Kociokwik

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Faltarn
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2001.04
    • 133

    #76
    A co do więkrzych ilości to można zacząć rani jednego dnia a skończyć rano następnego i tak przez pare dni

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #77
      Poranne piwo to ja znam bardzo dobrze, czasem jeszcze stosuję, choć już nie tak często, jak w czasach studenckich. Po prostu trochę się zdziwiłem, bo takiej deklaracji pójścia na piwo o 7,38 na forum jeszcze nie było

      Comment

      • Faltarn
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2001.04
        • 133

        #78
        Gusta i gyściki

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #79
          Nie, to była świadoma, odpowiedzialna decyzja, podjęta po całonocnej walcez siecią

          Comment

          • baklazanek
            † 2014 Piwosz w Raju
            • 2001.08
            • 3562

            #80
            No ale jezeli ktos wstaje rano i idzie do pracy która polega nazwijmy to na degustacji piwa w browarze,to ma chyba niezbyt wesolo,poniewaz wieczorkiem ma juz tak dosyc ze nawet nie ma sily pujsc z kumplami na piwko Wiec takim ludiza chyba nie nalezy zazdroscic no chyba ze zaprasza kumpli na wspulna degustacje To jest rozwiazanie.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #81
              Taka służbowa degustacja w browarze to straszna męczarnia. Nakapią ci trochę piwa na język, musisz to rozsmakować, a potem wypluc, bo jak przełkniesz, to wylecisz dyscyplinarnie za picie w godzinach pracy.
              Ja bym nie mógł pracowac w takim stresie

              W Wałbrzychu jest taka knajpa, która kiedyś była otwarta od 4.30 rano, żeby górnicy udajacy sie na pierwszą zmianę mogli walnośc dwa kufelki przed pracą. Potem wychodziła trzecia zmiana itd... I tak się kręciło

              Comment

              • baklazanek
                † 2014 Piwosz w Raju
                • 2001.08
                • 3562

                #82
                Nie chce byc zlosliwy ale widac dlaczego polskie gurnictwo upada
                .Zabraniaja sprzedawac gurnikom piwa w porannych godzinach a puznije licza ze beda oni cieszko pracowali,smieszne.wkoncu musza skads wziasc sile do pracy

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #83
                  Z tą pracą górnika to było tak: wejście na teren zakładu (rozpoczęcie czasu pracy), szatnia, odprawa na cechowni, zjazd na dół, przejazd na miejsce pracy, razem zajmowało to do 2,5 godz. Potem praca, w międzyczasie przerwa śniadaniowa, potem powrót na podszybie, wjazd, cechownia, łaźnia, szatnia i wyjście z kopalni (koniec czasu pracy). Bywało tak, że efektywnego czasu pracy było ok. 3 godzin.
                  A tak naprawdę zapieprz i duże ryzyko jest na przygotowaniu eksploatacji, i w niektórych kopalniach na wydobyciu (np. Nowa Ruda, gdzie eksploatowano pokłady grubości poniżej 60 cm). A przy tym pracuje nie więcej niż 5% górników. Reszta obsługuje głównie transport. 90% wypadków w górnictwie to wypadki ze środkami transportu.
                  A górnicy piwo pić muszą ze względu na duże odwodnienie organizmu z powodu trudnych warunków pracy - np. w miedzi na pokładach 1150 - 1250 m. temperatura przekracza 40 stopni Celsjusza.

                  Comment

                  • baklazanek
                    † 2014 Piwosz w Raju
                    • 2001.08
                    • 3562

                    #84
                    O widze ze znasz sie duzo na gurnictwie.No ale widze ze z tą miediza to gurnicy maja przkopane zwlaszcze ze kilka lat temu zamknieto browar w Legnicy i teraz musza pic piwko z Chojnowa albo z Lwówka bo watpie zeby skusili sie na ViflingaNo ale zary zartami praca gurnika jest niebespieczna i nie zazdroszcze takiemu no ale na szacunek zpewnoscia zasluzyl a raczej zasluzyli.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #85
                      K.... wyjdę na zgreda (nie po raz pierwszy) ale Bakłażanek - powiedz mi jedno - dlaczego Ty programowo gardzisz "ó"?? Przeczytalam już dziś całkiem sporo Twoich postów i chyba tylko w słowie "Lwówek" uzyłeś tej literki.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • maryhh
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.02
                        • 1895

                        #86
                        hehehe
                        chyba damy mu "mistża ortografji"
                        Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                        "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                        do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #87
                          I medal z bóraka

                          Faktem jest, że praca górnika jest niebezpieczna, dlatego po studiach nie pofatygowałem się do pracy w kopalni

                          Comment

                          • maryhh
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.02
                            • 1895

                            #88
                            Krzysiu Ty jesteś górnikiem???
                            Przecież do szybu byś sie nie zmieścił!
                            Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                            "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                            do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #89
                              Górnikiem nie jestem, ale byłem blisko. A do szybów sie mieszczę, zwiedziłem na studiach kilkadziesiąt kopalni głębinowych.

                              Comment

                              • baklazanek
                                † 2014 Piwosz w Raju
                                • 2001.08
                                • 3562

                                #90
                                Tak jestem dysortografikiem ale moje bledy nie wynikaja z tego gdyz jestem tez wielkim oportunista klawisza ALT

                                ps.Wstawiam tez ó w slowie który

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bastion
                                  Ukraina, Wozniesiensk, Odeska 26, Sokolivskie i Falcon.
                                  bastion
                                  Zastanawiałem się długo cóż mógłbym napisać o browarkach w których próbowałem piwa, ale ich nie widziałem od wewnątrz co mi się rzadko zdarza.
                                  Ale coś napisać trzeba, nie zawsze musi być kawior, jak brzmiał tytuł pewnego filmu.

                                  Miasto Wozniesiensk nie prezentuje...
                                  2022-02-01, 22:22
                                • bastion
                                  Słowacja, Galanta, Safarikova 430, Pivovar Galgan
                                  bastion
                                  Galanta to miasto które znam tylko z okien pociągu, gdy jadąc na trasie Bratysława- Budapeszt, dziesiątki razy już się przez nie przejeżdżało. Tym razem miałem motywację by do niego zaglądnąć. Już przed dworcem przechodząc obok osób czekających na pociąg, zostałem utwierdzony w...
                                  2021-11-22, 19:17
                                • Latarnik
                                  Najlepsza NEIPA swiata - przepis
                                  Latarnik
                                  Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
                                  Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:


                                  Tree House Brewing Company: Julius clone


                                  (5 gallons/19 L, all-grain)
                                  ...
                                  2022-03-19, 22:31
                                • Grbuy
                                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                  Grbuy
                                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                  2023-11-30, 20:57
                                • Shedao
                                  Litwa, Kowno, Rusmenių g. 35, Apynys Alaus Darykla
                                  Shedao
                                  Kilka kilometrów od browaru Apynys jest inny browar nazwany Apynys. Czego nie rozumiecie? Od tamtego (znanego również jako Green Monster, na ul. Ruko 12) się odbiłem, więc nie ma o czym gadać. Tu natomias mamy ciekawą sprawę. Browar zlokalizowany jest w prywatnym domu, przy ulicy...
                                  2025-01-07, 14:37
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...