Wydajność Browaru Zwierzyniec
Collapse
X
-
Wydajność Browaru Zwierzyniec
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Tagi: brak -
Po zdjęciach widzę, że przez ostatnich sześć-siedem lat nic się tam nie zmieniło. Jak ty chciałbyś wyciągnąć z tej warzelni 400 tys. hl to nie mam pojęcia. Chyba, ze chodziło ci o potencjał do rozwoju czyli po modernizacji warzelni, postawieniu CKT itd.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2010-09-03, 13:05."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Prezesie, a czy ten wątek aby na pewno w tym dziale być powinien?"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Potencjał liczyłem na podstawie dostępnych tanków leżakowych. Po coś ich tyle zainstalowali. Chyba nie leżakowali obcego piwa?Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-09-03, 13:51.Comment
-
Czy browar mogący przy HGB produkować ponad 0,5mln hl piwa rocznie jest w języku popularno-naukowym małym browarem?????
Inaczej spytam: czy twórca taj inicjatywy popiera reaktywacje Zwierzyńca, czy też jest jej przeciwny?? Osobiście bardzo mnie to interesuje.Comment
-
Skoro temat i tak już poleciał w krzaki...
Zauważcie, że to po prostu moda... lanserskie towarzystwo pije sobie miodowego ciechana w knajpkach w Warszawie (dobrze, że jest słodki, nie muszą się męczyć i dolewać soku...), każdy 'modny i wykształcony' zna koźlaka i zywe z ambera... ale to niestety (choć chciałbym się mylić) moda, która jak wiadomo prawie zawsze przemija... towarzystwo za 2-3 lata przerzuci się na coś innego, bardziej na topie, i znów zostaniemy tylko myBirofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez TekuComment
-
Nie, nie wiem. To moje odczucia po zwiedzaniu browaru. Moim zdaniem w Zwierzyńcu "wąskim gardłem" jest warzelnia. Mało tam miejsca a i same kotły wiekowe. Zwierzyniec, zdaje mi się, nie produkował nigdy w swojej historii więcej niż 120-150 tys. hl. Domyślam się, ze były ku temu jakieś powody. Myślę również, że gdyby można było szybko i tanio osiągnąć w Zwierzyńcu produkcję rzędu 400 tys. hl, to Perla jeszcze by tam była."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeriaComment
-
Nie, nie wiem. To moje odczucia po zwiedzaniu browaru. Moim zdaniem w Zwierzyńcu "wąskim gardłem" jest warzelnia. Mało tam miejsca a i same kotły wiekowe. Zwierzyniec, zdaje mi się, nie produkował nigdy w swojej historii więcej niż 120-150 tys. hl. Domyślam się, ze były ku temu jakieś powody. Myślę również, że gdyby można było szybko i tanio osiągnąć w Zwierzyńcu produkcję rzędu 400 tys. hl, to Perla jeszcze by tam była.Comment
-
Przy czterobrygadówce ta wiekowa warzelnia rozsypała by się prędzej niż myślisz
Produkcja 24h/24h 7 dni na tydzień to czysta abstrakcja."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Aha - jeszcze jedno. "Wiekowość" warzelni nie ma nic do wydajności (liczy się tylko "wyporność")- zacieranie bez "poprawiaczy" i tak musi trwać ok 2h. Szybsze mogą być tylko pompy. Problem tylko w kosztach produkcji - za pewne straty ciepła są tu sporo większe.Comment
-
Ależ ma. Przecież im starsze urządzenia tym, zwłaszcza przy większym obciążeniu pracą, większe prawdopodobieństwo usterek, awarii, przestojów na konserwację itp.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2010-09-03, 21:46."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
Related Topics
Collapse
-
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
-
Channel: Czechy
-
-
Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
-
Channel: Czechy
-
-
Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
-
Channel: Austria
-
-
W dniach 16-21.12.2019 z wesołą ekipą eksplorowaliśmy nowe i przypominaliśmy sobie już kiedyś odwiedzone browary Prahy, a także dobrze znane multikrany. Gdy przyjeżdżaliśmy liczba browarów w granicach miasta Prahy wynosiła 51 (!) jednak w trakcie naszego pobytu przybył kolejny
. Co zrozumiałe,...
-
Channel: Czechy
-
-
W Darmstadt działają 3 browary w tym jeden restauracyjny (Ratskeller) w samym centrum na Marktplatz. Pierwotnie tam planowałem rozpocząć piwne zwiedzanie miasta, jednak 22.07.2022 odbywał się jakiś mecz i cały plac był pełen kibiców, a w samej knajpie się nie dało szpilki wcisnąć. Więc...
-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment