Wydajność Browaru Zwierzyniec

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
    Przy czterobrygadówce ta wiekowa warzelnia rozsypała by się prędzej niż myślisz
    Produkcja 24h/24h 7 dni na tydzień to czysta abstrakcja.
    Moja maszyna tak działa, a nie jest wiele młodsza. Kwestia organizacji i "prewentiwki". Da się. Co za różnica ile coś pracuje? Ważne, aby robić konserwacje w określonym czasie.
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • Seta
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 6964

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
      Ależ ma. Przecież im starsze urządzenia tym, zwłaszcza przy większym obciążeniu pracą, większe prawdopodobieństwo usterek, awarii, przestojów na konserwację itp.
      Nie zgadzam się. Japońskie 30-letnie maszyny są zazwyczaj w lepszym stanie niż 3-letnie "francuzy". Wiem z autopsji... Druga sprawa - kiedyś mniej oszczędzano na surowcach...
      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

      Comment

      • delvish
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.11
        • 3508

        #18
        Wszystko świetnie, ładnie, ale w Zwierzyńcu warzelnia nie jest ani japońska ani zdaje się niemiecka, tylko jakiś noname, czy jakiś inny badziew. Co innego precyzyjna maszyna, a co innego kadź warzelna/zacierna. Moim zdaniem przenosisz doświadczenia ze swojej branży, do zupełnie innej i na tym opierasz swój wywód, moim zdaniem, błędnie. Niemniej jednak, jeśli chcesz wierzyć że Zwierzyniec ma zdolności na 400 tys. hl i lansować tezę, że "to nie już MAŁY browar" to proszę bardzo
        Last edited by delvish; 2010-09-03, 22:07.
        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
        (Frank Zappa)

        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

        Comment

        • Seta
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 6964

          #19
          Nie unoś się Delvishu! Jak powiedziałem - nie wiem jakie wybicie ma ta warzelnia. Myślę, że najpóźniej po zlocie będę wiedział.
          Technologicznie to taki większy garnek z termostatem, mieszadłem i pompą. Co tu się może zastarzeć? Działa lub nie działa. Bez względu na to, na ilu zmianach jest używany.
          Inna sprawa to opłacalność 4-brygadówki - zapewne jest żadna. Ale ja pisałem o POTENCJALE, a nie progu opłacalności.

          A z innej strony - jeżeli okaże się, że ma potencjał na "tylko" 100-200 tys hl / rok to uznasz go za mały browar?
          Last edited by Seta; 2010-09-03, 22:37.
          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

          Comment

          • delvish
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.11
            • 3508

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
            A z innej strony - jeżeli okaże się, że ma potencjał na "tylko" 100-200 tys hl / rok to uznasz go za mały browar?
            Moim zdaniem, używanie takich przymiotników do niczego nie prowadzi. Z punktu widzenia największych browarów Zwierzyniec jest mały. Z kolei, w porównaniu np. do Imielina, czy Konstancina, duży. Można sobie dowolnie wybierać punkty odniesienia, w zależności od potrzeb.
            Last edited by delvish; 2010-09-03, 22:59.
            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
            (Frank Zappa)

            "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

            Comment

            • Seta
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 6964

              #21
              I tu się z kolegą zgadzam - jakby nie patrzeć Zwierzyniec jest średni...
              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

              Comment

              • delvish
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.11
                • 3508

                #22
                Średni to on może być z punktu widzenia np. Ciechana. Z perspektywy EDIego jest duży, a w porównaniu do dowolnego browaru KP malutki
                Last edited by delvish; 2010-09-04, 09:01.
                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                (Frank Zappa)

                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                Comment

                • Czes
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.06
                  • 752

                  #23
                  Wg Kaczmarka, browar w Zwierzyńcu po modernizacji osiągnął zdolność produkcyjną około 100 000 hl. Przy tym modernizacja nie dotyczyła warzelni, która stała się najsłabszym ogniwem produkcyjnym (zewnętrzny płaszcz kotła warzelnego był np jeszcze nitowany!).
                  Te więcej Zwierzyńca może wzięło się stąd, że marka Zwierzyniec była przecież w ostatnich latach zapewne w większej części produkowana w Lublinie.
                  O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                  Comment

                  • Seta
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #24
                    Cóż, ja uzyskałem potwierdzenie podawanych przeze mnie danych (300-400 tys hl/rok).
                    Last edited by Seta; 2010-09-05, 20:09.
                    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                    Comment

                    • Seta
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #25
                      Za późno na edycje.
                      Zajrzałem do Kaczmarka - on mówi o modernizacji w latach sześćdziesiątych i osiągnięciu wtedy 100tys hl/rok. Podejrzewam, że od tego czasu mogło się coś zmienić...
                      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                      Comment

                      • Czes
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2001.06
                        • 752

                        #26
                        Zajrzałem do swoich archiwalnych zapisków, które cytuję poniżej:



                        BROWAR ZWIERZYNIEC
                        Wizytowany 08.2001

                        Z zewnątrz, z przybrowarnego ogródka piwnego wygląda jak otynkowana perełka. Wieczorem lekko iluminowany. Z centralnej bramy browaru wyjeżdżają wagoniki z młótem, które później rolnicy przeładowywują na swoje pojazdy. Dawniej browar, tartak i fabryka mebli były połączone linią kolejki waskotorowej.

                        Słodownia z ozdobnym kominem nie działa – jest w niej magazyn słodu (ponad 200 ton) i magazyn sklepowy.
                        Za ładną fasadą budynku, z krzyżem nad bramą, kryje się bardzo zdezelowana już warzelnia. Kocioł warzelany ma jeszcze łączenia nitowe, jest żelazny i wewnątrz i na zewnątrz. Miedzianą kopułę ma jedynie kadź filtracyjna. Są jeszcze dwa naczynia zacierne: kocioł i kadź. Dzisiaj jednak już nie zacierają dekokcyjnie. Z tej starej warzelni wycięto 2 lata temu odchmielacz i teraz chmielą granulatem. Kadź osadowa przerobiona na whirlpool.
                        Kocioł warzelany wybicie 140 hl; mogą warzyć nawet 5 x na dobę! Browar warzy 100 – 120 tys. hl /rok.
                        Piękna fermentacja klasyczna ( jedna z ładniejszych), dobrze utrzymana. Niestety piwa nie krążkują, choć wiedzą o co chodzi.
                        Także piękna leżakownia, chłodzona z powodzeniem centralnie: ~ 60 leżaków o poj. 150 – 200 hl.
                        Piwo więc ma czas poleżeć; co najmniej 25 dni.
                        Dobrze odleżałe i sklarowane jest filtrowane tylko raz na filtrze ramowym.
                        Rozlew na linii czechosłowackiej. Butelka pasteryzowana w tunelu dwupoziomowym, keg w przepływie. (puszka w Lublinie)
                        B. dobra załoga: kierownik p. Franciszek Droździel, młody zwierzynianin (?), 2 dzieci 1,5 i 3 lata.
                        Główny technolog: pani Maria Polska – pasjonatka. Pracują w browarze całe rodziny i to już w kolejnym pokoleniu.
                        Przyszłość niepewna bo Lublin powiększa moce. Perła ma Zwierzyniec w dzierżawie od Skarbu Państwa na 2 lata do 2003. Niewykluczone roszczenia własnościowe Zamojskich. Jan Zamojski życzliwie interesował się browarem i często go odwiedzał. ( w tym roku zaniemógł)
                        W roku 2006 browar obchodziłby 200 lecie istnienia.
                        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                        Comment

                        • delvish
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.11
                          • 3508

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                          Podejrzewam, że od tego czasu mogło się coś zmienić...
                          Warzelnia nie wygląda jakby się od tamtego czasu jakoś zasadniczo zmieniła
                          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                          (Frank Zappa)

                          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                          Comment

                          • Seta
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
                            Zajrzałem do swoich archiwalnych zapisków, które cytuję poniżej:
                            (...)
                            Kocioł warzelany wybicie 140 hl; mogą warzyć nawet 5 x na dobę! Browar warzy 100 – 120 tys. hl /rok.
                            5x140hlx350dni= ~250tys hl
                            A z drugiej strony czemu tylko 5 razy? Mi wychodziło ok 7.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
                            Także piękna leżakownia, chłodzona z powodzeniem centralnie: ~ 60 leżaków o poj. 150 – 200 hl.
                            Obecnie jest ich dokładnie 100. Z jakiegoś powodu zwiększyli ich ilość.
                            Stąd moje wyliczenia: Leżakowanie - pół miesiąca; 24 razy na rok.
                            Pojemność leżakowni: ~17000hl x24 = ~400tys hl.
                            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                            Comment

                            • Krzysztof
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.04
                              • 1689

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                              5x140hlx350dni= ~250tys hl
                              A z drugiej strony czemu tylko 5 razy? Mi wychodziło ok 7.



                              Obecnie jest ich dokładnie 100. Z jakiegoś powodu zwiększyli ich ilość.
                              Stąd moje wyliczenia: Leżakowanie - pół miesiąca; 24 razy na rok.
                              Pojemność leżakowni: ~17000hl x24 = ~400tys hl.
                              A mi wychodzi:
                              4,5 warki na dobę * 140 hl* 280 dni = 176 400 hl - zanik (około 15%) = 150 tys.
                              W zasadzie tak byłoby przy tzw. dobrych wiatrach...

                              Jeżeli bys leżakował piwo po 14 dni to wyliczone przezemnie 150 tys szybko by zmalało o conajmniej o 50% w ciągu pierwszego roku "eksperymentu" Waszmościa.
                              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                              www.twojmalybrowar.pl

                              Comment

                              • Seta
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #30
                                Ile wg Waszmości Perła leżakuje piwo? I dlaczego rok ma 280 dni? Mówimy o 4-zmianowym systemie pracy.
                                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                                Comment

                                Przetwarzanie...