Kolejna reaktywacja Browaru w Braniewie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
    Ale czy aby na pewno tak dużo, czy oni się czasem nie zdążyli "zmniejszyć" przez oddanie terenu pod ciepłownię czy coś tam coś tam??
    Moim zdaniem, nie ma szansy na milion mocy. Nawet połowa z tego to zapewne będzie przeszacowanie.
    Last edited by delvish; 2010-08-06, 13:52.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
      Miejmy nadzieję, że potwierdzi się ta wiadomość. Trzymam kciuki
      Ale za co? Za lepszą dystrybucję na północy Karpackiego?
      Last edited by Pendragon; 2010-08-06, 13:56.

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • Pankracy
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2007.10
        • 2797

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
        Moim zdaniem, nie ma szansy na milion mocy. Nawet połowa z tego to zapewne będzie przeszacowanie.
        Za Konończuka robili coś między 60-100 tys. hl piwa rocznie, ale według gazet z tamtego okresu, które rozpisywały się na temat agonii zakładu była to produkcja "na pół gwizdka".

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10861

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
          Ale za co? Za lepszą dystrybucję na północy Karpackiego?
          Jeżeli nastąpi reaktywacja browaru to taką informacje po stokroć cenię bardziej niż otwarcie kolejnego browaru restauracyjnego. Po cichu liczę na bardziej bogatszą ofertę niż poprzednio.
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

            #20
            A ja na nic nie liczę. Najwyżej miło się "rozczaruję".

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • delvish
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.11
              • 3508

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
              Za Konończuka robili coś między 60-100 tys. hl piwa rocznie, ale według gazet z tamtego okresu, które rozpisywały się na temat agonii zakładu była to produkcja "na pół gwizdka".
              No i jakieś 200-300 tys. hl mocy to bardzo realny szacunek jak na mój nos. Tylko powiedz mi czemu piszesz o jakimś milionie?
              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
              (Frank Zappa)

              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

              Comment

              • Pogoniarz
                † 1971-2015 Piwosz w Raju
                • 2003.02
                • 7971

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                No i jakieś 200-300 tys. hl mocy to bardzo realny szacunek jak na mój nos. Tylko powiedz mi czemu piszesz o jakimś milionie?
                Kiedyś się tak deklarowali, że mogliby strzelić nawet milion jak byłoby takie zapotrzebowanie.


                Prawie jak Piwo
                SZCZECIN

                Comment

                • baklazanek
                  † 2014 Piwosz w Raju
                  • 2001.08
                  • 3562

                  #23
                  Dokładnie tak deklarował poprzedni właściciel. Ale z drugiej strony, mówił również wiele innych ciekawych rzeczy, które okazały się bajkami.

                  Comment

                  • delvish
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.11
                    • 3508

                    #24
                    Wszystkie informacje prasowe jakie kojarzę mówiy o 1 mln hl jako docelowej zdolności, po zakończeniu modernizacji i przebudowy zakładu. Nie dosżły mnie słuchy o zakończeniu tych inwestycji w Braniewie, więc uważam, że są podstawy aby sądzić, że moce produkcyjne Browaru Braniewskiego w momencie wstrzymania przez niego produkcji były wyraźnie mniejsze niż ww.
                    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                    (Frank Zappa)

                    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #25
                      Sam fakt że jest możliwość przeprowadzenia takiej inwestycji (zdolność do rozbudowy fabryki) to może być dla VanPura bardzo dobra wiadomość. Zazwyczaj lepiej taniej kupić mniejszą fabrykę i samemu ją rozbudować wg swoich standardów.

                      Comment

                      • szefunio
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2007.01
                        • 481

                        #26
                        Zakup browaru w Braniewie wymusił na Van Purze brak mocy produkcyjnych. Jak wiecie, nic nie wyszło z zakupu Royal Unibrew, a produkcja piwa w Koszalinie jest rekordowo wysoka. Żeby sprostać zamówieniom z sieci (np. Biedronka) musieli coś kupić. W naszym kraju nie ma zbyt wielu tej wielkości browarów co w Braniewie (Kielce nie są do sprzedania), więc decyzję podjęli dosyć szybko.

                        Nie liczyłbym na niszowe piwa - chodzi o produkcję tanich marek do sieci, w puszkach.

                        Van Pur do tej pory modernizował swoje browary. Tak było w przypadku Rakszawy i Zabrza (moce zwiększono kilkukrotnie). Nieco inaczej sytuacja wygląda w Koszalinie - browar po prostu wymaga remontu.
                        Braniewo można dosyć łatwo i szybko (jeśli ma się fundusze) powiększyć - nawet do 1,5 mln hektolitrów rocznie, więc byłby to browar o podobnych mocach do dwóch pierwszych.
                        Robię to co lubię - produkuję piwo.

                        Comment

                        • zgroza
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2008.03
                          • 3605

                          #27
                          Mówcie im Oettinger. Tyle że ciemnej pszenicy nie robią i browaru nie podają.
                          Lotna ekspozytura browaru

                          Też Was kocham.

                          Comment

                          • docent
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 5205

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedzi

                            Nie liczyłbym na niszowe piwa - chodzi o produkcję tanich marek do sieci, w puszkach.
                            Z tego "Pan Wór" jest znany. Dziwię się tym, którzy liczyli na coś innego.
                            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                            Comment

                            • Krzysztof
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.04
                              • 1689

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jeżeli nastąpi reaktywacja browaru to taką informacje po stokroć cenię bardziej niż otwarcie kolejnego browaru restauracyjnego. Po cichu liczę na bardziej bogatszą ofertę niż poprzednio.
                              A co ma jedno do drugiego?
                              Browar restauracyjny to jedno a browar wybitnie przemysłowy to drugie.
                              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                              www.twojmalybrowar.pl

                              Comment

                              • delvish
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.11
                                • 3508

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                                Po cichu liczę na bardziej bogatszą ofertę niż poprzednio.
                                Rany. Po jakiemu to?
                                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                                (Frank Zappa)

                                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X