Marcin - przynajmniej ta ostatnia instalacja nie przeszłaby przez nasz sanepid.
Chcę otworzyć Browar restauracyjny w Opolu.
Collapse
X
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziMarcin - przynajmniej ta ostatnia instalacja nie przeszłaby przez nasz sanepid.Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2010-07-22, 21:46.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziBrowar działa w UE więc podejrzewam, że służby sanitarne są równie wymagające jak nasze. Może wystarczy odrobinę samozaparcia.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziBrowar działa w UE więc podejrzewam, że służby sanitarne są równie wymagające jak nasze. Może wystarczy odrobinę samozaparcia?Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.
Comment
-
-
To ostatnie to ciężko by było, ale uważam, że wiele instalacji amatorskich ma szansę na legalizację. Jeśli chodzi o UC to dla niego ważne jest by było mierzalne - to załatwiamy w GUM, a Sanepid to lubi się przyczepić do byle czego, albo zlać. Sam nie wiem dlaczego. Niestety nie siedzę w tym temacie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziKaspar, a ostatnio rozmawiałem z przedstawicielem wysyła właściciela do bamberskich browarów, by sam wybrał. Jeśli właściciel sceduje to na piwowara to i tak bez znaczenia, bo wybiera się najtańsze piwa ale takie, które już się sprzedają na naszym rynku. Nikt nie będzie ryzykował.Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedziAno właśnie nawet pasjonat piwa będzie minimalizował ryzyko przy takim przedsięwzięciu, a nie niósł kaganek piwowarstwa.
Comment
-
-
Stout już bardziej - jest bardziej gorzki, wytrawny. Dunkel jest zbalansowany, ani słodki, ani wytrawny - unitarny! Wit jest bardzo mętny, a to w świadomości starszych konsumentów wada. Wit jednak przyjmie się łatwiej, IMHO. Warto próbować, bo koszt też nie jest duży.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziA w czym witbier jest bardziej ryzykowny od hefeweizen? Albo stout od dunkela?
Może stopniowo można wprowadzać zmiany.Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziStout już bardziej - jest bardziej gorzki, wytrawny. Dunkel jest zbalansowany, ani słodki, ani wytrawny - unitarny! Wit jest bardzo mętny, a to w świadomości starszych konsumentów wada. Wit jednak przyjmie się łatwiej, IMHO. Warto próbować, bo koszt też nie jest duży.
E-prezesie co Ty gadasz? Polacy kochają mętne piwo pszeniczne (w browaro-restauracjach), wizualnie hefeweizen nie różni się od witbiera. A szklanki typu Hoegaardena zrobią furorę wśród klientów.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedziPrzeciętnego klienta wystraszą same nazwy...niestety...
Może stopniowo można wprowadzać zmiany.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedziA w sumie skoro sezon ogórkowy - nie znacie się to ma być browar w Opolu, więc Heimat Melodie, o np. http://www.youtube.com/watch?v=pt3f0xJOh3E
Do Kopyra: żadne wity-ipy-stouty!!! Helles, pszenica, bocki, weizen bocki i jakiś dunkel i nie wszystko razem!
a z zespołów konkretnie proponuję i mój ulubiony
Proskauer Echo zPrószkowa! Wymiatają
to byłby hit, Opole miałoby super kultowe miejsce, tylko niektóre hadziaje by się wściekły!
Comment
-
-
Heh widzę że temacik znowu się rozkręcił. Wiadomo nie chodzi o samą muzykę gdyż pisałem ogólnikowo o tym by ktoś wypowiedział się o klimacie jaki powinien w lokalu panować, nie czarujmy się nie jest to tanie przedsięwzięcie ale też nie chodzi o to by otwierać jakiś "standard". Jeżeli chodzi o sprzęcik to prawdopodobnie produkcji polskiej gdyż do chwili obecnej taniej nie znalazłem. Z drugiej strony instalacja instalacji nie równa więc może jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu by nie urządzać testów na klientach??
Comment
-
-
Jeśli naprawdę myślisz o tym serio, to proponuje mieć lepszy sprzęt do warzenia piwa niż sprzęt nagłaśniający.
Zobacz na stronę czeskiej firmy Brewia:
oni nie tylko projektują i stawiają minibrowary, ale szkolą piwowarów.
Jeśli w ogóle nie masz takiej osoby, to możesz zatrudnić kogoś z Czech /do Opola będzie miał blisko/, bo i tak kogoś musisz zatrudnić na tym stanowisku...
Musisz jeszcze wiele rzeczy przemyśleć, jeśli w ogóle poważnie o tym myślisz.
Comment
-
-
A jak ta Brewia kształtuje się cenowo w porównaniu z minibrowary.pl czy Kaspar Schulz?
Za minibrowar o wybiciu 2.000 hl/rok żądają 5 mln koron, to jest około 800.000 zł.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Nie ględźcie nad rodzajem muzy bo nigdy i tak właściciel nie puści takiej która będzie pasowała każdemu klientowi siedzącemu przy piwie w danej chwili. To nie nie-płacący abonamentu RTV bar dworcowy puszczający Radio Eska z mini-wieży kupionej na lokalnym bazarze. Uogulniając: steryd będzie chciał jakieś Ibiza Party Mix vol. 45 , licealista jakiś grunge czy inne "grindeje" , wykształciuch smooth jazz, i jeszcze pewnie jakaś inne grupy też się znajdą a Ty jako zestresowany właściciel i Twój personel - ciszę.
Chcesz otworzyć browar restauracyjny a nie club. Sam odgłos tłumu rozmawiających klientów, brzdęk zderzającego się szkła kufli i klienci przerzykiwujący się z zamówieniami do barmana/kelnerek to już muzyka godna takiego miejsca
Zresztą zapytaj się Abernackiego który już niejeden przybrowarowy gasthaus w Niemczech zaliczył osobiście. Może jako potencjalny (oby!) właściciel opolskiego browaru powienieneś zaliczyć "edukacyjny" wyjazd do jakiegoś landu i tam liznąć klimatu takich miejsc.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
Comment