Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
Wyświetlenie odpowiedzi
Czy browar powinien "edukować" sprzedawcę piwa beczkowego?
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziNo akurat w Okocimiu pszenicznym ni ma drożdży.
Comment
-
-
Te propozycje o której piszesz, są dobre dla browarów koncernowych, które w danej miejscowości obsługują wiele lokali. Jeśli mały browar ma jeden punkt np. oddalony od swojej siedziby o ponad 100 kilometrów, to oczywiście nie stać go będzie na takiego pracownika i takie są realia. Dlatego ta odpowiedzialność spadać powinna na często niezależnego dystrybutora tego piwa w regionie, który powinien przejść przeszkolenie w browarze. W przypadku niektórych naszych małych browarów piwo beczkowe to jednak promil sprzedaży więc domyślam się, że i wiadomości na temat odpowiedniego postępowania z takim piwem w takim browarze nie mogą być przekazywane...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo-sl Wyświetlenie odpowiedzino to w takim razie barman nieświadomie miał rację, bo rozumiem że to zmętniacz ?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziTe propozycje o której piszesz, są dobre dla browarów koncernowych, które w danej miejscowości obsługują wiele lokali. Jeśli mały browar ma jeden punkt np. oddalony od swojej siedziby o ponad 100 kilometrów, to oczywiście nie stać go będzie na takiego pracownika i takie są realia. Dlatego ta odpowiedzialność spadać powinna na często niezależnego dystrybutora tego piwa w regionie, który powinien przejść przeszkolenie w browarze. W przypadku niektórych naszych małych browarów piwo beczkowe to jednak promil sprzedaży więc domyślam się, że i wiadomości na temat odpowiedniego postępowania z takim piwem w takim browarze nie mogą być przekazywane...
Ale dziwię się, że jest na tym portalu tylu fachowców od piwa i browarnictwa i nikt z nich głosu nie zabiera. Przecież są tu ludzie mieszkający poza Polską długie lata, w Niemczech, Belgii czy Holandii. Zapewne wiedzą jak się w tamtych krajach te sprawy rozwiązuje. Niech podzielą się informacjami. Ja mieszkałem długie lata w Londynie, ale niestety nigdy mnie sprawy organizacyjne na linii browar-pub nie interesowały. Nie wiem jak oni to mają zorganizowane, ale piwo w każdym pubie jest wyśmiente i nikt nie narzeka na drogi prąd )))
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzysiek2006 Wyświetlenie odpowiedziKiedyś Namysłów miał takie broszury jak postępować z piwem w kegach, jak obsługiwać całą tą aparaturę związaną z nalewakiem itp. Jedną taką broszurę mam gdzieś ukrytą w papierach, nie pamiętam z którego roku jest ta broszura. W razie czego mogę zeskanować i wstawić w temacie jak kogokolwiek to by interesowało/
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Juby_piwosz Wyświetlenie odpowiedziJestem zainteresowany i będę wdzięczny za tekst broszury.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziE-prezesie, przerażasz mnie. Czy nie wystarczy, że w interesie producenta jest posiadanie dobrej opinii, bo na tym się robi kasę. Trzeba do tego SANEPIDu???
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziPracowałem w gastronomii i sporo widziałem. Jestem także po szkoleniu z HCCAP. Nie wszystko uważam za bardzo ważne i konieczne, ale wiele spraw jest kluczowych i wierz mi są w naszym, konsumentów interesie.
Comment
-
-
Biedni Niemcy, biedni mieszkańcy innych krajów, nie mają Sanepidu, pewno pomrą wszyscy niedługoMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Dla jednych spuszczenie wody za sobą w toalecie jest problemem, o umyciu rąk nie wspomnę... to o jakich zasadach dobrej praktyki sanitarnej można w Polsce mówić. Może i jest to także w interesie przedsiębiorcy, ale niekoniecznie jego personelu.
"Nadzorca" nie będzie konieczny jeśli wzrośnie świadomość ludzi, a skoro oni tej świadomości z domu nie wynoszą to dobrze nigdy nie będzie.
Wracając do meritum... certyfikaty tak, ale ktoś musi sprawdzić stan. Komu będzie zależało na opinii? Przedsiębiorcy, browarowi, konsumentowi czy państwu rozumianemu jako "aparat terroru". Na pewno nie temu ostatniemu. CK Browar czy Spiż mimo naginania praktyk istnieją i istnieć będą, niezależnie ile osób się struje lub tylko będzie niezadowolona z obsługi.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziDla jednych spuszczenie wody za sobą w toalecie jest problemem, o umyciu rąk nie wspomnę... to o jakich zasadach dobrej praktyki sanitarnej można w Polsce mówić. Może i jest to także w interesie przedsiębiorcy, ale niekoniecznie jego personelu.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi"Nadzorca" nie będzie konieczny jeśli wzrośnie świadomość ludzi, a skoro oni tej świadomości z domu nie wynoszą to dobrze nigdy nie będzie.
Wracając do meritum... certyfikaty tak, ale ktoś musi sprawdzić stan. Komu będzie zależało na opinii? Przedsiębiorcy, browarowi, konsumentowi czy państwu rozumianemu jako "aparat terroru". Na pewno nie temu ostatniemu. CK Browar czy Spiż mimo naginania praktyk istnieją i istnieć będą, niezależnie ile osób się struje lub tylko będzie niezadowolona z obsługi.
Poza tym, nie wiem jak CK, ale Spiż po prostu się nie stara warzyć dobrego piwa, a nie że łamie przepisy sanitarne i truje ludzi, a to różnica. Piwo w Spiżu jest bylejakie, ale raczej nie zepsute. Nie sądzę, żeby SANEPID miał się do czego przyczepić. Tzn. zawsze może się przyczepić, ale sądzę, że papiery (HACCP itp.) to w takim Spiżu grają.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziTzn. zawsze może się przyczepić..."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziKażdy kto pracował w gastronomii, wie że SANEPID to jedna z bardziej łapówkarskich instytucji w tym kraju. Dbałość o higienę jest gdzieś daleko na marginesie ich działalności.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Zdyscyplinuje przedsiębiorcę, by tego dopilnował. Nauczyć, nie nauczy jak ktoś jest betonem. Może poszukać kogoś na poziomie.
Ja się w CK strułem jedzeniem, nie piwem, choć i do piwa (czy jego serwowania) można się przyczepić.
Delvish, zatem zlikwiduj SANEPID, najlepiej atomówką
Comment
-
Comment