Wpadł mi w ręce "Ilustrowany Leksykon Piwa" autor: Leszek Rum, wydawnictwo: Kurpisz. Patrząc pod hasło "Kasztelan" przeczytałem, że obecnie w browarze Kasztelan Sierpc warzy się piwo "Kasztelan", "Kasztelan Mocne" i "Kasztelan Pils". Wydaje mi się jednak, że "Kasztelana Pils" nigdy nie było, jest za to "Kasztelan Niepasteryzowane" o którym w leksykonie tym nie ma ani słowa. Wydaje mi się, że to zwykły błąd, ale może się mylę. W związku z tym chciałem zapytać czy ktoś słyszał kiedyś o "Kasztelanie Pils" ?
Kasztelan Pils ???
Collapse
X
-
Primo po pierwsze, to spojrzałeś na datę wydania tej książki?
Mam wydanie I (nie wiem czy były wznowienia) z roku 2005...
Dodam, że w Księdze Piw i Browarów Polskich Tadeusza Kaczmarka (z lat 90-tych) też to piwo jest wymienione. No i komu teraz wierzyć - książkom czy browar.bizowi?
I jeszcze np. taka fotka (po użyciu wyszukiwarki wzorów etykiet na tym forum): http://www.browar.biz/obrazek3.php?k...3&sx=a&wl=1&s=Last edited by Pendragon; 2010-08-24, 17:09.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
-
-
-
A czemu by nie miało być?
Dowód fotkę zamieściłem - a to tylko jedna z wielu.
Najwidoczniej wydanie z 2008 było nie aktualizowane, bo wtedy to już dawno Kasztelana Pils nie był produkowany.Last edited by Pendragon; 2010-08-24, 17:16.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Po pobieżnym sprawdzeniu dwóch stron z etykietami wnioskuję, że w latach od ok. 1989 (to data normy, Kaczmarek podaje że 1992 już był robiony) do 2000.
Materiał porównawczy poniżej:
1) http://www.gjpbeer.com/Etykiety.asp?...2&BeerId=18342
2) http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=28343Last edited by Pendragon; 2010-08-24, 17:28.
Comment
-
-
A może ktoś wie dlaczego tak stosunkowo krótko było produkowane? Próbowałem poszukać informacji na stronie browaru, ale niestety nie wspominają o tym piwie ani słowem.
Żałuje, że nie było mi dane skosztować tego zapewne zacnego piwka...
Comment
-
-
Jak przejrzysz sobie na spokojnie w dziale "Kolekcjonerstwo" dla poszczególnych browarów to zobaczysz, że np w latach 90-tych każdy z browarów miał w asortymencie dużo więcej piw niż jedno pełne i jedno mocne. Zróżnicowanie było na tyle spore, że gdyby każdy producent wypisywał uzasadnienie dlaczego zrezygnował z konkretnej marki to łącznie możnaby zapełnić tym kilka stronic A4. Dla przykładu taki Sierpc robił w pewnym okresie I piwo Sierpeckie, Pilsa, Jubileuszowe, Kasztelańskie i jeszcze kilka typów specjalnie dla rozlewni terenowych. Potem wszystko zeszło na psy i mamy na rynku to co mamy.Last edited by pioterb4; 2010-08-24, 18:22.
Comment
-
-
Jak wynika z poniższego linku Kasztelan Pils był jeszcze na półkach sklepowych w 2002 roku.
Comment
-
Comment