Zwrot butelek a polskie prawo

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • NaturalArti
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.09
    • 86

Zwrot butelek a polskie prawo

Witam,

Tak chciałem z ciekawości spytać o jedną kwestię dotyczącą zwrotu butelek.
    Czy jeśli kupiłem piwo w butelkach z kaucją, mam paragon zakupu, i chcę potem zwrócić butelki w tym samym sklepie (okazując paragon), to czy sprzedawca ma prawo odmówić mi zwrotu tłumacząc to tym, że butelki nie mają etykietek (odkleiły się podczas chłodzenia)?

Pytam, bo taka sytuacja zdarzyła mi się w warszawskim Carrefourze (centrum reduta) i trochę mnie wkurzyła. Wydaje mi się, że jeśli mam paragon zakupu to sprzedawca ma obowiązek zwrotu kaucji, ale pomyślałem że jeszcze na wszelki wypadek spytam tutaj ekspertów

Wprawdzie jakoś to przezyję (zwrócę je sobie w innym sklepie, a w carrefourze więcej piwa nie kupię), jednak - jeśli by się okazało że Carrefour złamał moje prawa konsumenckie - chętnie nasłałbym na nich jakiś Urząd Ochrony Praw konsumenta. Niech sobie bulą grzywnę za chamstwo i nierespektowanie praw klienta.
  • noodles
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.09
    • 700

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika NaturalArti Wyświetlenie odpowiedzi
    jeśli by się okazało że Carrefour złamał moje prawa konsumenckie - chętnie nasłałbym na nich jakiś Urząd Ochrony Praw konsumenta. Niech sobie bulą grzywnę za chamstwo i nierespektowanie praw klienta.
    Skoro chcesz nasłać na nich Urząd to może w tymże Urzędzie zapytaj czy są podstawy do interwencji. Nie sądzę aby Urząd zaczął działać bo forum Browar.biz orzekło, że należy działać.
    Ostatnia zmiana dokonana przez noodles; 2010-07-18, 14:44.
    Moja kolekcja podstawek

Comment

• Juby_piwosz
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.02
      • 254

Kaucja jest za butelki, nie za etykiety.
      Miałem kiedyś taką sytuację w jakimiś supermarkecie, bardzo grzeczna acz zastraszona kasjerka powiedziała, że kierownik zabronił jej przyjmowania takich butelek. Wypożyczyłem sobie pana kierownika i ten bez większych oporów zmienił zdanie, choć ja też byłem bardzo grzeczny acz nie wystraszony.

Comment

• kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

Jesteś w prawie. Dla przykładu, zrób im gnój.
        blog.kopyra.com

Comment

• wbl
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.04
          • 19

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika NaturalArti Wyświetlenie odpowiedzi
          chętnie nasłałbym na nich jakiś Urząd Ochrony Praw konsumenta. Niech sobie bulą grzywnę za chamstwo i nierespektowanie praw klienta.
          Nie masz większych problemów?
          Kiedyś była (i pewnie jest nadal) słynna sentencja: "Niska szkodliwość społeczna"
          Tym niższa im większy oskarżony

Comment

• Tapir
            • 2009.10
            • 730

Miałem podobną sytuację w Polo Markecie (pani stwierdziła, że butelek o tym kształcie nie przyjmują ale kaucja nadal była naliczana).
            Zadzwoniłem do Inspekcji Handlowej, nie wiem czy interweniowali (a obiecano mi, że taka interwencja nastąpi) ale w sklepie problemu ze zwrotem już nie ma.
            Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• kopyr
              • 2004.06
              • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tapir Wyświetlenie odpowiedzi
              Miałem podobną sytuację w Polo Markecie (pani stwierdziła, że butelek o tym kształcie nie przyjmują ale kaucja nadal była naliczana).
              Zadzwoniłem do Inspekcji Handlowej, nie wiem czy interweniowali (a obiecano mi, że taka interwencja nastąpi) ale w sklepie problemu ze zwrotem już nie ma.
              Zasada jest taka, że na każde zgłoszenie musi być interwencja. Nie dotyczy to anonimów, a przynajmniej większości.
              blog.kopyra.com

Comment

• piotry
                • 2005.08
                • 761

Ja mam taka zasadę że jeżeli pracownik szeregowy nie jest w stanie mi pomoc to proszę jego przełożonego. Dalej, jeżeli on nie pomoże to jedziemy w górę drabiny.

Dodatkowo straszenie UOKiK jest skuteczne - już kilka razy nie było problemu z dojściem do swego.
                Tylko to tez należy zgłaszać kierownikowi bo szeregowemu to zwisa.
                Zasadniczo jak odejdziesz od okienka ze spuszczoną głowa to dajesz im wygrać i praktyka taka zamiast zanikać cementuje się ...

Im więcej będziemy wymagać tym więcej nam dadzą
                Ostatnia zmiana dokonana przez piotry; 2010-07-19, 08:19. Powód: literówki głupcze !

Comment

• Andższey
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.10
                  • 71

Mnie się wydaje, że sklep złamał nie tyle Twoje prawa konsumenckie, ale regulacje zawarte w Ustawie o opakowaniach i odpadach opakowaniowych.
                  Rozdział 4, artykuł 14 :
                  "Jednostki handlu detalicznego są obowiązane do przyjmowania zwracanych i na wymianę
                  opakowań wielokrotnego użytku po produktach w takich opakowaniach, które znajdują się w
                  ich ofercie handlowej"

Moim zdaniem, to znaczy, że mają przyjąć nawet bez paragonu, ale nie jestem prawnikiem.

Link do znowelizowanej ustawy:

"(...)ałus (prasłowo; cerk. i ołowina, dziś tylko u Słowieńców znane: (w)ol, 'piwo', wolar, 'piwowar'; nie pożyczka z niem., nord. ol, 'piwo', 'biesiada', ang. ale, lecz z niem spólne, jeden z tych nielicznych wyrazów celtycko-niemiecko-słowiańskich, dowodzących wędrówki czy spólnoty nazw i rzeczy na Północy Europy(...)"

Comment

• kopyr
                    • 2004.06
                    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Andższey Wyświetlenie odpowiedzi
                    Mnie się wydaje, że sklep złamał nie tyle Twoje prawa konsumenckie, ale regulacje zawarte w Ustawie o opakowaniach i odpadach opakowaniowych.
                    Rozdział 4, artykuł 14 :
                    "Jednostki handlu detalicznego są obowiązane do przyjmowania zwracanych i na wymianę
                    opakowań wielokrotnego użytku po produktach w takich opakowaniach, które znajdują się w
                    ich ofercie handlowej"

Moim zdaniem, to znaczy, że mają przyjąć nawet bez paragonu, ale nie jestem prawnikiem.

Link do znowelizowanej ustawy:

http://www.lop.org.pl/_files/fck2/Fi...wych_73880.pdf
                    Było o tym setki razy. Ma obowiązek przyjąć, nie ma obowiązku wypłacić kaucji, o ile nie masz paragonu. Tyle.
                    blog.kopyra.com

Comment

• arzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.06
                      • 2814

Tutaj też coś było.
                      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      Bractwo Piwne
                      Skład Piwa
                      Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• kony
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.08
                        • 1701

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Andższey Wyświetlenie odpowiedzi
                        po produktach w takich opakowaniach, które znajdują się w
                        ich ofercie handlowej
                        Ciekawe jak ustawodawca by to zinterpretował w przypadku piwa. Bo dla mnie to powinno oznaczać, że jeśli sklep sprzedaje piwo w butelkach to powinien przyjmować wszystkie butelki - no powiedzmy takie typy butelek w jakich piwo ma w sprzedaży. A w praktyce jest tak, że jak się etykieta nie zgadza to won!
                        Ostatnia zmiana dokonana przez kony; 2010-07-29, 10:27. Powód: literówka

Comment

• Cooper
                          🍼🍼
                          • 2002.11
                          • 6057

Dokładnie Kony. Wkurza mnie sążnie oglądanie etykiet przez "birofilistów" za ladą. Zawsze wtedy odpowiadam że oddaje butelkę a nie etykietę.
                          Nawiasem mówiąc chyba niebawem zacznę naklejać "etykiety zwrotne" (a mam ich trochę) i w ten sposób pozbywać będę się butelek które mając etykiety pierwotne nie miały by szans na przyjęcie.
                          Chamstwo za chamstwo
                          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23975

Trzeba nadać każdej butelce unikatowy identyfikator i w denku montować samozasilający się nadajnik GPS i mikrochip oraz czujnik zbliżeniowy
                            Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-07-29, 11:32.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• volodos
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2008.09
                              • 717

Jakkolwiek nie wypada też zapomnieć o migaczach i wodotrysku.

Comment

Przetwarzanie...
                              X