Wydajność Browaru Zwierzyniec

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19292

    #31
    Seta, niedziela nie jest przywilejem tylko dobrem ogólnym, o który nie trzeba już walczyć.

    Comment

    • delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
      Ile wg Waszmości Perła leżakuje piwo? I dlaczego rok ma 280 dni? Mówimy o 4-zmianowym systemie pracy.
      W roku jest średnio ok. 260 dni roboczych, więc pewnie dlatego. Nikt nie liczy wydajności browaru w systemie czterozmianowym i czysto teoretycznym obciążeniu sprzętu 24h/dobę, 7 dni w tygodniu, 365 dni w roku. Nikt poza tobą
      Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2010-09-05, 22:04.
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        Seta, niedziela nie jest przywilejem tylko dobrem ogólnym, o który nie trzeba już walczyć.
        Co? O czym piszesz? O hipermarketach? Kodeks pracy wyraźnie mówi o 40-godzinnym tygodniu pracy. To pracodawca określa który dzień tygodnia jest dniem wolnym.

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
          W roku jest ok. 260 dni roboczych, więc pewnie dlatego. Nikt nie liczy wydajności browaru w systemie czterozmianowym i czysto teoretycznym obciążeniu sprzętu. Nikt poza tobą
          I nikogo prócz mnie nie dziwi rozbudowa leżakowni?

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19292

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
            Co? O czym piszesz? O hipermarketach? Kodeks pracy wyraźnie mówi o 40-godzinnym tygodniu pracy. To pracodawca określa który dzień tygodnia jest dniem wolnym.
            Browar nie jest takim zakładem jak moje miejsce pracy, które musi działać 24h/dobę, 7 dni w tygodniu, 365(6) dni w roku.
            Trochę realnego myślenia Seta.

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #36
              Oczywiście, że nie musi. Moja firma też nie musi (tekturę robimy), ale działa. W systemie 4-zmianowym. Realnie.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19292

                #37
                Taki system wymaga większej obsady, co kosztuje. Przy niskim zautomatyzowaniu browaru z Roztocza IMHO lepiej postawić na klasyczny system zmian. Nieprawdaż?

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #38
                  Jeżeli jesteś w stanie sprzedać 2x więcej w dobrej marży zwiększając koszty personalne o 40% (więc globalne o ok 5%), to moim zdaniem warto.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19292

                    #39
                    Proponuję zatrudnić się w małym browarze i pokazać nieukom jak uzyskuje się te 5% :P

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #40
                      Zwierzyniec nie jest małym browarem. Przynajmniej nie był w Perle.
                      Ewentualny nowy właściciel nie zamierza produkować takich ilości, bo ma inną wizję. Nie oznacza to jednak, że Perła nie mogła (przynajmniej teoretycznie) produkować ~400 tys hl.
                      Idę spać. Wasze

                      Comment

                      • delvish
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.11
                        • 3508

                        #41
                        No tak. Perła mogła, tylko nie chciała. Ciekawe dlaczego?
                        Dla ciebie Zwierzyniec nie jest mały, co nie znaczy, że dla kogoś innego taki być nie może.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2010-09-05, 22:33.
                        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                        (Frank Zappa)

                        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
                          No tak. Perła mogła, tylko nie chciała. Ciekawe dlaczego?
                          Po pierwsze Zwierzyniec jest browarem bardzo kosztownym. Dotychczasowy rozkład urządzeń oznaczał sporo niepotrzebnych kosztów. "Ewentualny nowy właściciel" (ENW) chce to zmienić. Będzie to oznaczało zmniejszenie potencjału browaru, ale spadek kosztu produkcji.
                          Po drugi skąd wiesz, że nie chciała? Wg naszych powyższych obliczeń leżakownia jest przystosowana do pracy warzelni w systemie 4-zmianowych. Jak by nie liczyć.
                          Po trzecie. Jak sądzicie w ile dni w tygodniu pracują (lub pracowały w czasie największej produkcji) browary w Tychach, Żywcu, Poznaniu itp? Jak podają swój potencjał?

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
                          Dla ciebie Zwierzyniec nie jest mały, co nie znaczy, że dla kogoś innego taki być nie może.
                          To już zależy od definicji, a nie poglądów.

                          Comment

                          • delvish
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.11
                            • 3508

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                            To już zależy od definicji, a nie poglądów.
                            Nie rozśmieszaj mnie. A przyjmowanie definicji niby od czego zależy? Od biometu?
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                            Po drugi skąd wiesz, że nie chciała? Wg naszych powyższych obliczeń leżakownia jest przystosowana do pracy warzelni w systemie 4-zmianowych.
                            Hehe. Jakich naszych? Nikt poza tobą tak nie twierdzi.
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                            Po trzecie. Jak sądzicie w ile dni w tygodniu pracują (lub pracowały w czasie największej produkcji) browary w Tychach, Żywcu, Poznaniu itp? Jak podają swój potencjał?
                            Odpowiedziałem już na twoje pytanie, ale w swoim zacietrzewieniu w udowadnianiu, że Zwierzyniec ma zylion tys. hl mocy produkcyjnych najwyraźniej nie czytasz co tu do ciebie się piszę:
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
                            Nikt nie liczy wydajności browaru w systemie czterozmianowym i czysto teoretycznym obciążeniu sprzętu 24h/dobę, 7 dni w tygodniu, 365 dni w roku. Nikt poza tobą
                            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                            (Frank Zappa)

                            "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3491

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
                              Nie rozśmieszaj mnie. A przyjmowanie definicji niby od czego zależy? Od biometu?
                              W ten sposób można dojechać do samego początku. Na początku był chaos.
                              Przyjmowanie definicji zależy od chaosu.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #45
                                Dobra, odpuszczam tą dyskusję, za dużo emocji.
                                Będę tylko wdzięczny gdy ktoś mi napisze, po co Perła dokupiła 40 lażaków w czasie 2001-2007?

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                                  dadek
                                  Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                                  2023-11-22, 05:14
                                • dadek
                                  Czechy, Nošovice 238, Pivovar Radegast
                                  dadek
                                  Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
                                  2023-11-09, 20:59
                                • dadek
                                  Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
                                  dadek
                                  Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
                                  2024-05-12, 23:57
                                • dadek
                                  Czechy, Praha-Vysočany, Kolbenova 7, Pivovar Sibeeria
                                  dadek
                                  W dniach 16-21.12.2019 z wesołą ekipą eksplorowaliśmy nowe i przypominaliśmy sobie już kiedyś odwiedzone browary Prahy, a także dobrze znane multikrany. Gdy przyjeżdżaliśmy liczba browarów w granicach miasta Prahy wynosiła 51 (!) jednak w trakcie naszego pobytu przybył kolejny. Co zrozumiałe,...
                                  2019-12-28, 00:18
                                • dadek
                                  Darmstadt, Nieder-Ramstädter Straße 3, Grohe-Die Brauhaus Legende
                                  dadek
                                  W Darmstadt działają 3 browary w tym jeden restauracyjny (Ratskeller) w samym centrum na Marktplatz. Pierwotnie tam planowałem rozpocząć piwne zwiedzanie miasta, jednak 22.07.2022 odbywał się jakiś mecz i cały plac był pełen kibiców, a w samej knajpie się nie dało szpilki wcisnąć. Więc...
                                  2022-10-21, 02:12
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...