Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
Wyświetlenie odpowiedzi
Zwrot butelek a polskie prawo
Collapse
X
-
-
Dziękuję za oświecenie- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Chyba trzeba zorganizować przerzut butelek bezzwrotnych i sierotek bez paragonu, wrzucić butelki do sklepowego automatu w Czechach czy w Niemczech.
Ciekawe czy nasze butelki zostałyby zaakceptowane?
Pewnie o tym też już byłoOstatnia zmiana dokonana przez Andższey; 2010-07-29, 14:22."(...)ałus (prasłowo; cerk. oł i ołowina, dziś tylko u Słowieńców znane: (w)ol, 'piwo', wolar, 'piwowar'; nie pożyczka z niem., nord. ol, 'piwo', 'biesiada', ang. ale, lecz z niem spólne, jeden z tych nielicznych wyrazów celtycko-niemiecko-słowiańskich, dowodzących wędrówki czy spólnoty nazw i rzeczy na Północy Europy(...)"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Andższey Wyświetlenie odpowiedziChyba trzeba zorganizować przerzut butelek bezzwrotnych i sierotek bez paragonu, wrzucić butelki do sklepowego automatu w Czechach czy w Niemczech.
Ciekawe czy nasze butelki zostałyby zaakceptowane?
Pewnie o tym też już było
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziDziękuję za oświecenie
youtube
Comment
-
-
Ciekawa sytuacja była choćby w Tesco, gdzie zwyczajnie sprzedaje się Karmi (którego piwem nigdy nie nazwałem i nie mam zamiaru) w 0,4 litrowych butelkach, natomiast przyjmowano butelki 0,5 bez żadnych większych problemów...
Raz pamiętam byłem reklamować coś w punkcie obsługi i 4 kolesi przyniosło pare skrzynek po czeskim piwie (nie Pilnsner Urquell) i myśleli, że kaucja im się zwrócikoncerniak = prawie jak piwo :D
Ostatnie testy: Minibrowar MajEr z Gliwic!
reklama: Ski Jump Mania - fajna gra przeglądarkowa!
Sonda prezydencka użytkowników GooglePlus
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomasz_Moczarski Wyświetlenie odpowiedziRaz pamiętam byłem reklamować coś w punkcie obsługi i 4 kolesi przyniosło pare skrzynek po czeskim piwie (nie Pilnsner Urquell) i myśleli, że kaucja im się zwróci
Comment
-
-
Dziś spotkała mnie taka sytuacja w Żabce. Kupiłem 4 piwa a miałem jeszcze jedną butelkę po Książęcym bez etykiety, której nie oddałem w poprzednim sklepie, bo tam tego piwa nie mieli. Już wcześniej zdarzało mi się oddawać bączki bez etykiety, ale wtedy przynajmniej jedna butelka miała etykietę Noteckiego i nie było problemu. Dziś problem się pojawił, bo butelka była jedna. pani coś tam bajdurzyła, że w korporacji nie przyjmą. w końcu uległa pod argumentem, że skupuje butelki a nie etykiety. Na dokładkę przyniosłem jej z szafy butelkę Książęcego do zeskanowania kodu. Gdyby to nie była dziś sobota, to zaraz bym dzwonił do stosownej instytucji, a tak to do poniedziałku mi przejdzie.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Ciekawy sprawa z etykietami - mają one czasem wpływ na cenę butelki i np.
- Butelka z etykietą "Kozel" - 50gr , taka sama butelka z etykietą "Żubr" -35gr.
- Butelka z etykietą "Tatra" - 35gr, taka sama ale "Raciborskie" - 50gr, a jeśli wlano w nią "Piwo na miodzie gryczanym" - niezwrotna.--------------------
--------------------
"Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi[...] Gdyby to nie była dziś sobota, to zaraz bym dzwonił do stosownej instytucji, a tak to do poniedziałku mi przejdzie.Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.
Comment
-
-
A żeś się mnie dziś czepił
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ksy Wyświetlenie odpowiedziCiekawy sprawa z etykietami - mają one czasem wpływ na cenę butelki i np.
- Butelka z etykietą "Kozel" - 50gr , taka sama butelka z etykietą "Żubr" -35gr.
- Butelka z etykietą "Tatra" - 35gr, taka sama ale "Raciborskie" - 50gr, a jeśli wlano w nią "Piwo na miodzie gryczanym" - niezwrotna.
Fakt, że butelki od Tatry, Harnasia, Piasta, Okocimia i Raciborskiego są tożsame. Różnica w cenie kaucji wynika z polityki browaru/hurtowni. Kupując piwa koncernowe w butelkach typu "OKOCIM", jako sklep, płacę 35gr ale biorąc już piwo Raciborskie, hurtownia kasuje mnie 50gr. Pretensje z cenami butelek można mieć do hurtowni i browarów, które ustalają ceny kaucji. Sklep nie ma nic do tego, chociaż spotkałem się z taką sytuacją, iż moja konkurencja kasuje kaucję 50gr za butelki bezzwrotne Corneliusa Pszenicznego. Niestety klient nie ma możliwości zwrotu tej butelki do tego sklepu nawet z paragonem, bo na paragonie, niezależnie od zakupionego piwa, ma napisane że kupił "PIWO" i żadnych innych szczegółów ...Ostatnia zmiana dokonana przez PIWOWARdst; 2013-04-30, 05:35.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PIWOWARdst Wyświetlenie odpowiedziWitam
Fakt, że butelki od Tatry, Harnasia, Piasta, Okocimia i Raciborskiego są tożsame. Różnica w cenie kaucji wynika z polityki browaru/hurtowni. Kupując piwa koncernowe w butelkach typu "OKOCIM", jako sklep, płacę 35gr ale biorąc już piwo Raciborskie, hurtownia kasuje mnie 50gr. Pretensje z cenami butelek można mieć do hurtowni i browarów, które ustalają ceny kaucji. Sklep nie ma nic do tego, chociaż spotkałem się z taką sytuacją, iż moja konkurencja kasuje kaucję 50gr za butelki bezzwrotne Corneliusa Pszenicznego. Niestety klient nie ma możliwości zwrotu tej butelki do tego sklepu nawet z paragonem, bo na paragonie, niezależnie od zakupionego piwa, ma napisane że kupił "PIWO" i żadnych innych szczegółów ...
Witaj Tomku.
Jeśli poczułeś potrzebę wyjaśnienia mi tej sprawy, to browa. biz jest bardziej anonimowy niż kiedykolwiek podejrzewałem. Oczywiście też pracuje w monopolu i doskonale zdaje sobie z tego sprawę.
Kilku forumowiczów przytacza historie butelek bez etykiet, stąd zwróciłem uwagę, że etykieta ma jednak znaczenie. Oczywiście hurtownicy podadzą piłeczkę do browarów (nie wyjaśnia to oczywiście czemu w niektórych hurtowniach butelka kosztuje 60gr).A praktycznie każdy chce odzyskać jak najwięcej butelek. Idealną sytuacją byłoby gdyby każda butelka była zwracana. Chociaż czytając enty już temat o butelkach odnoszę wrażenie że druzgocąca większość nie odróżnia znaczenia słów: "oddać", "zwrócić" i "sprzedać".--------------------
--------------------
"Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "
Comment
-
Comment