Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
Wyświetlenie odpowiedzi
Chcę otworzyć Browar restauracyjny w Opolu.
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziale szkolą piwowarów.
Jeśli w ogóle nie masz takiej osoby, to możesz zatrudnić kogoś z Czech /do Opola będzie miał blisko/, bo i tak kogoś musisz zatrudnić na tym stanowisku...
Musisz jeszcze wiele rzeczy przemyśleć, jeśli w ogóle poważnie o tym myślisz.
Jeżeli chodzi o asortyment, wg. mnie wystarczyłąby opcja liechtensteińska (asortyment 3+1: jasne, ciemne, pszenica plus rotujące sezonowo piwa).Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Co do Brewii podałem propozycję. Wiadomo, że jest to interes, w który trzeba zainwestować dużo więcej niż w zwykłą restaurację. I nie zwróci się on w rok.
Zgadzam się, że wizyta w Niemczech i/lub w Czechach jest konieczna. Z mojego doświadczenia czeskiego wiem, że tamtejsi piwowarzy są otwarci nawet na współpracę.
Z całym szacunkiem, ale piwowarzy domowi nie muszą się sprawdzać w minibrowarach, choć biorąc pod uwagę, że zawód piwowara u nas praktycznie zanikł, to przynajmniej są to osoby z pasją.
Podsumowując do otwarcia minibrowaru potrzebne są:
1. poważny wkład finansowy,
2. doświadczenie a przynajmniej chęć i zaangażowanie w szkoleniu się
3. cierpliwość.
Opole ma pewne zalety jeśli chodzi o taki lokal, ponieważ:
1. jest to praktycznie piwna pustynia - Artowie sorry czyli mała konkurencja
2. miasto jest stosunkowo duże, akademickie. W podobnej Zielonej Górze działa Haust i chyba dobrze sobie radzi
2. jest możliwość rozwoju turystycznego ze względu na dość dogodne położenie, możliwość odwiedzania miejsca przez turystów i gości głównie z Niemiec, ewentualnie z Czech oraz większych aglomeracji (Wrocław, Śląsk) i dorocznie miłośników festiwalu.
W tym wypadku ważna będzie lokalizacja minibrowaru.
Z drugiej strony trzeba liczyć się z tym, że piwosze-turyści to tylko opcja. Opole do tej pory nie ma jakiegoś specjalnego pomysłu na turystykę i promocje. W lecie, kiedy studentów braknie, majętniejsi mieszkańcy rozjadą się na wakacje to może być martwy okres.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziZ całym szacunkiem, ale piwowarzy domowi nie muszą się sprawdzać w minibrowarach, choć biorąc pod uwagę, że zawód piwowara u nas praktycznie zanikł, to przynajmniej są to osoby z pasją.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziZ całym szacunkiem, ale piwowarzy domowi nie muszą się sprawdzać w minibrowarach, choć biorąc pod uwagę, że zawód piwowara u nas praktycznie zanikł, to przynajmniej są to osoby z pasją.
Instalacja 2,3 czy 5 hl to nie jest aż tak duża różnica od domowych 0,25 hl warek.
Co do opcji kupna browaru - czy kolega patrzył na używane instalacje? W czasie kryzysu kilkanaście browarów na zachodzie upadło.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedziCo do opcji kupna browaru - czy kolega patrzył na używane instalacje? W czasie kryzysu kilkanaście browarów na zachodzie upadło.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziZ całym szacunkiem, ale piwowarzy domowi nie muszą się sprawdzać w minibrowarach, choć biorąc pod uwagę, że zawód piwowara u nas praktycznie zanikł, to przynajmniej są to osoby z pasją.
Dlaczego? Bo ma zupełnie inne podejście do tematu i pasję a w dzisiejszych czasach taka oferta spoza "głównego nurtu" bardzo dobrze się sprzedaje.
Comment
-
-
Dlatego wspominałem, że mają pasję i chęć do nauki, ale powinni być dodatkowo szkoleni.
Zgadzam się z Kopyrem, że nie ma tu dużej alternatywy. Ale moim zdaniem idealnym i stosowanym na świecie sposobem jest zatrudnienie zagranicznego piwowara na ustalony okres i wyszkolenie przez niego piwowara miejscowego.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi...
E-prezesie co Ty gadasz? Polacy kochają mętne piwo pszeniczne (w browaro-restauracjach), wizualnie hefeweizen nie różni się od witbiera. A szklanki typu Hoegaardena zrobią furorę wśród klientów.
...Last edited by e-prezes; 2010-07-23, 12:01.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziUżywaną instalację o wiele trudniej zalegalizować."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziNa pewno trudniej zalegalizować używkę bez dokumentacji technicznej.
Comment
-
-
Zgodnie z tym co piszą na stronie GUM legalizację przeprowadza producent, więc o wycieku do inwestora raczej mowy nie ma. Inwestor dostaje dokumentację, ale raczej nie pełną. IMHO, rzecz jasna. Inaczej nie miałoby to sensu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziZgodnie z tym co piszą na stronie GUM legalizację przeprowadza producent, więc o wycieku do inwestora raczej mowy nie ma. Inwestor dostaje dokumentację, ale raczej nie pełną. IMHO, rzecz jasna. Inaczej nie miałoby to sensu.
Comment
-
-
Rząd po prostu dba abyś miał nowy sprzęt a nie jakieś klunkryMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment