Jak powszechnie wiadomo, każdy Pils jest Lagerem, natomiast na odwrót juz niekoniecznie. Teoretycznie Pils = Lager uwarzony na słodach pilzneńskich. A jak to wygląda w praktyce? Kiedy można uznać, iż dane piwo jest "tylko" Lagerem, a kiedy "aż" Pilsnerem? Sam się często zastanawiam, jak opisać spożyte piwo na swoim "blogu - dzienniczku"...
Pilsner czy Lager?
Collapse
X
-
Możesz zacząć od http://www.browar.biz/forum/showpost...6&postcount=97
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81 Wyświetlenie odpowiedziJak powszechnie wiadomo, każdy Pils jest Lagerem, natomiast na odwrót juz niekoniecznie. Teoretycznie Pils = Lager uwarzony na słodach pilzneńskich. A jak to wygląda w praktyce? Kiedy można uznać, iż dane piwo jest "tylko" Lagerem, a kiedy "aż" Pilsnerem? Sam się często zastanawiam, jak opisać spożyte piwo na swoim "blogu - dzienniczku"...
Generalnie tym co najbardziej odróżnia pilsa od reszty lagerów, to spore nachmielenie, które skutkuje wysoką goryczką i silnym aromatem chmielowym. W Polsce wbrew pozorom pilsnera, poza niektórymi browarami restauracyjnymi, bardzo trudno spotkać.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziW Polsce wbrew pozorom pilsnera, poza niektórymi browarami restauracyjnymi, bardzo trudno spotkać.
Mimo wszystko KP za ten wyjatek można pochwalić.Last edited by delvish; 2010-07-09, 17:39."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziA Pilsner Urquell, to co niby jest?
Mimo wszystko KP za ten wyjatek można pochwalić.
PS: na marginesie dodam, że wcale nie jestem miłośnikiem PU. Ciekawi mnie, że to piwo wraca jak bumerang. Jak piszę, że KP nie ma w ofercie nic ciekawego poza Lechem Free, to pojawia się PU. Jak piszę, że nie ma w Polsce pilsów, to zaraz odzywa się ktoś - a PU? Normalnie to piwo to jakieś zbawienie jest, na tej naszej piwnej pustyni.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziPolecam lekturę opisu stylów piwnych wg BJCP przetłumaczony na polski na wiki.piwo.org.
Generalnie tym co najbardziej odróżnia pilsa od reszty lagerów, to spore nachmielenie, które skutkuje wysoką goryczką i silnym aromatem chmielowym. W Polsce wbrew pozorom pilsnera, poza niektórymi browarami restauracyjnymi, bardzo trudno spotkać.
Złoty Denar Chmielowy
Leżajsk Pełne
Śląskie Mocne
Okocim O.K. Beer
Kujawiak
Konstancin Bardzo Mocny
Brackie
Perła Czarna Extra Strong
Perła Mocna
Królewskie
Faxe Original
Zwierzyniec Pils
Boss Pils
Proletaryat Jasne
Pilsweiser Strong Beer
Van Pur Premium
Strzelec Mocne
Strzelec Jasne Pełne
Lubelskie Pils
Lubelskie Mocne
Perła Export
Bosman Full
Bosman Specjal
Goolman Gold
Lech Pils
Nałęczowskie Jasne Mocne
Ciechan Mocne
Noteckie Niskopasteryzowane
Złoty Strong
Noteckie Jasne
Ciechan Wyborne
Piast Mocne
Srebrny Smok
Perła Chmielowa
Łomża Export
Hemp Valley Beer
Zlatý Hrad Strong
Formuła Beer
I na koniec kolejna kwestia, czy każde piwo ze słowem "Pils" w nazwie jest Pilsnerem?
Comment
-
-
Trochę zmienia, bo jest powszechnie dostępne. Ja odniosłem się tylko do tego, że PU ma świetną dostępność, tak więc stwierdzenie "W Polsce trudno spotkać pilsnera" jest fałszywe.
@domin81, ze względu na intensywność goryczki nie widzę na tej liście ani jednego pilsnera, poza Brackim i Noteckim. Reszta to głównie American coś tam...Last edited by delvish; 2010-07-09, 18:14."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81 Wyświetlenie odpowiedziI na koniec kolejna kwestia, czy każde piwo ze słowem "Pils" w nazwie jest Pilsnerem?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81 Wyświetlenie odpowiedziI właśnie intensywnością goryczki się sugeruję. Jednak chyba nie każdy gorzki Lager jest Pilsem...? Weżmy np. poniższą listę. Piwka sklasyfikowałem jako Pilsnery, sugerując się goryczką, ale czy w każdym przepadku moja "diagnoza" jest prawidłowa?
(...)
I na koniec kolejna kwestia, czy każde piwo ze słowem "Pils" w nazwie jest Pilsnerem?
Comment
-
-
Moim zdaniem na tej liście nie powinny się znaleźć piwa mocne, bo Pilsener kojarzył mi się zawsze z takim piwkiem 10-12,5% Blg. Ciechan piwko jak najbardziej smaczne, ale czy spełnia kryteria gatunku? Dla mnie to niepasteryzowany lager.
Mam małe pytanko: jak klasyfikujecie czeskie 12% typu Budwar, Radegast, Primator, Krusovice? Wydaje mi się że to lagery ale pewności nie mam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziPo dwakroć nie.
Pytanie dodatkowe - czy produkuje się Pilsnery niespateryzowane?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziMoim zdaniem na tej liście nie powinny się znaleźć piwa mocne, bo Pilsener kojarzył mi się zawsze z takim piwkiem 10-12,5% Blg. Ciechan piwko jak najbardziej smaczne, ale czy spełnia kryteria gatunku? Dla mnie to niepasteryzowany lager.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziMam małe pytanko: jak klasyfikujecie czeskie 12% typu Budwar, Radegast, Primator, Krusovice? Wydaje mi się że to lagery ale pewności nie mam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81 Wyświetlenie odpowiedziPytanie dodatkowe - czy produkuje się Pilsnery niespateryzowane?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81 Wyświetlenie odpowiedziA zatem szykuje mi się spory update tagów na blogu"Niech zatrwożą się niewierni, przyjaciele, na sztorc kosa..."
Comment
-
-
I jak wynika z definicji stylu Pilsner, również piwka o zawartości ekstraktu wyższej niż te 12-13%. Zaczyna mi sie rozjaśniać...
Comment
-
Comment