Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PIWOWARdst
(...) Niestety klient nie ma możliwości zwrotu tej butelki do tego sklepu nawet z paragonem, bo na paragonie, niezależnie od zakupionego piwa, ma napisane że kupił "PIWO" i żadnych innych szczegółów (...)
Niestety to cwaniactwo sklepów staje się coraz bardziej powszechne. W W-wie spotkałem się już w przypadku kilku osiedlowych sklepów z praktyką nie dobijania kaucji na paragon, ale jej pobierania od klienta. Ze zwrotem takiej butelki bywa potem różnie.
Jak jest zatem ze zwrotem (sprzedażą? ) do hurtowni butelek kaucjowanych na dwa sposoby, na których nie ma etykiet?
Z zasady do hurtowni nigdy (prawie) się nie sprzedaje, zawsze zwraca - czyli ogranicza cię to do oddania tylko tego co wziąłeś, a i na ten zabieg masz zazwyczaj 60 dni.
Z butelkami bez etykiet nigdy nie miałem problemu, ale jeśli pani w żabce czy innej sieci mówi, że ma to jej wierze.Wszystko zależy od hurtowni i nie istnieje złota reguła.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher
Niestety to cwaniactwo sklepów staje się coraz bardziej powszechne. W W-wie spotkałem się już w przypadku kilku osiedlowych sklepów z praktyką nie dobijania kaucji na paragon, ale jej pobierania od klienta. Ze zwrotem takiej butelki bywa potem różnie.
Nabijanie na kasę opakowań zwrotnych ułatwia rozliczenia, ale nie ma takiego obowiązku. Warto zwrócić uwagę że w wielu sklepach butelki na paragonie są w części niefiskalnej, czyli de fakto na kawałku papieru "przyczepionym do paragonu". Drugą sprawą, że jak później ze zwrotem problem to już bardzo nie ładnie (delikatnie mówiąc).
Czeskie butelki można sprzedać bez problemu w wielu sklepach, z polskimi jest niestety trudniej(markety "produkują" ich za dużo), ale też chyba nie aż tak. Kiedyś pewnie nasz kraj dorośnie do opakowań zwrotnych a póki co ... jest jak jest i winnych ciężko wskazać (jeśli się nad tym naprawdę pomyśli).
--------------------
--------------------
"Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "
Sporych rozmiarów browar regionalny z własnym wyszynkiem zlokalizowany z dala od centrum Aten, za to tuż przy stacji metra Agios Dimitrios czerwonej linii 2.
Jest to otwarty w 2021 roku browar w stylu amerykańskim. Wszystko znajduje się w hangarze dawnej hali przemysłowej.
Pół powierzchni...
Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
Po raz kolejny przekonuje się, że życie potrafi nam czasami podsunąć znienacka naprawdę bardzo ciekawy temat, zarówno do rozważenia jak i do dyskusji. Nie jest to pierwszy raz kiedy tak się staje, dlatego postanowiłem uhonorować tę okoliczność nowym cyklem, w którym zamieszczał będę...
Comment