Pilsner czy Lager?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • domin81
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 122

    Pilsner czy Lager?

    Jak powszechnie wiadomo, każdy Pils jest Lagerem, natomiast na odwrót juz niekoniecznie. Teoretycznie Pils = Lager uwarzony na słodach pilzneńskich. A jak to wygląda w praktyce? Kiedy można uznać, iż dane piwo jest "tylko" Lagerem, a kiedy "aż" Pilsnerem? Sam się często zastanawiam, jak opisać spożyte piwo na swoim "blogu - dzienniczku"...
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    #2
    Możesz zacząć od http://www.browar.biz/forum/showpost...6&postcount=97

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81 Wyświetlenie odpowiedzi
      Jak powszechnie wiadomo, każdy Pils jest Lagerem, natomiast na odwrót juz niekoniecznie. Teoretycznie Pils = Lager uwarzony na słodach pilzneńskich. A jak to wygląda w praktyce? Kiedy można uznać, iż dane piwo jest "tylko" Lagerem, a kiedy "aż" Pilsnerem? Sam się często zastanawiam, jak opisać spożyte piwo na swoim "blogu - dzienniczku"...
      Polecam lekturę opisu stylów piwnych wg BJCP przetłumaczony na polski na wiki.piwo.org.

      Generalnie tym co najbardziej odróżnia pilsa od reszty lagerów, to spore nachmielenie, które skutkuje wysoką goryczką i silnym aromatem chmielowym. W Polsce wbrew pozorom pilsnera, poza niektórymi browarami restauracyjnymi, bardzo trudno spotkać.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • delvish
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.11
        • 3508

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        W Polsce wbrew pozorom pilsnera, poza niektórymi browarami restauracyjnymi, bardzo trudno spotkać.
        A Pilsner Urquell, to co niby jest?
        Mimo wszystko KP za ten wyjatek można pochwalić.
        Last edited by delvish; 2010-07-09, 17:39.
        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
        (Frank Zappa)

        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
          A Pilsner Urquell, to co niby jest?
          Mimo wszystko KP za ten wyjatek można pochwalić.
          Wiesz, to że w Polsce można kupić Guinnessa, to nie przeczy tezie, że w Polsce brakuje stoutów. PU to piwo czeskie. Zresztą przyjmijmy, że je pominąłem, czy jedno piwo na całą Polskę zmienia sytuację?

          PS: na marginesie dodam, że wcale nie jestem miłośnikiem PU. Ciekawi mnie, że to piwo wraca jak bumerang. Jak piszę, że KP nie ma w ofercie nic ciekawego poza Lechem Free, to pojawia się PU. Jak piszę, że nie ma w Polsce pilsów, to zaraz odzywa się ktoś - a PU? Normalnie to piwo to jakieś zbawienie jest, na tej naszej piwnej pustyni.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • domin81
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.03
            • 122

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
            Polecam lekturę opisu stylów piwnych wg BJCP przetłumaczony na polski na wiki.piwo.org.

            Generalnie tym co najbardziej odróżnia pilsa od reszty lagerów, to spore nachmielenie, które skutkuje wysoką goryczką i silnym aromatem chmielowym. W Polsce wbrew pozorom pilsnera, poza niektórymi browarami restauracyjnymi, bardzo trudno spotkać.
            I właśnie intensywnością goryczki się sugeruję. Jednak chyba nie każdy gorzki Lager jest Pilsem...? Weżmy np. poniższą listę. Piwka sklasyfikowałem jako Pilsnery, sugerując się goryczką, ale czy w każdym przepadku moja "diagnoza" jest prawidłowa?

            Złoty Denar Chmielowy
            Leżajsk Pełne
            Śląskie Mocne
            Okocim O.K. Beer
            Kujawiak
            Konstancin Bardzo Mocny
            Brackie
            Perła Czarna Extra Strong
            Perła Mocna
            Królewskie
            Faxe Original
            Zwierzyniec Pils
            Boss Pils
            Proletaryat Jasne
            Pilsweiser Strong Beer
            Van Pur Premium
            Strzelec Mocne
            Strzelec Jasne Pełne
            Lubelskie Pils
            Lubelskie Mocne
            Perła Export
            Bosman Full
            Bosman Specjal
            Goolman Gold
            Lech Pils
            Nałęczowskie Jasne Mocne
            Ciechan Mocne
            Noteckie Niskopasteryzowane
            Złoty Strong
            Noteckie Jasne
            Ciechan Wyborne
            Piast Mocne
            Srebrny Smok
            Perła Chmielowa
            Łomża Export
            Hemp Valley Beer
            Zlatý Hrad Strong
            Formuła Beer

            I na koniec kolejna kwestia, czy każde piwo ze słowem "Pils" w nazwie jest Pilsnerem?

            Comment

            • delvish
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.11
              • 3508

              #7
              Trochę zmienia, bo jest powszechnie dostępne. Ja odniosłem się tylko do tego, że PU ma świetną dostępność, tak więc stwierdzenie "W Polsce trudno spotkać pilsnera" jest fałszywe.
              @domin81, ze względu na intensywność goryczki nie widzę na tej liście ani jednego pilsnera, poza Brackim i Noteckim. Reszta to głównie American coś tam...
              Last edited by delvish; 2010-07-09, 18:14.
              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
              (Frank Zappa)

              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81 Wyświetlenie odpowiedzi
                I na koniec kolejna kwestia, czy każde piwo ze słowem "Pils" w nazwie jest Pilsnerem?
                Oczywiście, że nie. Według mnie trzeba odrzucic te, które mają surowce niesłodowane.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81 Wyświetlenie odpowiedzi
                  I właśnie intensywnością goryczki się sugeruję. Jednak chyba nie każdy gorzki Lager jest Pilsem...? Weżmy np. poniższą listę. Piwka sklasyfikowałem jako Pilsnery, sugerując się goryczką, ale czy w każdym przepadku moja "diagnoza" jest prawidłowa?
                  (...)
                  I na koniec kolejna kwestia, czy każde piwo ze słowem "Pils" w nazwie jest Pilsnerem?
                  Po dwakroć nie.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • pioterb4
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 4322

                    #10
                    Moim zdaniem na tej liście nie powinny się znaleźć piwa mocne, bo Pilsener kojarzył mi się zawsze z takim piwkiem 10-12,5% Blg. Ciechan piwko jak najbardziej smaczne, ale czy spełnia kryteria gatunku? Dla mnie to niepasteryzowany lager.

                    Mam małe pytanko: jak klasyfikujecie czeskie 12% typu Budwar, Radegast, Primator, Krusovice? Wydaje mi się że to lagery ale pewności nie mam

                    Comment

                    • domin81
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.03
                      • 122

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      Po dwakroć nie.
                      A zatem szykuje mi się spory update tagów na blogu

                      Pytanie dodatkowe - czy produkuje się Pilsnery niespateryzowane?

                      Comment

                      • domin81
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.03
                        • 122

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Moim zdaniem na tej liście nie powinny się znaleźć piwa mocne, bo Pilsener kojarzył mi się zawsze z takim piwkiem 10-12,5% Blg. Ciechan piwko jak najbardziej smaczne, ale czy spełnia kryteria gatunku? Dla mnie to niepasteryzowany lager.
                        I jak wynika z definicji stylu Pilsner, również piwka o zawartości ekstraktu wyższej niż te 12-13%. Zaczyna mi sie rozjaśniać...

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Mam małe pytanko: jak klasyfikujecie czeskie 12% typu Budwar, Radegast, Primator, Krusovice? Wydaje mi się że to lagery ale pewności nie mam
                        Przyłączam się do pytania dodając kolejne: Starobrno, Skalak, Bernard, Cerna Hora, Staropramen, Gambrinus, Chodovar, Svijany, Kozel.

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Pytanie dodatkowe - czy produkuje się Pilsnery niespateryzowane?
                          Produkuje. Browary restauracyjne. Najlepszy Pils w Hauście, polecam.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • silvian
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2008.08
                            • 727

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81 Wyświetlenie odpowiedzi
                            A zatem szykuje mi się spory update tagów na blogu
                            Podrzuć linka do tego blogu, pewnie otrzymasz wiele cennych informacji.
                            "Niech zatrwożą się niewierni, przyjaciele, na sztorc kosa..."

                            Comment

                            • pioterb4
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.05
                              • 4322

                              #15
                              I jak wynika z definicji stylu Pilsner, również piwka o zawartości ekstraktu wyższej niż te 12-13%. Zaczyna mi sie rozjaśniać...
                              W to cięzko mi uwierzyć. Bo w piwie 14-15% Blg cięzko o mocną gorycz, albo silny aromat chmielowy. Te piwa cechuje raczej silniejsza słodowość.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X