Boom na lokalne piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sipio
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.04
    • 6

    Boom na lokalne piwa

    Coraz głośniej o lokalnych piwach, to już drugi artykuł w ciągu miesiąca jaki czytam.
    Tym razem z Gazety Prawnej
    --

    Browar Cornelius wykorzystuje popyt na regionalne piwa. Firma planuje inwestycje zwiększające jej moce produkcyjne.

    Firma negocjuje właśnie zakup nowych linii produkcyjnych. Dzięki nim moce zakładu mają się zwiększyć dwukrotnie. Obecnie browar wytwarza 15 tys. hektolitrów piwa miesięcznie. Modernizacja ma się zakończyć na początku 2011 r. Firma nie chce ujawnić kosztów inwestycji.

    Paweł Dziedzic, dyrektor ds. rozwoju browaru Cornelius, wyjaśnia, że rozbudowa produkcji stała się konieczna.

    – Sprzedajemy każde uwarzone piwo niemal na pniu – mówi.

    To oznacza, że jeśli popyt na lokalne piwa jeszcze bardziej wzrośnie, to firma może mieć problemy z dostawami. Szczególnie że w I półroczu sprzedaż browaru zwiększyła się o 200 proc. w porównaniu do 2008 r. Obecna dynamika sprzedaży to 30 – 40 proc. z kwartału na kwartał.

    Na piwa regionalne stawia też Grupa Żywiec. Przyznaje, że dzięki nim mniej odczuwa kryzys.

    – Od kwietnia Królewskie jest najczęściej kupowanym piwem w Warszawie. Dobrze sprzedaje się też Specjal warzony w browarze w Elblągu – mówi Sebastian Tołwiński z Grupy Żywiec.

    Rosnące zainteresowanie regionalnymi piwami to efekt zmian dokonujących się na rynku: produkcja piw masowych uległa daleko posuniętej standaryzacji. – Coraz więcej konsumentów poszukuje produktów wysokogatunkowych – mówi Paweł Dziedzic.

    Eksperci twierdzą, że coraz mocniej dochodzi też do głosu lokalny patriotyzm. Konsumenci są coraz bardziej przekonani, że najlepsze piwo pochodzi z najbliższego browaru.

    Dlatego mimo kryzysu lokalne browary nie zaprzestają inwestycji w nowe produkty, które pozwolą im zarobić mimo spadku wydatków na piwa. Cornelius, który na początku roku wprowadził pięć nowych wysokogatunkowych piw, chce w tym roku rozszerzyć ofertę jeszcze o kolejne dwa gatunki.

    Browar mocno angażuje się także w zwiększenie dostaw piwa do barów i restauracji.

    15 tys. – tyle hektolitrów piwa miesięcznie produkuje browar Cornelius

    40 proc. – tak zwiększa się dynamika sprzedaży piwa z kwartału na kwartał

    Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
  • pioterb4
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 4322

    #2
    Tylko znów pokutuje nazywanie np "Królewskiego" piwem regionalnym. Chciałbym takiego dziennikarzynę zapytać czym się taki Król różni od zwykłej Warki, bo ja tam ani skoku technologicznego ani zbytniego regionalizmu nie widzę.

    Comment

    • delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sipio Wyświetlenie odpowiedzi
      15 tys. – tyle hektolitrów piwa miesięcznie produkuje browar Cornelius.
      180 tys. hl/rok to całkiem nieźle
      Last edited by delvish; 2010-08-25, 09:33.
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

      Comment

      • Reters
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.08
        • 19

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
        Tylko znów pokutuje nazywanie np "Królewskiego" piwem regionalnym. Chciałbym takiego dziennikarzynę zapytać czym się taki Król różni od zwykłej Warki, bo ja tam ani skoku technologicznego ani zbytniego regionalizmu nie widzę.
        Zgadzam się w 100% Wszystkie piwa koncernowe,praktycznie nie różnią się od siebie smakiem.To jest smutne ale nadzieja w małych browarach w których odbywa się proces warzenia piwa.Np ostatnio jest głośno o reaktywacji browaru w Lwówku.Próbowałem i koncerniaki nie mają szans.Wspomnę jeszcze o browarze Ciechan który także prezentuję wysoki poziom produkowanego piwa.Reasumując trzeba wspierać lokalne browary

        Comment

        • Maciass
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2009.03
          • 172

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Reters Wyświetlenie odpowiedzi
          Zgadzam się w 100% Wszystkie piwa koncernowe,praktycznie nie różnią się od siebie smakiem.To jest smutne ale nadzieja w małych browarach w których odbywa się proces warzenia piwa.Np ostatnio jest głośno o reaktywacji browaru w Lwówku.Próbowałem i koncerniaki nie mają szans.Wspomnę jeszcze o browarze Ciechan który także prezentuję wysoki poziom produkowanego piwa.Reasumując trzeba wspierać lokalne browary
          nadzieja w małych browarach tylko że, "giganci" z budżetem na marketing mają oczy szeroko otwarte... Łomża nazywając się małym browarem z dużym piwem dosyć skutecznie spycha prawdziwie "małych" konkurentów , dzisiaj natknąłem się na artykuł :
          Royal Unibrew notuje znaczące wzrosty sprzedaży. Aby nadążyć za rynkiem planuje rozbudowę browaru w Łomży. - Tylko tegoroczna inwestycja przyniesie wzrost mocy produkcji o 100-200 tys. hl - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Beata Pawłowska,


          cholera, 800tys hl/rocznie - faktycznie mały browar , kilka reklam i Tsingtao może stać się małym browarem

          Comment

          • Mason
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2010.02
            • 3280

            #6
            Prawda nie ma znaczenia, liczy się to co mówią w telewizji. Gdyby KP wypuściła "piwo tradycyjne, warzone jak przed wiekami, niepasteryzowane, blablabla" i zrobiła wokół tego odpowiedni szum (że z małego, tradycyjnego browaru, blablabla) to ludzi by to kupowali i piali z zachwytu nad jego regionalnością i tradycją.
            JEDNO PIVKO NEVADI!

            Comment

            • Pankracy
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2007.10
              • 2797

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
              Prawda nie ma znaczenia, liczy się to co mówią w telewizji. Gdyby KP wypuściła "piwo tradycyjne, warzone jak przed wiekami, niepasteryzowane, blablabla" i zrobiła wokół tego odpowiedni szum (że z małego, tradycyjnego browaru, blablabla) to ludzi by to kupowali i piali z zachwytu nad jego regionalnością i tradycją.
              Nie martw się. KP podejmuje kroki w tym kierunku. Nie nachalnie, nie bezpośrednio ale jednak. Są "piwa regionalne": Lech Pils, Tyskie Książęce. Dębowe Mocne jest "długo warzone", a Żubr "występuje w puszczy".
              Ponadto Kompania Piwowarska prowadzi zakrojona na dużą skalę akcje w nowoczesnych mediach czyli przez internet. Np. zamieszcza na YT spoty "Tajemnice Świata Piwa"; prowadzi portal Piwopedia, na którym pojawiają się profesjonalnie przygotowane felietony (ostatnio na jakimś KPblogu było coś o PU).

              Comment

              • rohozecky
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2008.11
                • 1839

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie martw się. KP podejmuje kroki w tym kierunku. Nie nachalnie, nie bezpośrednio ale jednak. Są "piwa regionalne": Lech Pils, Tyskie Książęce. Dębowe Mocne jest "długo warzone", a Żubr "występuje w puszczy".
                A w ogóle stalowa hala w Tychach funkcjonuje od 1629
                ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                Comment

                • delvish
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.11
                  • 3508

                  #9
                  Hala rozlewu nie, ale akurat w browarze tyskim KP ma trochę historycznych budynków z XIXw. Nie wiem jak tam sama lokalizacja, ale coś mi się kojarzy, że jest od tych kilku wieków z grubsza w tym samym miejscu. Może koledzy ze Ślunka to na szybko zweryfikują?
                  Last edited by delvish; 2010-09-23, 18:11.
                  "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                  (Frank Zappa)

                  "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                  Comment

                  • Wiktoria
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2003.07
                    • 798

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                    Hala rozlewu nie, ale akurat w browarze tyskim KP ma trochę historycznych budynków z XIXw. Nie wiem jak tam sama lokalizacja, ale coś mi się kojarzy, że jest od tych kilku wieków z grubsza w tym samym miejscu. Może koledzy ze Ślunka to na szybko zweryfikują?

                    Z dwóch publikacji na temat browaru (z 1989 i 1999) wynika, że:
                    - pierwsze, drewniane zabudowania spłonęły w 1778 razem z całym folwarkiem,
                    - rok później browar został odbudowany, a budynki były już murowane (nie wiem, czy dokładnie w tym samym miejscu)
                    - nowy browar powstał w 1861-1862 na północ od poprzedniego – (obok niego)
                    - po uruchomieniu nowego browaru w starych budynkach istniała gorzelnia, tzw. „książęce piwnice”
                    - kilka lat później na fundamentach piwnicy starego browaru powstała nowa piwnica zimowa

                    (360 lat Browaru Książęcego w Tychach, Tychy 1989; J. Pasierbek, Browar Książęcy w Tychach 1629-1999, Tychy 1999)

                    Wynika z tego, że raczej te XIX-wieczne budynki faktycznie zostały zbudowane w pobliżu (lub może nawet na?) reliktach starszych zabudowań.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X