Biorąc pod uwagę powierzchnię kraju i liczbę mieszkańców (potencjalnych piwoszy) to jednak dla mnie Belgia jest Królestwem piwa.
Uboga oferta piwna w sklepach w Trójmieście.
Collapse
X
-
-
Jeżeli się mylę, bardzo proszę poprawcie mnie.
W Belgii działa około 100 browarów a zamieszkuje ten kraj ponad 10 milionów ludzi.
W Niemczech żyje ponad 80 milionów ludzi a działa ponad 1300 browarów.
Tylko ta liczba plus bogata różnorodność gatunków sprawia, że NIEMCY SĄ wg mnie piwną potęgą!Comment
-
Lubię przeglądać roczniki statystyczne, ale nigdy nie spotkałem się tam z podobnyminp w danym kraju ile przypada browarów na 100 tys. mieszkańców. Ciekaw jestem wyników.
Comment
-
A właśnie w Poznaniu ma wkrótce powstać kolejny sklep w założeniu oferujący duży wybór piw różnorakich, to już będzie trzeci jeśli się nie mylę.Ostatnia zmiana dokonana przez Mason; 2010-09-09, 14:23.JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Comment
-
no to trzeba Wikipedię poprawić. W Bambergu jest ponoć "tylko" 9 i szczycą się niesłusznie.
Comment
-
(...) W Bambergu jest ponoć "tylko" 9 i szczycą się niesłusznie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/BambergComment
-
A w Hanoi jest około 20 browarów, a w Sankt Petersburgu około 30....I o czym to ma świadczyć?
Przeliczacie stosunek ilości browarów na 100 000 mieszkańców? Jeśli tak to piwna potęgą powinno do niedawno być Niue, obecnie Palau lub Monako, a nawet Gwinea Równikowa.
Idziecie na ilość czy na jakość?
Czy ilośc browarów w danym kraju ma świadczyć o potędze czy może inne czynniki? Co z tego, ze w takich krajach jak USA, Chiny, Rosja, Niemcy ilośc browarów idzie jak nie w setki to w tysiące? Ile piw z tych państw jest doskonałymi, a ile tylko przeciętnymi?
Ja za piwna potęgę uważam ten kraj, z którego ilość wypitych piw w stosunku do tego co piłem mi smakuje, nie chodzi tylko o ilość ale także ich różnorodność. Dla mnie piwną potęgą są od baaaardzo dawna Czechy i na pewno taką długo pozostaną. Kolejnym takim krajem mógłbym uznać Belgię lub Holandię ale nie lubię mózgotrzepów, (a w tych krajach lubią warzyć mocne piwa - co z tego, że lepsze niż u nas, mózgotrzep to mózgotrzep) ani wszelkieg rodzaju lambiców czy Blanche'ów)Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Faktem jednak jest, że największe zagęszczenie browarów jest w Górnej Frankonii, w dodatku są to browary unikalne, w dużej mierze rzemieślnicze, warzące na pewno piwa unikalne. Warzy się tam piwa w wielu stylach, owszem nie w tylu co w Belgii, ale jednak, nie jest to 1 czy 2 style. Także biorąc pod uwagę kilka kryteriów Oberfranken jest krainą browarów, jak informują tablice, bynajmniej nie reklamowe, a informacyjne.
Natomiast USA są moim zdaniem wyjątkowe dlatego, że właśnie tam piwowarstwo za sprawą >1500 browarów rzemieślniczych najbardziej się rozwija. Warzy się wszystko to co wymyślono w Europie, a w dodatku wymyślają wciąż nowe style. W Europie tego nie ma. Oczywiście to obwołanie USA królestwem piwa było z m ojej strony pewną prowokacją, ale bardzo chciałbym tam pojechać.Comment
-
Wciąż na amerykańskim rynku dominują piwa light (prawie 53%), ale mikro-browary notują wzrost sprzedaży mimo ogólnego spadku spożycia.JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Każdy będzie uważał ten kraj do którego lubi jezdzić.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
No a w Belgii masz tylko górną fermentację. Nuda. Tylko koncernowe pilsy są dolnej.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
:
Pszenica we wszystkich odcieniach (górna fermentacja)
Alt (górna fermentacja)
Kolsch (piwo górnej fermentacji)
Koźlaki (kilka odmian)
Gose
Marcowe
Piwniczne
Wędzonki
Żytnie
Steinbier
Mało. W takim razie kocham ten nudny kraj. Dobrze, że jutro za 14 godzin już tam będęComment