Chcę otworzyć Browar restauracyjny w Opolu.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rohozecky
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2008.11
    • 1839

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
    Dokładnie miałem to napisać! Heimat szlagry! I kuchnia śląska.

    Do Kopyra: żadne wity-ipy-stouty!!! Helles, pszenica, bocki, weizen bocki i jakiś dunkel i nie wszystko razem!

    a z zespołów konkretnie proponuję i mój ulubiony

    Proskauer Echo zPrószkowa! Wymiatają



    to byłby hit, Opole miałoby super kultowe miejsce, tylko niektóre hadziaje by się wściekły!
    O, dokładnie
    ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

    Comment

    • zgroza
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2008.03
      • 3605

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
      ale szkolą piwowarów.

      Jeśli w ogóle nie masz takiej osoby, to możesz zatrudnić kogoś z Czech /do Opola będzie miał blisko/, bo i tak kogoś musisz zatrudnić na tym stanowisku...
      Musisz jeszcze wiele rzeczy przemyśleć, jeśli w ogóle poważnie o tym myślisz.
      Jeżeli kolega chcę wysoką jakość piwa i otwartość na eksperymenty, myślę, że zatrudnienie któregoś z dość doświadczonych piwowarów domowych mogłoby być opcją.

      Jeżeli chodzi o asortyment, wg. mnie wystarczyłąby opcja liechtensteińska (asortyment 3+1: jasne, ciemne, pszenica plus rotujące sezonowo piwa).
      Lotna ekspozytura browaru

      Też Was kocham.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12561

        #48
        Co do Brewii podałem propozycję. Wiadomo, że jest to interes, w który trzeba zainwestować dużo więcej niż w zwykłą restaurację. I nie zwróci się on w rok.

        Zgadzam się, że wizyta w Niemczech i/lub w Czechach jest konieczna. Z mojego doświadczenia czeskiego wiem, że tamtejsi piwowarzy są otwarci nawet na współpracę.

        Z całym szacunkiem, ale piwowarzy domowi nie muszą się sprawdzać w minibrowarach, choć biorąc pod uwagę, że zawód piwowara u nas praktycznie zanikł, to przynajmniej są to osoby z pasją.

        Podsumowując do otwarcia minibrowaru potrzebne są:

        1. poważny wkład finansowy,
        2. doświadczenie a przynajmniej chęć i zaangażowanie w szkoleniu się
        3. cierpliwość.

        Opole ma pewne zalety jeśli chodzi o taki lokal, ponieważ:

        1. jest to praktycznie piwna pustynia - Artowie sorry czyli mała konkurencja
        2. miasto jest stosunkowo duże, akademickie. W podobnej Zielonej Górze działa Haust i chyba dobrze sobie radzi
        2. jest możliwość rozwoju turystycznego ze względu na dość dogodne położenie, możliwość odwiedzania miejsca przez turystów i gości głównie z Niemiec, ewentualnie z Czech oraz większych aglomeracji (Wrocław, Śląsk) i dorocznie miłośników festiwalu.
        W tym wypadku ważna będzie lokalizacja minibrowaru.

        Z drugiej strony trzeba liczyć się z tym, że piwosze-turyści to tylko opcja. Opole do tej pory nie ma jakiegoś specjalnego pomysłu na turystykę i promocje. W lecie, kiedy studentów braknie, majętniejsi mieszkańcy rozjadą się na wakacje to może być martwy okres.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
          Z całym szacunkiem, ale piwowarzy domowi nie muszą się sprawdzać w minibrowarach, choć biorąc pod uwagę, że zawód piwowara u nas praktycznie zanikł, to przynajmniej są to osoby z pasją.
          Tak naprawdę piwowarzy domowi nie mają alternatywy. I moim zdaniem spokojnie sobie poradzą, czego przykładem np. gdańska Brovarnia.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • zgroza
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2008.03
            • 3605

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
            Z całym szacunkiem, ale piwowarzy domowi nie muszą się sprawdzać w minibrowarach, choć biorąc pod uwagę, że zawód piwowara u nas praktycznie zanikł, to przynajmniej są to osoby z pasją.
            W Danii spora część piwowarów w mikrobrowarach wywodzi się z środowiska piwowarów domowych i sprawdza się to dobrze.

            Instalacja 2,3 czy 5 hl to nie jest aż tak duża różnica od domowych 0,25 hl warek.


            Co do opcji kupna browaru - czy kolega patrzył na używane instalacje? W czasie kryzysu kilkanaście browarów na zachodzie upadło.
            Lotna ekspozytura browaru

            Też Was kocham.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
              Co do opcji kupna browaru - czy kolega patrzył na używane instalacje? W czasie kryzysu kilkanaście browarów na zachodzie upadło.
              Używaną instalację o wiele trudniej zalegalizować.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                Z całym szacunkiem, ale piwowarzy domowi nie muszą się sprawdzać w minibrowarach, choć biorąc pod uwagę, że zawód piwowara u nas praktycznie zanikł, to przynajmniej są to osoby z pasją.
                A moim zdaniem to powinien być wyłącznie piwowar domowy.
                Dlaczego? Bo ma zupełnie inne podejście do tematu i pasję a w dzisiejszych czasach taka oferta spoza "głównego nurtu" bardzo dobrze się sprzedaje.

                Comment

                • darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12561

                  #53
                  Dlatego wspominałem, że mają pasję i chęć do nauki, ale powinni być dodatkowo szkoleni.
                  Zgadzam się z Kopyrem, że nie ma tu dużej alternatywy. Ale moim zdaniem idealnym i stosowanym na świecie sposobem jest zatrudnienie zagranicznego piwowara na ustalony okres i wyszkolenie przez niego piwowara miejscowego.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19260

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    ...
                    E-prezesie co Ty gadasz? Polacy kochają mętne piwo pszeniczne (w browaro-restauracjach), wizualnie hefeweizen nie różni się od witbiera. A szklanki typu Hoegaardena zrobią furorę wśród klientów.
                    ...
                    wiesz patrzę przez pewną zaściankowość "ściany wschodniej"
                    Last edited by e-prezes; 2010-07-23, 12:01.

                    Comment

                    • delvish
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.11
                      • 3508

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      Używaną instalację o wiele trudniej zalegalizować.
                      Na pewno trudniej zalegalizować używkę bez dokumentacji technicznej.
                      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                      (Frank Zappa)

                      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                        Na pewno trudniej zalegalizować używkę bez dokumentacji technicznej.
                        No o tym mowa. Myślisz, że każdy ma dokumentację techniczną do jakiejś śmiesznej warzelni. Przecież w normalnym kraju nie jest to nikomu do niczego potrzebne. A to nie może być dokumentacja użytkowa (taka jak np. w instrukcji obsługi), tylko dokumentacja projektowa. Ja (na miejscu producenta) bym 10 razy się zastanowił, czy po ujawnieniu dokumentacji polskiemu inwestorowi nie pojawią się za kilka miesięcy identyczne browary made in China. Przepisy są z kosmosu.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19260

                          #57
                          Zgodnie z tym co piszą na stronie GUM legalizację przeprowadza producent, więc o wycieku do inwestora raczej mowy nie ma. Inwestor dostaje dokumentację, ale raczej nie pełną. IMHO, rzecz jasna. Inaczej nie miałoby to sensu.

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                            Zgodnie z tym co piszą na stronie GUM legalizację przeprowadza producent, więc o wycieku do inwestora raczej mowy nie ma. Inwestor dostaje dokumentację, ale raczej nie pełną. IMHO, rzecz jasna. Inaczej nie miałoby to sensu.
                            No to tym gorzej, weź znajdź producenta używanej instalacji z zagranicy i namów go, żeby przeprowadził legalizację w Polsce.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19260

                              #59
                              I dlatego legalizacja używanego, niewiadomego pochodzenia sprzętu jest ciężko wykonalna.

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #60
                                Rząd po prostu dba abyś miał nowy sprzęt a nie jakieś klunkry
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X