Piwa kwaśne/słone

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • LukaszNanicki
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.06
    • 4

    Piwa kwaśne/słone

    Witam
    Czy piliście jakieś piwa, które są słone albo kwaśne, oczywiście nie mówię o zepsutych? Ja jeszcze nigdy takiego nie próbowałem, więc jeżeli możecie mi polecić, to chętnie skorzystam z Waszych rad. Pozdrawiam
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

    #2
    Kwaśny jak diabli jest Berliner Kindl, ale właśnie z tego powodu pije się go z sokiem.

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LukaszNanicki Wyświetlenie odpowiedzi
      Witam
      Czy piliście jakieś piwa, które są słone albo kwaśne, oczywiście nie mówię o zepsutych? Ja jeszcze nigdy takiego nie próbowałem, więc jeżeli możecie mi polecić, to chętnie skorzystam z Waszych rad. Pozdrawiam
      Słone jest Gose, no i w niektórych lambikach można wyczuć słony posmak.
      Kwaśne to: berliner weisse, flemish red ale, oud bruin, lambik, słyszałem też o kentucky common, ale to już taki wynalazek ze Stanów.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • aMarcin
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.08
        • 152

        #4
        Z kwaśnych dostępnych u nas polecam duchesse de bourgogne, bardzo ciekawe piwo.

        Comment

        • żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          oud bruin
          Piłem heinekenowskiego oud bruina i ani na jotę nie był kwaśny. Aż sięgnąłem do odpowiednich tematów i wyskoczyła taka ciekawa dyskusja: http://www.browar.biz/forum/showthre...362#post296362

          Comment

          • aMarcin
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.08
            • 152

            #6
            Z tego co ja wiem to w Holandii oud bruin to zupełnie coś innego niż w Belgii.

            Comment

            • Kamień
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.07
              • 361

              #7
              Z kwaśności rodzimej produkcji chyba warto polecić Gościszewo i Ediego

              Comment

              Przetwarzanie...
              X