Pilsner czy Lager?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81 Wyświetlenie odpowiedzi
    I jak wynika z definicji stylu Pilsner, również piwka o zawartości ekstraktu wyższej niż te 12-13%. Zaczyna mi sie rozjaśniać...
    German Pilsner (Pils) 1.044-50 1.008-13
    Bohemian Pilsener 1.044-56 1.013-17
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #17
      Czesi używają słowa "leżak" i jeśli to słowo jest faktycznie synonimem "lagera" to obawiam się, że w Polsce nawet lagerów ze świecą szukać...
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • domin81
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.03
        • 122

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
        W to cięzko mi uwierzyć. Bo w piwie 14-15% Blg cięzko o mocną gorycz, albo silny aromat chmielowy. Te piwa cechuje raczej silniejsza słodowość.
        No piszę przecież, iż dla Pilsów granicą zawartości ekstraktu jest to 12-13%. "Pi razy oko" napisałem, nie chciało mi się dokładnie cytować z definicji zapodanych przez Sz. K. Pendragona

        A 14ka, to już taki niby-koźlak po woli się zaczyna robić

        Comment

        • domin81
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.03
          • 122

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
          Czesi używają słowa "leżak" i jeśli to słowo jest faktycznie synonimem "lagera" to obawiam się, że w Polsce nawet lagerów ze świecą szukać...
          A czemuż to?

          Comment

          • domin81
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.03
            • 122

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika silvian Wyświetlenie odpowiedzi
            Podrzuć linka do tego blogu, pewnie otrzymasz wiele cennych informacji.
            Proszę Cię uprzejmie, masakra.org ;]

            PS. "Blogu", coś w sensie "Porteru"? NMSP, Kopyra dzisiaj czytałem :-)

            Comment

            • pioterb4
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.05
              • 4322

              #21
              No piszę przecież, iż dla Pilsów granicą zawartości ekstraktu jest to 12-13%.
              To sorry, nie zrozumieliśmy się w takim razie

              Comment

              • domin81
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.03
                • 122

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                To sorry, nie zrozumieliśmy się w takim razie
                Ja tam się zrozumialem

                Comment

                • zgroza
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2008.03
                  • 3605

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81 Wyświetlenie odpowiedzi

                  A 14ka, to już taki niby-koźlak po woli się zaczyna robić
                  Central European Strong Lager, tzw. mózgotrzep.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81 Wyświetlenie odpowiedzi
                  I na koniec kolejna kwestia, czy każde piwo ze słowem "Pils" w nazwie jest Pilsnerem?
                  Jeżeli chodzi o nazewnictwo, panuje pełna i kompletna dowolność. Chociażby Wiibroe Imperial Porter Stout (bałtyk), Super Bock Stout (ciemny lager) czy Refsvindinge, Brygmesteren Egen Pils (brown ale).
                  Osobiście patrzę na stylową ortodoksję z lekką nutą pobłażliwości. Czemu miałby ona służyć?
                  Lotna ekspozytura browaru

                  Też Was kocham.

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
                    Osobiście patrzę na stylową ortodoksję z lekką nutą pobłażliwości. Czemu miałby ona służyć?
                    Możliwości dyskutowania o piwie. Żeby móc dyskutować, trzeba mieć narzędzie jakim jest język, pojęcia, definicje w tym wypadku stylów. Jeżeli napiszę, że piwo X jest świetnym pilsem, to jeśli wiadomo czym jest pils, to wtedy niesie to jakąś informację. Jeżeli nie mamy definicji tego, co to jest pils to takie stwierdzenie nie niesie żadnej treści.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X