Wydajność Browaru Zwierzyniec

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

    Wydajność Browaru Zwierzyniec

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Jest tylko jedno ale - ZWIERZYNIEC NIE JEST MAŁYM BROWAREM! Może warzyć 300-400 tys hl.
    A skąd takie informacje?
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Wnioski z wizyty. Oczywiście to wartość teoretyczna. No i browar nie jest kompletny... Więc raczej nie będzie w najbliższych latach tyle produkować, bo nikomu na tym nie będzie zależało. Ale za Perły mogliby.
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

      #3
      Po zdjęciach widzę, że przez ostatnich sześć-siedem lat nic się tam nie zmieniło. Jak ty chciałbyś wyciągnąć z tej warzelni 400 tys. hl to nie mam pojęcia. Chyba, ze chodziło ci o potencjał do rozwoju czyli po modernizacji warzelni, postawieniu CKT itd.
      Last edited by delvish; 2010-09-03, 13:05.
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19258

        #4
        Czy ktoś zauważył, że odbiegliście od głównego wątku?

        Comment

        • delvish
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.11
          • 3508

          #5
          Prezesie, a czy ten wątek aby na pewno w tym dziale być powinien?
          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
          (Frank Zappa)

          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19258

            #6
            Zająłem się córą i ktoś za mnie moderował. Dajcie mi chwilę to poszatkuję ten wątek, bo burdel się z tego robi.

            Comment

            • Seta
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 6964

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
              Jak ty chciałbyś wyciągnąć z tej warzelni 400 tys. hl to nie mam pojęcia.
              Szczerze, to nie wiem, jakie jest wybicie tej warzelni. Wiesz?
              Potencjał liczyłem na podstawie dostępnych tanków leżakowych. Po coś ich tyle zainstalowali. Chyba nie leżakowali obcego piwa?
              Last edited by Seta; 2010-09-03, 13:51.
              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

              Comment

              • bryszard
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2003.08
                • 20

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                Czy browar mogący przy HGB produkować ponad 0,5mln hl piwa rocznie jest w języku popularno-naukowym małym browarem?????
                Inaczej spytam: czy twórca taj inicjatywy popiera reaktywacje Zwierzyńca, czy też jest jej przeciwny?? Osobiście bardzo mnie to interesuje.
                krótko - jak najbardziej popieram reaktywację Zwierzyńca

                Comment

                • franekf
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2004.06
                  • 944

                  #9
                  Skoro temat i tak już poleciał w krzaki...
                  Zauważcie, że to po prostu moda... lanserskie towarzystwo pije sobie miodowego ciechana w knajpkach w Warszawie (dobrze, że jest słodki, nie muszą się męczyć i dolewać soku...), każdy 'modny i wykształcony' zna koźlaka i zywe z ambera... ale to niestety (choć chciałbym się mylić) moda, która jak wiadomo prawie zawsze przemija... towarzystwo za 2-3 lata przerzuci się na coś innego, bardziej na topie, i znów zostaniemy tylko my
                  Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                  http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                  Piwny Janusz bez Teku

                  Comment

                  • delvish
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.11
                    • 3508

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                    Szczerze, to nie wiem, jakie jest wybicie tej warzelni. Wiesz?
                    Potencjał liczyłem na podstawie dostępnych tanków leżakowych.
                    Nie, nie wiem. To moje odczucia po zwiedzaniu browaru. Moim zdaniem w Zwierzyńcu "wąskim gardłem" jest warzelnia. Mało tam miejsca a i same kotły wiekowe. Zwierzyniec, zdaje mi się, nie produkował nigdy w swojej historii więcej niż 120-150 tys. hl. Domyślam się, ze były ku temu jakieś powody. Myślę również, że gdyby można było szybko i tanio osiągnąć w Zwierzyńcu produkcję rzędu 400 tys. hl, to Perla jeszcze by tam była.
                    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                    (Frank Zappa)

                    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                    Comment

                    • sibarh
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.01
                      • 10387

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dipeone
                      Upss. Zwracam honor.
                      Dzięki ,bo całe życie myslałem ,że to od noża właśnie.
                      Nie.... to od nudy......
                      2800 nowe piwa opisałem na forum
                      Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                      Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

                      Comment

                      • Seta
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
                        Nie, nie wiem. To moje odczucia po zwiedzaniu browaru. Moim zdaniem w Zwierzyńcu "wąskim gardłem" jest warzelnia. Mało tam miejsca a i same kotły wiekowe. Zwierzyniec, zdaje mi się, nie produkował nigdy w swojej historii więcej niż 120-150 tys. hl. Domyślam się, ze były ku temu jakieś powody. Myślę również, że gdyby można było szybko i tanio osiągnąć w Zwierzyńcu produkcję rzędu 400 tys. hl, to Perla jeszcze by tam była.
                        Podejrzewam, że taka wydajność byłaby możliwa przy wprowadzeniu 4-brygadówki, czyli produkcji 24h/24h 7 dni na tydzień. Prawdopodobnie taniej byłoby zainwestować w nową warzelnię, ale teoretycznie możliwości tego browaru są spore.
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        • delvish
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.11
                          • 3508

                          #13
                          Przy czterobrygadówce ta wiekowa warzelnia rozsypała by się prędzej niż myślisz
                          Produkcja 24h/24h 7 dni na tydzień to czysta abstrakcja.
                          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                          (Frank Zappa)

                          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                          Comment

                          • Seta
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #14
                            Aha - jeszcze jedno. "Wiekowość" warzelni nie ma nic do wydajności (liczy się tylko "wyporność")- zacieranie bez "poprawiaczy" i tak musi trwać ok 2h. Szybsze mogą być tylko pompy. Problem tylko w kosztach produkcji - za pewne straty ciepła są tu sporo większe.
                            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                            Comment

                            • delvish
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.11
                              • 3508

                              #15
                              Ależ ma. Przecież im starsze urządzenia tym, zwłaszcza przy większym obciążeniu pracą, większe prawdopodobieństwo usterek, awarii, przestojów na konserwację itp.
                              Last edited by delvish; 2010-09-03, 21:46.
                              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                              (Frank Zappa)

                              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                              Comment

                              Przetwarzanie...