Perła Export vs. Łomża Export

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12695

    Perła Export vs. Łomża Export

    Dwa podobne piwa, z porównywalnych grup producenckich więc myślę że warto pokusić się o porównanie

    Perła 5,6 alk., ekstraktu nie podano - Łomża Export 5,7%, 11,8 % ekstr.

    Myślę, że ekstrakt w Perle oscyluje między 11-12 % ekstr.

    Perła Export:
    aromat-ostry, trochę nienaturalny, z dominującymi akcentami chmielowymi
    piana - duża ale znika dosłownie w oczach i prawie nic po sobie nie pozostawia
    wysycenie - obawiałem się większego, ale jest w normie, w stanach górnych
    osobiście wolę niższe, ale daje radę, ładnie musuje
    barwa - klasyczna, jasne złoto
    smak-mocno wytrawny, dominuje chmielowa goryczka, jednak poza tym dość płaskie. W ustach również pozostaje goryczka, co lubię. Nie ma jednak jakiś obcych i nieprzyjemnych akcentów. Jeśli ktoś lubi mocno goryczkowe piwa, to może czuć się usatysfakcjonowany. Sensacyjnie moim zdaniem zdobyta Pivni pecet w czeskim Taborze wynika chyba z coraz większego otwarcia Czechów na świat i jego "egzotyczne" z punktu widzenia naszych sąsiadów produkty. Wydaje mi się, że wiele piw z byłego NRD ma zbliżony do Perły charakter.
    Generalnie piwo nie wyróżnia się specjalnie, ale na rynku polskim ta mocna goryczka jest oryginalna. Wśród ogólnie dostępnych produktów krajowych prezentuje się pozytywnie.

    Łomża Export:
    aromat- mniej ostry od poprzednika i ciekawszy, lekkie akcenty chmielowe, ale też nie w sobie czegoś ciekawszego
    piana-podobna, znika praktycznie w tym samym tempie
    barwa-bardzo podobna, jasne złoto
    wysycenie - wysokie
    smak - goryczka łagodniejsza od Perły, w związku z tym piwo mniej wyraziste. Poza tym również bez nie miłych akcentów ale też i bogactwa smaku. Pewnie bardziej dla tych, którzy wolą mniej wyrazistą goryczkę.

    Ogólne podsumowanie:

    oba produkty oceniam podobnie, reprezentują zbliżone parametry i smak. W mojej pamięci nie utkwią na długo, ale przynajmniej wiem, że jest po co sięgnąć gdy się znajdzie w marketowej pustyni Nie są to piwa, które rzucają na kolana, ale pozytywnie wyróżniają się od koncernowych produkcji nie tylko krajowych.
    Wydaje mi się, że te piwa mogą stanowić konkurencję z produktami mniejszych browarów.
    Szczególnie tych, które przywiązują większą rolę do woltażu niż smaku.
  • domin81
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 122

    #2
    A może by tak zestawienie czegoś ciekawszego, chociażby Świeże vs. Rześkie? Mniam

    Comment

    • Piwiarnia9A
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.06
      • 81

      #3
      Stawiam na swieze

      Stawiam na Swieze pozdrawiam

      Comment

      • Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9797

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81 Wyświetlenie odpowiedzi
        A może by tak zestawienie czegoś ciekawszego, chociażby Świeże vs. Rześkie? Mniam
        Spokojnie możesz się za to zabrać.
        Pomysł jest dobry, kusi, aby go wprowadzić w życie, ale akurat nakupiłem Rześkiego, Orkiszowego i Warnijskiego, więc Świeże musi poczekać .
        Często testuję "symultanicznie" właśnie Orkiszowe z Warnijskim , ale tak mi wtedy dobrze, że nie chce mi się o tym pisać...

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          To o Perle Export
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
          smak-mocno wytrawny, dominuje chmielowa goryczka,
          Powtarzam nie uwierzę. Ostatnio też tak ktoś pisał z pół roku, rok temu, kupiłem i co? I nic. Normalny koncerniak, który chmielu nie widział.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • VanPurRz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2008.09
            • 4229

            #6
            Dla mnie Łomża czy Perła jest jakąś tam alternatywą gdy nie ma nic innego ale fakt, że chmielu to te piwa nie widziały na oczy.
            "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

            Comment

            • domin81
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.03
              • 122

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
              Spokojnie możesz się za to zabrać.
              Pomysł jest dobry, kusi, aby go wprowadzić w życie, ale akurat nakupiłem Rześkiego, Orkiszowego i Warnijskiego, więc Świeże musi poczekać .
              Często testuję "symultanicznie" właśnie Orkiszowe z Warnijskim , ale tak mi wtedy dobrze, że nie chce mi się o tym pisać...
              Nie mam talentu pisarskiego niestety ;-) Skrótowo - Rześkie wg mnie rządzi, Świeże dobre, Warnijskie szit, a z Orkiszowym kaplica, bo u mnie w sklepach nie ma :]
              Last edited by domin81; 2010-06-16, 11:37.

              Comment

              • Kemp
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.03
                • 357

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                To o Perle Export

                Powtarzam nie uwierzę. Ostatnio też tak ktoś pisał z pół roku, rok temu, kupiłem i co? I nic. Normalny koncerniak, który chmielu nie widział.
                Kopyr, nie stawiaj tak radykalnych tez odnośnie chmielu. Przyjedź do Perły (zapraszam) zobacz i pisz o tym co zobaczyłeś
                Kemp

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  Co sugerujesz Kemp? Że w Perle używa się nieprzetworzonego chmielu? Np granulatu 90? Daj spokój. Nie uwierzę, póki faktur nie zobaczę.

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    A jeśli zaproszenie jest otwarte to jutro możemy zrobić nalot z Dżeksonami...

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kemp Wyświetlenie odpowiedzi
                      Kopyr, nie stawiaj tak radykalnych tez odnośnie chmielu. Przyjedź do Perły (zapraszam) zobacz i pisz o tym co zobaczyłeś
                      Ja piszę o tym, co czuję pijąc Perłę. To nie do końca chodzi o to, czy ktoś używa chmielu (ważne jest też ile, jakiego i w jakiej postaci).
                      Wszystkie znaki na niebie wskazują, że Żywiec jest w 100% ze słodu. Cóż z tego skoro smakuje jakby nie był.

                      Taka Warka też się szczyci chmielem. I nic z tego nie wynika.
                      Last edited by kopyr; 2010-06-17, 17:46.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • Kemp
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.03
                        • 357

                        #12
                        To fakt...
                        Kemp

                        Comment

                        • JAckson
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2004.05
                          • 6123

                          #13
                          Byliśmy i granulat widzieliśmy. I to w sporych ilościach. Seta potwierdzi jak wyzdrowieje.

                          Przy okazji dzięki za przyjęcie w browarze.

                          Niefiltrowana 17(?) z tanku naprawdę smaczna Takie piwo mógłbym pijać i to bez obawy refermantacji w butelce (zresztą refermentacja w butelce w wielu piwach zagranicznych jest obecna i pożądana). Tak, czy inaczej piwo jest raczej słodowe niż chmielowe. Sypcie więcej tego chmielu

                          Browar czysto prowadzony, ale duch piwowara obecny.

                          HGB także obecne.
                          MM961
                          4:-)

                          Comment

                          • Demigod
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2009.12
                            • 145

                            #14
                            Jeśli brakuje Chmielowej piję Export dość ciekawa alternatywa,Łomża zaś im częściej nadauje reklamy w tv tym gorszy ma smak,moim zdaniem jeszcze kilka miesięcy temu to piwo smakowało calkiem przyjemnie natomiast obecnie nie jestem w stanie wypić butelki.

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson Wyświetlenie odpowiedzi
                              Seta potwierdzi jak wyzdrowieje.
                              Z pewnym opóźnieniem (jak zwykle ) potwierdzam słowa Jacksona. Granulat (T90!) stosowany jest na pewno do Perły Czarnej i jej wszystkich wersji rozcieńczonych "by HGB".

                              Dziękujemy za możliwość zwiedzenia browaru. Czystość na najwyższym możliwym poziomie (a trochę fabryk, nie tylko piwnych, w życiu widziałem)! Niepasteryzowana 17tka z tanka była super-pyszna; chociaż była zimna jak cholera i waliła w głowę...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X