Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak to jest z tymi konserwantami?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BolecDST
    Junior
    • 07-2010
    • 8

    Jak to jest z tymi konserwantami?

    Witam,
    ciekawi mnie od długiego czasu jedna rzecz. Jak to jest z tymi piwami bez konserwantów, niepasteryzowanymi, niefiltrowanymi - ogółem mającymi jak najbardziej przypominać "prawdziwe" piwo? Kiedyś piwo po 3 dniach mętniało i się go pić nie dało. Teraz piwa mają termin przydatności do spożycia (począwszy od tych przeładowanych chemią) i z rok, te lepsze od 3 miesięcy do 2 tygodni. Ale to nadal 2 tygodnie. Cóz takiego się do nich dodaje?

    Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam,
    Bolec
  • jacer
    Senior
    • 03-2006
    • 9875

    #2
    Filtruje. Nic się nie dodaje.

    Są i takie co maja 5 lat przydatności.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • fidoangel
      Senior
      • 07-2005
      • 3489

      #3

      i inne posty w tym temacie.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • BolecDST
        Junior
        • 07-2010
        • 8

        #4
        Ale piwa niefiltrowane tez maja zastanawiajaco dlugi termin przydatnosci do spozycia...

        Comment

        • TomX
          Senior
          • 09-2004
          • 1035

          #5
          Popatrz, a piwa domowe - niepasteryzowane, niefiltrowane, a potrafią leżeć w piwniczce przez długie miesiące a nawet lata bez straty na smaku. Piwo to odporny trunek jest - zawiera alkohol i związki z chmielu - naturalne konserwanty. Oczywiście im mocniejsze i bardziej chmielowe piwo tym trwalsze. Nie bez znaczenia jest też proces refermentacji w butelce (choć w piwach przemysłowych to dziś rzadkość).

          Kiedyś może piwa psuły się szybciej, bo ogólny poziom higieny był niższy - dziś obowiązują dużo wyższe standardy czystości w zakładach spożywczych niż kiedyś. To akurat tylko moje przypuszczenia, bo poprzedniej epoki nie pamiętam ale z opowieści starszych stażem wynika, że kiedyś to syf był nieziemski...

          No i niechlubna praktyka niektórych browarów (Czarnków) podpasteryzowywania piwa "tylko trochę" a sprzedawania go jako niepasteryzowane - odkąd to wyszło na jaw na etykiecie jest już napis NISKOpasteryzowane.

          Comment

          • fidoangel
            Senior
            • 07-2005
            • 3489

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BolecDST Wyświetlenie odpowiedzi
            Ale piwa niefiltrowane tez maja zastanawiajaco dlugi termin przydatnosci do spozycia...
            Tak? A na przykład które?
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • darekd
              Senior
              • 02-2003
              • 12277

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BolecDST Wyświetlenie odpowiedzi
              Ale piwa niefiltrowane tez maja zastanawiajaco dlugi termin przydatnosci do spozycia...
              Raczej jednak niepasteryzowane mają długi termin

              Comment

              • delvish
                Senior
                • 11-2004
                • 3508

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                Tak? A na przykład które?
                Na ten przykad Corneliusy.
                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                (Frank Zappa)

                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                Comment

                • fidoangel
                  Senior
                  • 07-2005
                  • 3489

                  #9
                  Są one niefiltrowane i niepasteryzowane?
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • BolecDST
                    Junior
                    • 07-2010
                    • 8

                    #10
                    Tak, potwierdzenie na stronie internetowej -> http://www.weizen.pl/home.php

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X
                    😀
                    🥰
                    🤢
                    😎
                    😡
                    👍
                    👎