Piwosz jest ostatnio poświęcony głównie czterem największym firmom (Żywiec, Kompania Piwowarska, Carlsberg - Okocim, Brau-Union) i temu, co redakcja od nich dostała, więc trudno się z tego dowiedzieć coś o całej branży.
Co tu dużo mówić, Krzysiu ma rację w sprawie Piwosza. Co redaktorzy odwiedzą nowy browar, to akurat jego piwo jest wyśmienite. Gazeta sponsorowana???
Jest jeszcze kolekcjonerska Pivaria.
Najwięcej informacji nt kampanii reklamowych produktów browarów znaleźć można w dwutygodniku: "Media & Marketing Polska", sporo również w pismach dla detalistów: "Detal Dzisiaj", "Supermarket News" ( rubryki o nowych produktach, promocjach, analizy ).Analizy rynku piwnego najlepsze w Pulsie Biznesu.
Te napewno, ale czy np: w periodyku RYNKI ALKOHOLOWE piszą o browarze.
Jest dział poświęcony rynkowi piwa, ale informacje są dość skąpe.
Często o branży piwowarskiej pisze Rzeczpospolita.
Na temat trechnologii najlepiej pisze Brauwelt ( wersja ang. Brauwelt International ).
gul_gul napisał(a) A w majowym numerze 'Świata konsumenta' miał być test piwa, ale czy był, tego nie wiem.
Był ale do testów oczywiście użyto tylko produkty wielkich grup piwowarskich. Do tego kilka informacji o piwie i jego rodzajach. W sumie sztampa i reklama wieliich producentów a nie realna ocena konsumencka.
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Gdy miałem 8 lat trafiłem do chmielarni - przedwojennego budynku, do którego przywożono ciężarówki świeżo zerwanego chmielu (plantację też mi pokazano) - na końcu cyklu produkcyjnego była prasa wysoka na jakieś 6-8 metrów (czyli jej góra tkwiła gdzieś w otworze sufitu), która wtłaczała...
W związku z naszym browarkiem domowym Świński Ryjek, to gdzieś tam sobie niezobowiązująco kolekcjonujemy z Maggykiem różne sprawy ze świńskimi ryjkami właśnie jako temat przewodni.
Nie jest to jednak właściwie temat dla prezentacji naszej kolekcji. Raczej prośba do Was -...
Witam wszystkich forumowiczów.
To mój pierwszy temat założony na tym forum.
Szukałem na forum jakichś informacji na temat zastosowania prasy (takiej jak używają winiarze) do zwiększenia wydajności. Prasa by miała zostać użyta po wysładzaniu, aby z młóta wycisnąć jak najwięcej....
I jeszcze jedna ciekawa książeczka. "420 lat Browaru w Raciborzu" zawiera wiele ciekawych informacji, przy skromnej niestety szacie graficznej.
Wydawca: RSW Prasa-Książka-Ruch. Katowice 1987....
Comment