Żeby tylko...
Czy w piwie jest chmiel?
Collapse
X
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziChyba nie chcesz wiedzieć co jest ciemniejsze od moczu
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziWiększość producentów w składzie pomija też wodę. Czy to oznacza, że nie użyto jej do produkcji?
Ale oznacza, zgodnie z obowiązującymi przepisami, że produkt nie zawiera wody. Tak samo jak patrząc na etykietę blachy stalowej z opisem zawartości: żelazo 99,6%, węgiel 0,3%, coś innego 0,1%, nie wiemy czy do produkcji używano wody. Wiemy z etykiety, że blacha ta wody zawierać nie powinna.
Przepisy stanowią bowiem, że producent (lub sprzedawca) ma obowiązek wymienić wszystkie składniki produktu spożywczego (wiem, wiem blacha nie jest art. spożywczym) w kolejności od składników wagowo najistotniejszych do najmniej istotnych. Skoro nie wymieniają wody, to znaczy, że w ich piwie jej nie ma. Koniec, kropka - piwo nie zawiera wody.
Mam przed sobą "Kasztelana niepasteryzowanego". Producent podaje, że zawiera: alkohol 5,7% objętościowo i słód jęczmienny. Pomija najważniejszą wodę. Podaje słód, którego przecież w piwie nie ma. Tak samo, jak nie ma chmielu.
Ot, zagwozdka dla producenta. Chciałby się pochwalić, że starożytnym sposobem piwo zawiera słód i chmiel, a zgodnie z przepisami nie powinien. Bo ani jednego, ani drugiego w piwie nie ma. Zostały użyte do produkcji, wyssano z nich jakieś tam składniki, przetworzono, ale w piwie jako takie nie występują. A chwalić się zawartością wody w piwie nie bardzo wypada.
Zastanawiam się poważnie czy nie zgłosić do jakiejś instytucji kontrolnej oszustwa. Bardzo jestem ciekaw ich reakcji na brak wody w opisie produktu.
Comment
-
-
A nie jest tak, że podaje sie te składniki, na które ludzie mogą być uczuleni? Gdyby niektórzy ludzie nie byli uczuleni na słód, to by wogóle nic nie podawali.Last edited by jacer; 2010-06-29, 15:47.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedziGdzieś tutaj ktoś podawał, że napoje alkoholowe są wyłączone spod tych restrykcji.
Mało ludzi pytało się o to czy mozna uwarzyc piwo bezglutenowe?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Comment
-
-
Poszperałem trochę w sprawie podawania składu artykułów spożywczych. Oto moje ustalenia.
Sprawę reguluje Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych.
§ 2. 1. Opakowany środek spożywczy znakuje się, podając, z zastrzeżeniem ust. 2, co najmniej następujące informacje:
1) nazwę środka spożywczego;
2) dotyczące składników występujących w środku spożywczym;
...
3. Przepis ust. 1 pkt 2 (czyli ten zaznaczony wcześniej na czerwono) nie dotyczy następujących środków spożywczych:
...
6) piwa, wyrobów winiarskich, napojów spirytusowych, z tym że w przypadku gdy te środki spożywcze zawierają składniki alergenne, określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia, lub składniki pochodzące ze składników alergennych, w ich oznakowaniu podaje się nazwy tych składników poprzedzone nagłówkiem obejmującym wyraz "zawiera", chyba że taki składnik został wymieniony w wykazie składników lub w nazwie, pod którą dany środek spożywczy występuje w obrocie.
Czyli odnośnie piwa obowiązuje podawanie składników alergennych. Podawanie ilości alkoholu ponad 1,2% wynika z innych przepisów.
Tak więc opisywany wcześniej przeze mnie "Kasztelan niepasteryzowany", gdzie podano jedynie zawartość alkoholu i słodu jęczmiennego (zapewne alergen), spełnia normy rozporządzenia.
Jeżeli nasza ukochana "żółć owcza" i podobne składniki nie jest alergenami, to browary nie muszą wymieniać ich w składzie piwa. Pole domysłów pozostaje więc szerokie.
Comment
-
-
Pieczarku, wszystko to już wiemy od dawnaMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziPieczarku, wszystko to już wiemy od dawna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedziCzyli wykonałem kawał solidnej, nikomu nie potrzebnej pracy. Cóż, i tak w życiu bywa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sopista Wyświetlenie odpowiedziJa nie wiedziałem. Dziękuję.MM961
4:-)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedziJeżeli nasza ukochana "żółć owcza" i podobne składniki nie jest alergenami, to browary nie muszą wymieniać ich w składzie piwa. Pole domysłów pozostaje więc szerokie.
Comment
-
Comment