Czy w piwie jest chmiel?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • xmichal79x
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.06
    • 3

    #1

    Czy w piwie jest chmiel?

    Witam,

    od dluzszego czasu w gronie moich znajomych trwa spor - czy w piwie jest chmiel?
    otoz, jak zapewne wielu z Was zauwazylo na etykietach wiekszosci piw nie ma w skladzie wymienionego chmielu ( obecnie , z piw "duzych browarow" chmiel wymienia tylko heineken) czy to oznacza ze np. Warka, Zywiec, Tyskie, KAsztelan sa produkowane bez uzycia chmielu?

    wydaje mi sie to niemozliwe, bo nawet perla chmielowa pomimo swej nazwy nie ma w skladzie chmielu, szukalem w internecie ale ciezko o jednoznaczna odpowiedz, wiec pmyslalem, ze forum milosnikow piwa to najlepsze miejsce na rozstrzygniecie tej kwestii.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Znów się zaczyna.

    Poszukaj na forum, było już.
    Jest chmiel, nie ma spirytusu, nie ma żółci.

    Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2010-06-28, 18:52.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Promil03
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.10
      • 2833

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika xmichal79x
      Witam,

      od dluzszego czasu w gronie moich znajomych trwa spor - czy w piwie jest chmiel?
      otoz, jak zapewne wielu z Was zauwazylo na etykietach wiekszosci piw nie ma w skladzie wymienionego chmielu ( obecnie , z piw "duzych browarow" chmiel wymienia tylko heineken) czy to oznacza ze np. Warka, Zywiec, Tyskie, KAsztelan sa produkowane bez uzycia chmielu?

      wydaje mi sie to niemozliwe, bo nawet perla chmielowa pomimo swej nazwy nie ma w skladzie chmielu, szukalem w internecie ale ciezko o jednoznaczna odpowiedz, wiec pmyslalem, ze forum milosnikow piwa to najlepsze miejsce na rozstrzygniecie tej kwestii.
      Witaj na Browar.biz!

      Większość producentów w składzie pomija też wodę. Czy to oznacza, że nie użyto jej do produkcji?

      Jeszcze jedna uwaga. Na tym forum staramy się pisać poprawną polszczyzną. Ty nawet odrobinę się nie starasz.

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13963

        #4
        Sezon ogórkowy...
        Chyab jednak przyłożę się do pytań "egzeminacyjnych" dla nowych forumowiczów...

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • celtyk87
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.11
          • 208

          #5
          Dobry artykuł, sam miałem wątpliwości z tymi mitami.

          Comment

          • TomX
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 1035

            #6
            Tak, w piwie jest chmiel. Co prawda dodawany jest w postaci wysoko przetworzonych koncentratów chmielowych, a nie jako szyszki prosto z krzaka, ale w kazdym piwie jest chmiel (choć zwykle niewiele). Inna sprawa, że są w tych przemysłowych piwach i inne rzeczy którymi producenci się nie chwalą, a które nie są już tak pożądane: syropy skrobiowe, kukurydza, enzymy...

            I zrob mi laske, używaj polskich znaków!
            To taka mała demonstracja do czego może prowadzić olanie kropek, ogonków itp w polskiej pisowni...
            Ostatnia zmiana dokonana przez TomX; 2010-06-28, 19:21.

            Comment

            • xmichal79x
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.06
              • 3

              #7
              dzięki za odpowiedzi i przepraszam za brak polskich znaków, już będę używał.

              Comment

              • leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                Znów się zaczyna.

                Poszukaj na forum, było już.
                Jest chmiel, nie ma spirytusu, nie ma żółci.
                Znowu się zaczyna...
                Jak to nie ma żółci? Nawet owczej?

                Comment

                • Gabe
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2010.03
                  • 405

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
                  Znowu się zaczyna...
                  Jak to nie ma żółci? Nawet owczej?
                  No właśnie, to od czego piwo jest żółte, jak nie ma żółci?

                  Comment

                  • Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13963

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe
                    No właśnie, to od czego piwo jest żółte, jak nie ma żółci?
                    Piwowarzy sikają do kadzi warzelnej. W zależności od stanu ich zdrowia piwo jest słomkowo blade lub ciemno pomarańczowe.

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    • żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

                      #11
                      Przypominam, że nie każde piwo jest żółte. Są też stouty i portery, czyli piwa przypalone podczas gotowania.

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 24016

                        #12
                        Liczycie na białe portery? Wasze niedoczekanie
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13963

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                          Przypominam, że nie każde piwo jest żółte. Są też stouty i portery, czyli piwa przypalone podczas gotowania.
                          Chyba nie chcesz wiedzieć co jest ciemniejsze od moczu

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • żąleną
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.01
                            • 13239

                            #14
                            Ja nie tyle liczę, co zamierzam zrobić białego portera jako jedno z moich pierwszych piw. Ciekawe tylko, jak Browar Zamkowy poradzi sobie później z jego uwarzeniem...

                            Comment

                            • leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

                              #15
                              Pendragon, sugerujesz krwiomocz u piwowara?

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
                                darekd
                                Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

                                Ekstr. 15%
                                Alk. 6,0%

                                Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
                                Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
                                2025-01-22, 22:57
                              • darekd
                                ReCraft, [Piwne Podziemie] Chmielokrata Amora Preta
                                darekd
                                Uwarzone w świętochłowickim ReCrafcie jako "Hop Heavy IPA".

                                Ekstr. 15%
                                Alk. 6%

                                Chmiel to polski Amora Preta, który według niektórych dystrybutorów, jak i informacji na puszce charakteryzuje się aromatem polskich owoców leśnych. Nie wiem czym polskie...
                                2024-03-22, 20:19
                              • darekd
                                Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
                                darekd
                                Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                                Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
                                2022-06-24, 22:17
                              • darekd
                                AleBrowar, Tower of Cats
                                darekd
                                India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
                                I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.

                                Są jeszcze parametry i skład:
                                Ekstr. 15%
                                Alk.6,2%

                                w składzie...
                                2025-02-12, 23:00
                              • darekd
                                Urban Chestnut Brewing Company Deutschland, Hallertauer Helles Vollbier
                                darekd
                                Urban Chestnut to browar z amerykańskiego St. Louis, założony w 2010 r. przez Bawarczyka Floriana Kuplenta, którego filozofią jest łączenie piwowarskiego nowego i starego świata.
                                Idąc za ciosem w górnobawarskim Wolnzach (w sercu chmielarskiego regionu Hallertau) od 2015 r. mają następny...
                                2024-11-02, 02:04
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...