne określenia, wtedy przecież nie klasyfikowano tak tych piw. Być może wówczas te różnice nie były tak duże, dopiero współczesna technologia i surowce wydobywają wyraźne różnice.

Comment

• jacer
        • 2006.03
        • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
        Być może piwo z Einbeck było nazwijmy to piwem zwykłym, czyli raczej górnej fermentacji. Bawarczycy musieli warzyć je w zimie, leżakować w lodzie itp. i stąd wytworzyła się tradycja dolnej fermentacji koźlaka i jego popularność jako piwa czystszego, klarowniejszego niż np. w Einbeck.
        Dokładnie, dlatego autor tego tekstu zastanawia się czy jest uprawnione wyprowadzanie nazwy piwa Bock od miejscowości Einbeck. Nie rozstrzyga tego. Nie wiadomo.

Zauważ, że w browarze pojawia się czeladnik.

Jest baaardzo długi artykuł o niederlandzkich koźlakach. Cała historia. Bez dobrego tłumaczenia nie będe tu dawać informacji, bo znów będzie źle, że nie ma "i" zamiast "oraz". Coś tam chodzi o podatki. Taniej było warzyć piwa górnej fermentacji. Być może aby wyrugować piwa bawarskie.

Bardzo ciekawy temat, bo ukazujący historię piwowarstwa w Europie w ostatnich 150 latach.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• zgroza
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2008.03
          • 3607

Piję właśnie koźlaka z browaru St. Christoffel, i jest on dolnej fermentacji.
          Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• purc
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.02
            • 650

współczesne koźlaki są ZAWSZE dolnej fermentacji

Comment

• Piwowar
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 2563

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika purc Wyświetlenie odpowiedzi
              Z tym się nie zgodzę. Piłem w tym roku już kilkanaście "Weizenbocków", a mój brat pił zdaje się "Kölschbocka".

Co do nazwy "Bock" z punktu widzenia samych Bawarczyków, podobno wzięła się z używania w mowie potocznej, powtarzania i przekręcania nazwy piwa z Einbeck. Zaczęło się od poprawnej nazwy "Einbeck'sches Bier", z której z czasem zrobiono "Einböck'sches Bier", "Einpock'sches Bier", no i w końcu przy niezliczonej ilości bawarskich dialektów zrobił się z tego "Bockbier". A że Bock = kozioł, mamy dzisiaj na etykietach piw mocnych różne ciekawe koziołki.
              Archiwum piwne

Poznaj
              http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
              Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
              Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• purc
                • 2009.02
                • 650

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar Wyświetlenie odpowiedzi
                Z tym się nie zgodzę. Piłem w tym roku już kilkanaście "Weizenbocków", a mój brat pił zdaje się "Kölschbocka".

Co do nazwy "Bock" z punktu widzenia samych Bawarczyków, podobno wzięła się z używania w mowie potocznej, powtarzania i przekręcania nazwy piwa z Einbeck. Zaczęło się od poprawnej nazwy "Einbeck'sches Bier", z której z czasem zrobiono "Einböck'sches Bier", "Einpock'sches Bier", no i w końcu przy niezliczonej ilości bawarskich dialektów zrobił się z tego "Bockbier". A że Bock = kozioł, mamy dzisiaj na etykietach piw mocnych różne ciekawe koziołki.
                Tak, ale Weizenbocki zalicza się raczej do Weizenów /tak przynajmniej twierdzi autor książki, z której , zdaje się , obaj korzystalismy /tak wnioskuję z przytoczonej hipotezy o źródłach nazwy/. O Koelschbocku nie słyszałem, ale wygłada na to ,że to raczej mocniejszy Koelsch niż
                Bock "skoelschowany".

Comment

• jacer
                  • 2006.03
                  • 9875

A Koźlaki Jesienne to niby co?
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• Piwowar
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.05
                    • 2563

Tak, ale Weizenbocki zalicza się raczej do Weizenów /tak przynajmniej twierdzi autor książki, z której , zdaje się , obaj korzystalismy /tak wnioskuję z przytoczonej hipotezy o źródłach nazwy/. O Koelschbocku nie słyszałem, ale wygłada na to ,że to raczej mocniejszy Koelsch niż
                    Bock "skoelschowany".
                    Właściwie to pisałem z pamięci, ale jeżeli podasz Twoje źródło, to mogę u siebie sprawdzić, czy korzystaliśmy z tego samego.
                    Archiwum piwne

Poznaj
                    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek

Comment

• purc
                      • 2009.02
                      • 650

Właściwie to pisałem z pamięci, ale jeżeli podasz Twoje źródło, to mogę u siebie sprawdzić, czy korzystaliśmy z tego samego.
                      Darryl Richman "Bock".

Comment

• Piwowar
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 2563

Takiej pozycji nie mam. Czy to po angielsku?
                        Archiwum piwne

Poznaj

Comment

• purc
                          • 2009.02
                          • 650

Takiej pozycji nie mam. Czy to po angielsku?
                          Tak. Seria Classic Beer Style Series.

Comment

• Piwowar
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.05
                            • 2563

No to nie dla mnie, bo ja jeszcze jestem z tych, których uczyli w szkole jako języka obcego rosyjskiego.
                            Archiwum piwne

Poznaj

Comment

• purc
                              • 2009.02
                              • 650

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              A Koźlaki Jesienne to niby co?
                              Też są lagerami. /konsultowane z Wasatch Brewery/.

Comment

• jacer
                                • 2006.03
                                • 9875

Też są lagerami. /konsultowane z Wasatch Brewery/.
                                Ale co ma Utah do Niederlandów?
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

Przetwarzanie...
                                X