Chcę otworzyć Browar restauracyjny w Opolu.
Collapse
X
-
ale szkolą piwowarów.
Jeśli w ogóle nie masz takiej osoby, to możesz zatrudnić kogoś z Czech /do Opola będzie miał blisko/, bo i tak kogoś musisz zatrudnić na tym stanowisku...
Musisz jeszcze wiele rzeczy przemyśleć, jeśli w ogóle poważnie o tym myślisz.
Jeżeli chodzi o asortyment, wg. mnie wystarczyłąby opcja liechtensteińska (asortyment 3+1: jasne, ciemne, pszenica plus rotujące sezonowo piwa).Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.Comment
-
Co do Brewii podałem propozycję. Wiadomo, że jest to interes, w który trzeba zainwestować dużo więcej niż w zwykłą restaurację. I nie zwróci się on w rok.
Zgadzam się, że wizyta w Niemczech i/lub w Czechach jest konieczna. Z mojego doświadczenia czeskiego wiem, że tamtejsi piwowarzy są otwarci nawet na współpracę.
Z całym szacunkiem, ale piwowarzy domowi nie muszą się sprawdzać w minibrowarach, choć biorąc pod uwagę, że zawód piwowara u nas praktycznie zanikł, to przynajmniej są to osoby z pasją.
Podsumowując do otwarcia minibrowaru potrzebne są:
1. poważny wkład finansowy,
2. doświadczenie a przynajmniej chęć i zaangażowanie w szkoleniu się
3. cierpliwość.
Opole ma pewne zalety jeśli chodzi o taki lokal, ponieważ:
1. jest to praktycznie piwna pustynia - Artowie sorryczyli mała konkurencja
2. miasto jest stosunkowo duże, akademickie. W podobnej Zielonej Górze działa Haust i chyba dobrze sobie radzi
2. jest możliwość rozwoju turystycznego ze względu na dość dogodne położenie, możliwość odwiedzania miejsca przez turystów i gości głównie z Niemiec, ewentualnie z Czech oraz większych aglomeracji (Wrocław, Śląsk) i dorocznie miłośników festiwalu.
W tym wypadku ważna będzie lokalizacja minibrowaru.
Z drugiej strony trzeba liczyć się z tym, że piwosze-turyści to tylko opcja. Opole do tej pory nie ma jakiegoś specjalnego pomysłu na turystykę i promocje. W lecie, kiedy studentów braknie, majętniejsi mieszkańcy rozjadą się na wakacje to może być martwy okres.Comment
-
Tak naprawdę piwowarzy domowi nie mają alternatywy. I moim zdaniem spokojnie sobie poradzą, czego przykładem np. gdańska Brovarnia.Comment
-
Instalacja 2,3 czy 5 hl to nie jest aż tak duża różnica od domowych 0,25 hl warek.
Co do opcji kupna browaru - czy kolega patrzył na używane instalacje? W czasie kryzysu kilkanaście browarów na zachodzie upadło.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.Comment
-
Comment
-
Dlaczego? Bo ma zupełnie inne podejście do tematu i pasję a w dzisiejszych czasach taka oferta spoza "głównego nurtu" bardzo dobrze się sprzedaje.Comment
-
Dlatego wspominałem, że mają pasję i chęć do nauki, ale powinni być dodatkowo szkoleni.
Zgadzam się z Kopyrem, że nie ma tu dużej alternatywy. Ale moim zdaniem idealnym i stosowanym na świecie sposobem jest zatrudnienie zagranicznego piwowara na ustalony okres i wyszkolenie przez niego piwowara miejscowego.Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2010-07-23, 12:01.Comment
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
No o tym mowa. Myślisz, że każdy ma dokumentację techniczną do jakiejś śmiesznej warzelni. Przecież w normalnym kraju nie jest to nikomu do niczego potrzebne. A to nie może być dokumentacja użytkowa (taka jak np. w instrukcji obsługi), tylko dokumentacja projektowa. Ja (na miejscu producenta) bym 10 razy się zastanowił, czy po ujawnieniu dokumentacji polskiemu inwestorowi nie pojawią się za kilka miesięcy identyczne browary made in China. Przepisy są z kosmosu.Comment
-
Zgodnie z tym co piszą na stronie GUM legalizację przeprowadza producent, więc o wycieku do inwestora raczej mowy nie ma. Inwestor dostaje dokumentację, ale raczej nie pełną. IMHO, rzecz jasna. Inaczej nie miałoby to sensu.Comment
-
Comment
-
Rząd po prostu dba abyś miał nowy sprzęt a nie jakieś klunkryMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Albert Michler Akciový Pivovar powstał we wsi Buková koło Bernartic w Jesenicach. Pomysł otwarcia browaru narodził się w 2021 roku, a pierwsza warka była gotowa w czerwcu tego roku. Generalnie nazwa Albert Michler kojarzona jest z mocniejszymi trunkami, takimi jak likiery, oraz rumy klasy premium....
-
Channel: Czechy
-
-
W Przywidzu taki komplet ogniskowy mi się napatoczył. Dość kosztowne podstawki ławkowe. Pewnie nieświadomie, bo to w końcu opakowania zwrotne, no chyba że z demobilu ale wątpię
Jak macie zdjęcia wykorzystanych kegów spełniających inne zadania niż oryginalne zakładano,...-
Channel: Przy piwie
2024-06-21, 10:45 -
-
Nowy browar restauracyjny w centrum Bukaresztu, założony w 2022 roku.
Z głównego dworca kolejowego można dojechać bezpośrednio trolejbusem linii 55.
Wielkopowierzchniowy lokal wygląda jak zaanektowany salon meblowy lub galeria sztuki.
Wewnątrz hipsterstwo ciężko gatunkowe,...-
Channel: Rumunia
-
-
W październiku 2019 roku małe miasteczko w połowie drogi pociągiem pomiędzy Přerovem a Vyškovem na Moravě uzyskało swój browarek. Zlokalizowano go w samym centrum 100 m od rynku. Dojście od stacji kolejowej jest proste - z budynku dworca 50 m w dół ul. Nádražní i w prawo w Masarykovą,...
-
Channel: Czechy
-
-
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...-
Channel: Poszukuję miejsca...
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment