Piwo od kuchni - kuchnia.tv

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cez
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 1789

    #1

    Piwo od kuchni - kuchnia.tv

    od 8 sierpnia...

    "Piwo od kuchni" to seria dla wszystkich miłośników piwa, którym wydawało się, że wiedzą dużo na temat ulubionego trunku...

    Historia piwa jest równie stara jak dzieje pierwszych cywilizacji. Pierwsze wzmianki o bursztynowym trunku pochodzą z drugiej połowy IV tysiąclecia p.n.e. z Bliskiego Wschodu. Za ojców piwa uważani są Sumerowie. Sztukę piwowarstwa opanowali też Egipcjanie i Babilończycy. Wyjściowym składnikiem, z którego powstawało piwo, były ziarna jęczmienia i pszenicy - i tak jest do dziś. Jego smak był modyfikowany w zależności od dodatków, jakie dany lud sobie upodobał i z jakimi eksperymentował - np. miodu czy przypraw korzennych. Niemal wszystkie starożytne ludy znały i wytwarzały piwo. Do rozpowszechnienia piwa na początku naszej ery przyczyniły się ludy barbarzyńskie, zamieszkałe na ternach dzisiejszej Francji i Niemiec, a także Skandynawii. Celtowie zamieszkujący Irlandię opracowali własne techniki browarnictwa. Im zawdzięczamy technikę słodowania piwa i przyspieszania fermentacji. Wraz z nastaniem chrześcijaństwa warzenie piwa stało się przywilejem mnichów. Kluczowym momentem w rozwoju złocistego trunku było dodanie do niego chmielu zamiast stosowanych dotąd mieszanek ziołowych. Zauważono, że chmiel doskonale konserwuje piwo, a dodatkowo wzbogaca jego smak. Piwowarnie kwitły, a wraz z nimi miasta, w których powstawały. W wieku XVI ustanowiono prawo, które jasno określało główne zasady produkcji piwa oraz mówiło o jego czystości. Składnikami, z których mogło być wytwarzane piwo, stały się chmiel, jęczmień i woda. To prawo obowiązuje do dziś. Kolejnym momentem zwrotnym było odkrycie metody fermentacji w niskich temperaturach - tzw. fermentacja dolna. Następnie w XIX wieku uczony Ludwik Pasteur odkrył metodę pasteryzacji piwa, dzięki czemu bursztynowy trunek mógł być zdecydowanie dłużej przechowywany. Natomiast uczony Christian Hansen udoskonalił proces fermentacji piwa poprzez wprowadzenie do niego drożdży. Jednak twórcy serii nie przedstawiają jedynie historii piwa ale zajmują się właściwie wszystkimi tematami, które z piwem obecnie się wiążą. Z programu widzowie dowiedzą się, jak dzieli się piwa, jak je nalewać i jak podawać, z jakim jedzeniem łączyć, czy jest różnica między piwem w butelce i w puszcze... Dodatkowo twórcy odwiedzą z kamerą największe festiwale i targi piwne, porozmawiają z ekspertami, piwoszami, miłośnikami piwa i prawdziwymi maniakami piwnymi... Okazuje się bowiem, że piwo kryje w sobie wiele tajemnic, których nie da się zgłębić przy jednym kufelku.
    Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.
  • Pankracy
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2007.10
    • 2809

    #2
    Trzeba było dodać więcej szczegółów.

    Tytuł oryginalny: Beer an Insider's Guide
    Producent: River Stone Television (Australia)
    Rok produkcji: 2004
    Odcinki: 6

    Emisja pierwszych odcinków w kuchnia.tv:

    * 8 sierpnia, godz. 23:00 - odc. 1
    * 9 sierpnia, godz. 12:05 - odc. 1
    * 15 sierpnia, godz. 23:00 - odc. 2
    * 16 sierpnia, godz. 12:05 - odc. 2
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2010-08-01, 22:17.

    Comment

    • Cez
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 1789

      #3
      Wyprzedziłeś mnie.
      Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • ART
        Stankowice, Stankowice 62, Dom Piwny
        ART
        Od sierpnia/września 2023 r. kilka km zdala od Zamku Czocha, na krańcu wsi Stankowice, sympatyczne małżeńtwo uruchomiło mały browarek z wyszynkiem.

        Dość odważne posunięcie, zważywszy że trzeba wykazać się nie lada determinacją żeby tu trafić

        Nas gugielmapki...
        2024-10-28, 22:31
      • pebejot
        Bułgaria, Pazardżik, Iwajłowsko 41, Rhombus Brewery & Restaurant
        pebejot
        Bardzo dziwne miejsce, do którego dotarłem w piekielnie gorący dzień sierpnia.
        Sporych rozmiarów browar z restauracją i hotelem w mieście Pazardżik, a właściwie już kilkaset metrów za rogatkami miasta przy drodze krajowej.
        Lokalizacja jest o tyle dziwaczna, że dookoła nie ma...
        2024-09-06, 16:13
      • pebejot
        Bułgaria, Sofia, Georgi Benkovski 6, Tap Local (Piwowarna Kazan)
        pebejot
        Minibrowar, a raczej firmowy pub browaru Kazan schowany w jednej z bocznych uliczek w centrum Sofii.
        W mikro lokalu jest bar z miejscem na konsumpcję piwa dla kilku osób przy blacie, oraz na antresoli. Tam również tylko kilka miejsc przy blacie.
        Lokal ze swojską atmosferą, urządzony...
        2024-09-03, 09:03
      • pebejot
        Rumunia, Bukareszt, Strada Mehadia 43, Anagram Brewery
        pebejot
        Ciekawy browar rzemieślniczy zlokalizowany w jeszcze ciekawszym miejscu z dala od centrum miasta.
        Browar znajduje się w industrialnej dzielnicy i ma własny wyszynk.
        Z centrum można tu dojechać tramwajami 11 i 44, a następnie przejść kilkaset metrów przez nieciekawą dzielnicę....
        2024-08-28, 23:19
      • pebejot
        Dziekanowice 200, Browar Trzech Braci
        pebejot
        Aż dziwne, że ten browar jeszcze nie został opisany na forum.
        Działający (podobno) od 2021 roku obiekt to dziwaczny twór browaru restauracyjnego, połączonego ze stacją benzynową, zlokalizowany przy skrzyżowaniu dróg w miejscowości Dziekanowice, kilkanaście kilometrów od Wieliczki....
        2024-08-20, 22:27
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...