Czy znacie piwo, którego smak przypominałby smak piw produkowanych w PRL? Pytam poważnie i pomijam takie dewiacje, jak oko w butelce w którymś filmie z K. Figurą (chyba "Pociąg do Hollywood"). Jeśli ktoś pijał takie piwa, jak "Połczyńskie", "Bosman" w małych butelkach z Koszalina, Braniewo, "Złotą Jedenastkę" z Zielonej Góry czy ówczesny "Lech" i pamięta ten charakterystyczny smak, to wie, o co mi chodzi.
Piwo z PRL
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Markusov Wyświetlenie odpowiedziCzy znacie piwo, którego smak przypominałby smak piw produkowanych w PRL? Pytam poważnie i pomijam takie dewiacje, jak oko w butelce w którymś filmie z K. Figurą (chyba "Pociąg do Hollywood"). Jeśli ktoś pijał takie piwa, jak "Połczyńskie", "Bosman" w małych butelkach z Koszalina, Braniewo, "Złotą Jedenastkę" z Zielonej Góry czy ówczesny "Lech" i pamięta ten charakterystyczny smak, to wie, o co mi chodzi.
Do tego kilkadziesiąt browarów" zmarło", także nie ma już do czego porównać.
Prawie jak Piwo
SZCZECIN
-
-
Pamiętamy, pamiętamy. Te wszystkie zemsty np. Krotoszyna. Te butelki różnokolorowe po wodzie mineralnej, bez etykiet albo z zastępczymi, konieczność odwrócenie butelki podczas zakupów aby stwierdzić czy coś tam nie pływa itd.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziPamiętamy, pamiętamy. Te wszystkie zemsty np. Krotoszyna. Te butelki różnokolorowe po wodzie mineralnej, bez etykiet albo z zastępczymi, konieczność odwrócenie butelki podczas zakupów aby stwierdzić czy coś tam nie pływa itd.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JacerTe wszystkie zemsty np. Krotoszyna
Comment
-
-
Z opowieści mojego Taty wiem, że daawno temu (lata 60-te) piwa w sklepie nie było - szczególnie brakowało go latem. Ponoć piwo pojawiało się w schroniskach górskich - kilkanaście sztuk, dla tych, którzy pierwsi przyszli
Polskie piwo, tj. żywiecki full, czy okocim, był dostępny... za granicą (Czechy, Węgry).
Z zagranicznych marek trafiał się ponoć Radeberger z NRD.
Comment
-
-
Doskonale pamiętam ś.p. Heveliusa ze ś.p. Browaru Gdańskiego (później już nazywał sie Browar Hevelius, lub jak kto woli, Hevelius Brewing Company). Toż to był majstersztyk Pierwszy raz piłem, z trudem zdobyte, gdzieś tak w połowie lat 80. ub. wieku. Było nawet moim zdaniem lepsze od ówczesnego Żywca. Zwykłe Gdańskie nie było już takie naj, naj, urządzało się natomiast polowania na piwo elbląskie. Oczywiście upolowanie "Hewela" graniczyło z cudem... Marka przetrwała komunę, w latach 90. jeszcze to piwo było, cały czas bardzo zacne, ale wstrętni kapitaliści ukręcili mu łebGdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
-
Tak dla przypomnienia, obchodzimy właśnie dziesiątą niechlubną rocznicę zamknięcia browaru w Gdańsku. Na terenie nic się nie dzieje, budynki stoją, wejść nie można bo pilnują.Gdański Browar WaRy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedzi(...) wejść nie można bo pilnują.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziBez przesady: http://www.browar.biz/galeria.php?id=6621Gdański Browar WaRy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedziTak sobie przyjść "z ulicy" i wejść, tudzież porobić zdjęcia można? Ja, co prawda, nie próbowałem, ale może trzeba?
Comment
-
-
A czy to w ogóle jest "zakład"? Nic nie produkują, wyposażenie browarnianego, jak mniemam od dawna nie ma, były plany budowy jakichś apartamentów (firma "Górski"). Ale plany jak widać nie wypaliły.Gdański Browar WaRy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedziA czy to w ogóle jest "zakład"? Nic nie produkują, wyposażenie browarnianego, jak mniemam od dawna nie ma, były plany budowy jakichś apartamentów (firma "Górski"). Ale plany jak widać nie wypaliły.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziJacer, nie przesadzaj. Wiele browarów miało prestiżowe marki, które mocno różniły się od tych produkowanych masowo, za którymi często i tak ustawiały się kolejki. Do takich wyróżniających się piw z pewnością należał krotoszyński Koźlak.
Na to mówili tu zemsta Krotoszyna.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Szczególnie świetne były piwa w PRL-u , które w największe upały przewożone były do pubów i sklepów na odkrytych naczepach. Do tego puby bez żadnych instalacji chłodzących, bez klimatyzacji, no to dopiero było cywilizacja piwna. Już o tym wcześniej pisałem, trzeba było dokładnie butelkę sprawdzać z piwem, bo zdarzało się, że były w niej jakieś śmiecie. W pubie na przeciwko hali banacha, gdzie były podawane piwa z browaru z warki, zauważyłem w butelce muchę. Odstawiłem piwo i wyszedłem. Świetne czasy.
Comment
-
Comment