Jakie piwo produkowane współcześnie najbardziej przypmina piwo sprzed uruchomienia ma

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • LukaszNanicki
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.06
    • 4

    Jakie piwo produkowane współcześnie najbardziej przypmina piwo sprzed uruchomienia ma

    W sieci znalazłem informację, że piwo przed rozpoczęciem jego produkcji na masową skalę smakowało wszędzie tak samo tzn nie wyróżniano gatunków piw. Stąd moje pytanie: Które piwo produkowane obecnie najbardziej przypomina swoim smakiem to, które pijali ludzie w starożytności, średniowieczu i w czasach nowożytnych, zanim uruchomiono produkcję piwa na masową skalę?

    Za odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam forumowiczów
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LukaszNanicki Wyświetlenie odpowiedzi
    W sieci znalazłem informację, że piwo przed rozpoczęciem jego produkcji na masową skalę smakowało wszędzie tak samo tzn nie wyróżniano gatunków piw. Stąd moje pytanie: Które piwo produkowane obecnie najbardziej przypomina swoim smakiem to, które pijali ludzie w starożytności, średniowieczu i w czasach nowożytnych, zanim uruchomiono produkcję piwa na masową skalę?

    Za odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam forumowiczów
    Mylisz się. To teraz piwo wszędzie smakuje tak samo.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Cooper
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.11
      • 6056

      #3
      Musialbyś spytać kogoś kto pamięta TE czasy
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

      Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

      Comment

      • docent
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 5205

        #4
        Piwem najbardziej przypominającym to sprzed kilkuset lat jest chyba fińskie Sahti.
        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

        Comment

        • alfatech
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.07
          • 2

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LukaszNanicki Wyświetlenie odpowiedzi
          W sieci znalazłem informację, że piwo przed rozpoczęciem jego produkcji na masową skalę smakowało wszędzie tak samo tzn nie wyróżniano gatunków piw. Stąd moje pytanie: Które piwo produkowane obecnie najbardziej przypomina swoim smakiem to, które pijali ludzie w starożytności, średniowieczu i w czasach nowożytnych, zanim uruchomiono produkcję piwa na masową skalę?

          Za odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam forumowiczów
          Nie mogło smakować tak samo chociażby z racji wody jakiej używano ,wszędzie jest inna i nie chodzi o zanieczyszczenia ( takie jak dziś) tylko o nasycenie minerałami poza tym skąd ta informacja ? Można domniemać ,przypuszczać ale nigdy stwierdzić że to pewnik.
          Wydaje mi się że piwo robione w domu lub malutkich browarkach może przypominać te stare im większa masówka tym większy kibel

          Pozdrawiam

          Comment

          • slawekkazek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            🥛🥛🥛
            • 2003.01
            • 556

            #6
            smakowało wszędzie tak samo tzn nie wyróżniano gatunków piw
            Wyróżniano, wyróżniano, choć pojęcie "gatunku" było może nieco inne. W czternastowiecznym Krakowie znano co najmniej cztery gatunki, produkowane z różnych rodzajów słodu (pszeniczne i jęczmienne), różnej mocy, jasne i ciemne i co najciekawsze, z użyciem kilku rodzajów drożdży. W porównaniu z ówczesną różnorodnością to dzisiaj mamy monokulturę !!!

            Comment

            • paveuek
              Porucznik Browarny Tester
              • 2001.09
              • 415

              #7
              Ciekawy temat. Uściślijmy pytanie: jak smakował najpopularniejszy gatunek piwa w KP przed 1842 rokiem? Może nasi forumowi historycy zamieszczą jakieś teksty z opisem wyglądu, parametrów?
              Katalog polskich kapsli od piwa: www.kapsle.xon.pl
              Polskie forum kolekcjonerów kapsli: www.forum.kapsle.xon.pl

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                A proszę bardzo. Rok 1880, piwa warszawskie wg Pawlewskiego (browar, dolna zawartość alkoholu, ekstrakt, opis):

                piwa zwyczajne:
                Antoni Żurawski, Grzybowska - 0,3 - 4,70 - brunatne, słodkawe, mętne
                Machnikowski, Ślizka - 1,44 - 3,41 - brunatne, słodkawe mętne
                Majer Silber, Krochmalna - 0,32 - 5,13 - brunatne, słodkawe, mętne
                Pacholder, Krochmalna - 0,73 - 4,51 - brunatne, gorzkie, mętne

                piwa bawarskie:
                Herman Jung, róg Grzybowskiej i Żelaznej - 3,20 - 12,38 - bladożółte, gorzkawe
                Al. Lentzki, Grzybowska - 4,08 - 14,35 - jasne, mocno gorzkie
                H. Jung, (d. Naimski) pl św. Aleksandra 1738 - 3,35 - 13,15 - jasne, słabo gorzkie
                A. Krause, Grzybowska - 3,70 - 12,84 - jasne, słabo gorzkie, klarowne
                K. Machlaid, Wolska - 3,85 - 13,06 - jasne, mocno gorzkie, mętne
                Haberbusch & Schiele - 4,4 - 14,68 - żółto – czerwonawe, mocno gorzkie
                Reich, Grzybowska - 4,6 - 16,26 - żółto czerwonawe, gorzkie
                F. Hopenfeld, Żelazna - 4,05 - 13,7 - żółto – czerwonawe, mocno gorzkie
                Z. Boehnisch (f. Jung) Żurawia - 3,61 - 12,26 - ciemne, gorzkie słabo mętne
                Wł Kijok, Żelazna 1144 - 5,05 - 16,84 - ciemne gorzkie słabo mętne
                H. Limprecht, Żelazna - 4,75 - 15,35 - ciemne słabo gorzkie mętnawe
                Rossmann, Bielawa - 4,4 - 14,5 - ciemne, słabo gorzkie mętne
                Marcowe Lutosławskiego, Drozdowo - 6,25 - 22,57 - ciemne, słabo słodkie, lepkie
                Last edited by Krzysiu; 2010-08-08, 17:27.

                Comment

                • skitof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2007.11
                  • 2484

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                  A proszę bardzo. Rok 1880, piwa warszawskie wg Pawlewskiego (browar, dolna zawartość alkoholu, ekstrakt, opis):
                  Ciekawy spis. Mógłbyś, Krzysiu podać bliżej źródło?

                  Comment

                  • Cooper
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2002.11
                    • 6056

                    #10
                    Już wcześniej spotkałem się z tym "testem konsumenckim". Ciekawy i chyba jak na razie jedyny który jako tako przybliża nam nieco smak piw z tamtego okresu bo na pewno nikt z nas (i chyba w ogóle z żyjących) nie mógł ich skosztować a tym samym odpowiedzieć na pytanie Lukasza.
                    Z tego co kojarze owe źródło to był to chyba jakiś opis piw jakie ocenił (może i subiektywnie) w 1880 roku jakiś gość który wybrał się do warszawskich knajp z intencją oceny ówcześnie dostępnych piw.
                    Opis piwa od Haberbuscha pasuje mi do Ale
                    Ogólnie wybór piw o którym 130 lat później możemy już tylko pomarzyć przy Tyskim lub Żywcu
                    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Pawlewski A., Badanie piwa i piwa warszawskie, Warszawa 1881.

                      Comment

                      • petrus33
                        Gość
                        • 2008.01
                        • 888

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                        Herman Jung, róg Grzybowskiej i Żelaznej - 3,20 - 12,38 - bladożółte, gorzkawe
                        Al. Lentzki, Grzybowska - 4,08 - 14,35 - jasne, mocno gorzkie
                        H. Jung, (d. Naimski) pl św. Aleksandra 1738 - 3,35 - 13,15 - jasne, słabo gorzkie
                        A. Krause, Grzybowska - 3,70 - 12,84 - jasne, słabo gorzkie, klarowne
                        K. Machlaid, Wolska - 3,85 - 13,06 - jasne, mocno gorzkie, mętne
                        Haberbusch & Schiele - 4,4 - 14,68 - żółto – czerwonawe, mocno gorzkie
                        Reich, Grzybowska - 4,6 - 16,26 - żółto czerwonawe, gorzkie
                        F. Hopenfeld, Żelazna - 4,05 - 13,7 - żółto – czerwonawe, mocno gorzkie
                        Z. Boehnisch (f. Jung) Żurawia - 3,61 - 12,26 - ciemne, gorzkie słabo mętne
                        Wł Kijok, Żelazna 1144 - 5,05 - 16,84 - ciemne gorzkie słabo mętne
                        H. Limprecht, Żelazna - 4,75 - 15,35 - ciemne słabo gorzkie mętnawe
                        Rossmann, Bielawa - 4,4 - 14,5 - ciemne, słabo gorzkie mętne
                        Marcowe Lutosławskiego, Drozdowo - 6,25 - 22,57 - ciemne, słabo słodkie, lepkie
                        Wzruszyłem się do łez, czytając ten tekst. Ależ to były wspaniałe czasy !!!

                        Comment

                        • Jerzy1960
                          Porucznik Browarny Tester
                          🍼
                          • 2004.07
                          • 370

                          #13
                          Komoniecki pisze, że w ostatnich latach XVII w. arendarze warzyli w Żywcu piwo, m. in. z perzu, co miało spowodować grożne zatrucia: "ze slę skoro ludzie nie mogli do niego przysposobić, chorując wiele, a zwłaszcza Jurek Wróbel, młynarz stary spod Łyski i Mateusz Kalfas z Milówki z tego piwa pomarli, co to jawne wszystkim było" (A. Komoniecki, Dziejopis żywiecki, t. II wyd. S. Szczotka, Żywiec 1937, 1939, str. 296).

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #14
                            Cholera, warzyli ze słodu, a perzu dodawali zamiast chmielu

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X