Kolejna reaktywacja Browaru w Braniewie?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysztof
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.04
    • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
    Za Konończuka robili coś między 60-100 tys. hl piwa rocznie, ale według gazet z tamtego okresu, które rozpisywały się na temat agonii zakładu była to produkcja "na pół gwizdka".
    Z tego co pamietam Braniewo za czasów "EB" mogło produkować coś około 1 mln hl. Było to w latach o ile pamietam 93-95. Przed rozbudową browar ten produkował około 250 tys. hl piwa.

Wg mojej oceny w ciągu kilku miesięcy browar ten będzie produkował setki tysięcy hl piwa. Za Pana Konończuka zainstalowano nową warzelnię w miejsce poprzedniej.
    Last edited by Krzysztof; 2010-08-08, 09:14.
    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
    www.twojmalybrowar.pl

Comment

• abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedzi
      A co ma jedno do drugiego?
      (...)
      Dla mnie ma to duże znaczenie! Jak nie widzisz różnicy to już twoja sprawa. Uwielbiam jak wjeżdża się do miasta/miasteczka i wita nas zapach gotowanej brzeczki pochodzący z miejscowego browaru.
      Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Pankracy
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2007.10
        • 2797

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
        Dla mnie ma to duże znaczenie! Jak nie widzisz różnicy to już twoja sprawa. Uwielbiam jak wjeżdża się do miasta/miasteczka i wita nas zapach gotowanej brzeczki pochodzący z miejscowego browaru.
        ... i widok dominujących nad zabudową tankofermentatorów.
        Last edited by Pankracy; 2010-08-08, 12:21.

Comment

• abernacka
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10861

A gdzie masz takie lasy? Po za może 5 pięcioma miastami w Polsce.
          Last edited by abernacka; 2010-08-08, 12:23.

Comment

• abernacka
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10861

I co w tym jest takiego zdrożnego? Nawet kochanym przez wielu Bielkówku można doszukać się takiego krajobrazu.

Comment

• Pankracy
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2007.10
              • 2797

A gdzie masz takie lasy? Po za może 5 pięcioma miastami w Polsce.
              Braniewo to jednak małe miasteczko. A browar też nie jest położony na peryferiach tylko prawie w centrum. Jeżeli postawią tankofermentatory to będzie je dobrze widać z wielu miejsc w miejscowości.

Comment

• abernacka
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10861

Braniewo to jednak małe miasteczko. A browar też nie jest położony na peryferiach tylko prawie w centrum. Jeżeli postawią tankofermentatory to będzie je dobrze widać z wielu miejsc w miejscowości.
                Rozumiem, że wolisz żeby takie miejsca w ogóle nie powstawały?

Comment

• abernacka
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10861

Zerknij sobie na tą fotką: http://www.browar.biz/galeria.php?id=13697
                  Wystarczy trochę pomyśleć aby takie tanki nie szpeciły okolicy.

Comment

• Pankracy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2007.10
                    • 2797

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                    Rozumiem, że wolisz żeby takie miejsca w ogóle nie powstawały?
                    Niech sobie powstają wielkie fabryki. Mi one nie przeszkadzają. Świadczą one zresztą o tym, że gospodarka się rozwija. Razi mnie jednak brak pomyślunku wśród wielu inwestorów, którzy nie wymagają od innych i od siebie aby nowo wznoszone budowle zlewały się z architekturą i z otoczeniem nim sąsiadującym.
                    Razi mnie pstrokacizna, bezguście, łamanie istniejącej harmonii w wydaniu wielu inwestycji.
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                    Wystarczy trochę pomyśleć aby takie tanki nie szpeciły okolicy.
                    Tylko czy u nas w Polsce ktoś o tym pomyśli zanim rozpocznie prace budowlane.

Comment

• zgroza
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2008.03
                      • 3605

Niech sobie powstają wielkie fabryki. Mi one nie przeszkadzają. Świadczą one zresztą o tym, że gospodarka się rozwija. Razi mnie jednak brak pomyślunku wśród wielu inwestorów, którzy nie wymagają od innych i od siebie aby nowo wznoszone budowle zlewały się z architekturą i z otoczeniem nim sąsiadującym.
                      Razi mnie pstrokacizna, bezguście, łamanie istniejącej harmonii w wydaniu wielu inwestycji.
                      Piękno architektury przemysłowej jest ulotne i trudne. Architektura przemysłowa ma być przede wszystkim tania i funkcjonalna. pozbawiona ozdobników. W tym kryje się jej surowe piękno i tankofermentory mogą być taką samą częścią panoramy miasta, jak wieża kościoła farnego.
                      Bardziej przerażają mnie daremne próby stawiania stylizowanych i wpasowanych pseudogalerii ze szkła i betonu niż warzący browar.
                      Last edited by zgroza; 2010-08-08, 14:29.
                      Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• delvish
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.11
                        • 3508

Pankracy, z twojej wypowiedzi wynika, że nie byłeś w Braniewie. Tam naprawdę tankofermentory niczego nie zeszpecą
                        Nie zauważyłem, żeby tankofermentory były tam jakoś przesadnie widoczne, a sam budynek warzelni jest jednym z ciekawszych w mieście.
                        Last edited by delvish; 2010-08-08, 20:57.
                        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                        (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• Krzysztof
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.04
                          • 1689

Trafny przykład. Tyle, że zapach brzeczki rozchodzi się po okolicy także z browaru restauracyjnego.
                          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                          www.twojmalybrowar.pl

Comment

• Cooper
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2002.11
                            • 6056

Czy Braniewo już ruszyło ?
                            Pytam dlatego iż tydzień temu w Browarze Kormoran jeden z "wyższych" pracowników powiedział mi iż od (bodajże) 2 tygodni "Braniewo robi piwo puszkowe".
                            Nie traktuję tego dosłownie ale zawsze to jakiś news potwierdzający jakiekolwiek ruchy w browarze w kierunku związanym z piwem.
                            Zakładam iż owe "robienie" to może niekoniecznie warzenie ale przynajmniej rozlew np biedronkowych marek Van Pura ale to i tak lepsze niż niebyt i czasowy upadek browaru.
                            Może ktoś z forumowiczów z okolic Braniewa mógłby to sprawdzić w terenie ?
                            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• mocibo
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2006.05
                              • 28

nic mi o tym osobiście nie wiadomo. Jakieś 2 miesiące temu miał rozpocząć się nabór pracowników produkcyjnych ale do chwili obecnej nie ruszył

Comment

• Pankracy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2007.10
                                • 2797

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                                Moim zdaniem, nie ma szansy na milion mocy. Nawet połowa z tego to zapewne będzie przeszacowanie.
                                Agro Przemysł 2006-06-08
                                "Braniewo reaktywacja. Rozmowa z Andrzejem Konończukiem, właścicielem Browaru Braniewskiego Sp. z o.o."

Fragment artykułu:
                                W połowie lat dziewięćdziesiątych zakład w Braniewie był wizytówką koncernu Elbrewery. W 1994 r. uchodził za najnowocześniejszy w Polsce, produkował milion hl piwa EB rocznie i zatrudniał 200 osób...

Comment

Przetwarzanie...
                                X