Piwo z PRL

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mikko
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2008.12
    • 583

Chyba autorowi wątku chodziło o smak tamtych piw i o to które z dzisiaj dostępnych piw ten smak przypomina Wiadomo opowieści o folklorze są ciekawe, ale sam, mimo 40ki na karku, smaku piw sprzed 1989 roku nie pamiętam, choć alkoholizowałem się już dosyć skutecznie . Przyłączam się do pytania.

Comment

• kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedzi
      Szczególnie świetne były piwa w PRL-u , które w największe upały przewożone były do pubów i sklepów na odkrytych naczepach. Do tego puby bez żadnych instalacji chłodzących, bez klimatyzacji, no to dopiero było cywilizacja piwna. Już o tym wcześniej pisałem, trzeba było dokładnie butelkę sprawdzać z piwem, bo zdarzało się, że były w niej jakieś śmiecie. W pubie na przeciwko hali banacha, gdzie były podawane piwa z browaru z warki, zauważyłem w butelce muchę. Odstawiłem piwo i wyszedłem. Świetne czasy.
      Puby? Jakie puby? Choć to nie moja epoka, to były pijalnie piwa, względnie budki z piwem, a nie jakieś tam paby.
      blog.kopyra.com

Comment

• bogdan62
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.10
        • 173

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Markusov Wyświetlenie odpowiedzi
        Czy znacie piwo, którego smak przypominałby smak piw produkowanych w PRL?
        Myślę, że upłyneło zbyt wiele czasu, aby wiarygodnie udzielić odpowiedzi na to pytanie, smak człowieka zmiania się z czasem, inaczej odbieramy te same smaki. Nie porwałbym się na dokładne porównania, a jedynie na ogólny zarys. W czasach PRL była u nas olbrzymia ilość browarów, komercja była zjawiskiem nieznanym i piwa brakowało, było ono przy tym zdecydowanie bardziej treściwe niż dzisiejsze koncerniaki (czyżby bazowało przedewszystkim na słodzie?). Powtarzalność smaków piwa w dłuższym okresie czasu praktycznie nie istniała, aspirowały do niej tylko duże browary. Znaczną część rynku zajmowały piwa niepasteryzowane, których jakość niszczyła dystrybucja szczególnie w okresie letnim trafiały do sklepów kwachy - tu jest chyba historyczna przyczyna niechęci polaków do piw niepasteryzowanych. W istniejącej wówczas różnorodności, były piwa tragiczne w smaku, były też piwa bardzo dobre - myślę że do tak wielu dobrych marek z polskich browarów już nie dojdziemy

Comment

• Pancernik
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9787

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          Puby? Jakie puby?
          Rozszyfruję Wam skrót:

P - ijalnia
          U - wentualnie
          B - udka

Comment

• jacer
            • 2006.03
            • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
            Puby? Jakie puby? Choć to nie moja epoka, to były pijalnie piwa, względnie budki z piwem, a nie jakieś tam paby.
            Najbardziej mi utkwiła pijalnia piwa Anatol w Tychach. Piwo na stojąco, ta zawiesina dymu w powietrzu, dziwny element i ten zapach.

Za to Pod Jesionami było całkiem miło, piwo wlatywało jak woda, 10-11 się tam wypijało i szło do domu normalnym krokiem.

Takie to były czasy w PRL lub lekko po zmarciu nieboraczki.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

Comment

• bogdan62
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2004.10
              • 173

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Najbardziej mi utkwiła pijalnia piwa Anatol w Tychach. Piwo na stojąco, ta zawiesina dymu w powietrzu, dziwny element i ten zapach.

Za to Pod Jesionami było całkiem miło, piwo wlatywało jak woda, 10-11 się tam wypijało i szło do domu normalnym krokiem.

Takie to były czasy w PRL lub lekko po zmarciu nieboraczki.
              W takich barach, czy pijalniach powszechnym zjawiskiem było rozcieńczanie piwa wodą, nieraz nie wiedziałem, czy piję piwo z wodą, czy wodę z piwem. Żona kolegi pracowała w jednym z tych bardziej uczciwych barów, mówiła o jednym wiadrze wody na beczkę piwa - były okresy, że trafienie na nierozcieńczone beczkowe graniczyło z cudem. Faktycznie można było wypić znaczną ilość takiego piwa i człowieka nie ścinało.

Comment

• anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi
                W takich barach, czy pijalniach powszechnym zjawiskiem było rozcieńczanie piwa wodą, nieraz nie wiedziałem, czy piję piwo z wodą, czy wodę z piwem. Żona kolegi pracowała w jednym z tych bardziej uczciwych barów, mówiła o jednym wiadrze wody na beczkę piwa - były okresy, że trafienie na nierozcieńczone beczkowe graniczyło z cudem. Faktycznie można było wypić znaczną ilość takiego piwa i człowieka nie ścinało.
                w jaki sposób dolewało sie wody do beczki ?
                Mniej książków więcej piwa

Comment

• emes
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 4275

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  w jaki sposób dolewało sie wody do beczki ?
                  Beczki nie były pod ciśnieniem, więc nalanie wody do beczki było trudnością na poziomie nalania wody do czajnika.

Comment

• Rycho_128
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2007.03
                    • 1054

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi
                    W takich barach, czy pijalniach powszechnym zjawiskiem było rozcieńczanie piwa wodą...
                    Właśnie dlatego wówczas uważało się, nie bez racji, że piwo w butelkach było lepsze (czyt. nieoszukane) niż beczkowe. Wypicie beczkowego kufelka zawsze wiązało się z jakimś ryzykiem, o czystości szkła nawet nie będę się rozpisywał, wiemy o co chodzi... No dobra, pamiętam jak przepłupiwało się te kufle w zlewie. A dokładnie wyglądało to tak: zlew, wypełniony po brzegi wodą, miał on taki specjalny odpływ, z kranu cienkim strumyczkiem uzupełniała się kranówa, a przepłukiwanie kufla trwało tak max. 2 sekundy (w żadnym razie nie mycie, o takich fanaberiach nie słyszano). Smacznego!
                    Gdański Browar WaRy
                    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Comment

• jacer
                      • 2006.03
                      • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedzi
                      A dokładnie wyglądało to tak: zlew, wypełniony po brzegi wodą, miał on taki specjalny odpływ, z kranu cienkim strumyczkiem uzupełniała się kranówa, a przepłukiwanie kufla trwało tak max. 2 sekundy (w żadnym razie nie mycie, o takich fanaberiach nie słyszano). Smacznego!
                      Nadal tak się robi w Niemczech, Czechach , Holandii, Belgii. Nikomu d... nie rozrywa.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

Comment

• abernacka
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10861

(...) A dokładnie wyglądało to tak: zlew, wypełniony po brzegi wodą, miał on taki specjalny odpływ, z kranu cienkim strumyczkiem uzupełniała się kranówa, a przepłukiwanie kufla trwało tak max. 2 sekundy (w żadnym razie nie mycie, o takich fanaberiach nie słyszano). Smacznego!

A co w tym takiego jest zdrożnego? Zawsze otrzymywałem piwo w czystym kuflu, niestety tego samego nie mogę napisać o polskich standardach.
                        Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Rycho_128
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2007.03
                          • 1054

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                          A co w tym takiego jest zdrożnego? Zawsze otrzymywałem piwo w czystym kuflu, niestety tego samego nie mogę napisać o polskich standardach.
                          No nie wiem, zawsze jak taki kufel płukany w zimnej wodzie z resztkami pozostałości po poprzenich użytkownikach tegoż dostawałem, to zastanawiałem się, kto z niego poprzednio pił i czy nie był chory... Tak na oko to może wyglądał nawet na czysty, ale jakąś, przynajmniej szczątkową wiedzę z mikrobiologii, niestety, się posiada.
                          Last edited by Rycho_128; 2010-07-28, 10:49.
                          Gdański Browar WaRy

Comment

• anteks
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedzi
                            Beczki nie były pod ciśnieniem, więc nalanie wody do beczki było trudnością na poziomie nalania wody do czajnika.
                            Piwo gazowało sie dopiero podczas wyszynku ?

Comment

• Rycho_128
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2007.03
                              • 1054

Oczywiście mówimy tu o zamierzchłych latach późnosiedemdziesiątych (wcześniejszych piwnie nie pamiętam) i osiemdziesiątych.
                              Last edited by Rycho_128; 2010-07-28, 10:51.
                              Gdański Browar WaRy

Comment

• anteks
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10768

Oczywiście mówimy tu o zamierzchłych latach późnosiedemdziesiątych (wcześniejszych piwnie nie pamiętam) i osiemdziesiątych.
                                W jaki sposób ?

Comment

Przetwarzanie...
                                X