Nowe piwa z Jagiełły

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
    Gatunek jest na tym forum notorycznie mylony z rodzajem, stylem i marką. Przyzwyczaiłem się już i nie reaguję, choć może powinienem.
    Słuchajcie z moich obserwacji wynika, że jednak gatunek to jest rzeczywiście Lech Premium. Zwróćcie uwagę, że w biologii gatunek jest na dole drabiny. W naszej branży, to co wielu określa mianem gatunku, nazywamy stylem piwa.

Lech Premium - gatunek
    Lech - marka
    international premium lager - styl
    blog.kopyra.com

Comment

• abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Czy te piwa są dla ciebie są nowymi gatunkami, które wnoszą świeży oddech na nasz rynek czy jedynie rodzajami?
      Ps. Proponuję przy okazji odrobinę mniej zatrzetrzewienia.
      Last edited by abernacka; 2010-09-07, 22:22.
      Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• gobong
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.04
        • 658

Pisząc gatunki posługiwałem się mowa potoczną , jak każdy laik. Są to zapewne piwa dolnej fermentacji, Nawet nie wiem czy też 1 albo2 a może nawet 3 są ciemne czy tez jasne . Owszem na tym forum wypadałoby się wypowiadać bardziej precyzyjnie, moja wina. Chyba nie tylko ja popełniam takie babole. Przepraszam za niefachową i tak mało ważną informację,o tak miernych produktach. Po tak odkrywczych wiadomościach na temat mojej anatomii wyrażonych przez e-prezesa jakoś odechciało mi się zaglądać na to forum.

Comment

• Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

Aberacka - zacietrzewienia chyba. Widocznie są z subkultury.

A Jagiełłów nowych spróbuję, chociaż najprawdopodobniej fanem żadnego nie zostanę. Liczę jednak, że kilka znajomych babeczek namówię na smakowe ścierwo na solidnej bazie...

Gobong - jeżeli pijesz do Zawiercia, to np. jego czekoladowe wynika z zastosowania słodu czakoladowego/palonego a nie dodatków smakowych - a to jest taka różnica jak między Piwem i piwem.

Comment

• abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
            (...)
            Ano, masz rację.
            Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23929

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
              (...)
              Ano, masz rację.
              Aberracja
              Last edited by ART; 2010-09-07, 23:12.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• keto
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.07
                • 388

To już potwierdzona informacja z tymi piwami? Jeżeli tak to totalna porażka, a myślałem, że może będzie pszenica.....
                Pozdrawiam
                Artur

Comment

• VanPurRz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2008.09
                  • 4229

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Słuchajcie z moich obserwacji wynika, że jednak gatunek to jest rzeczywiście Lech Premium. Zwróćcie uwagę, że w biologii gatunek jest na dole drabiny. W naszej branży, to co wielu określa mianem gatunku, nazywamy stylem piwa.

Lech Premium - gatunek
                  Lech - marka
                  international premium lager - styl
                  Uderz w stół a... gatunek się odezwie Drabina systematyki jest drabiną sztuczną (i różne są do niej podejścia). Gatunki są bytami które muszą (upraszczając) posiadać barierę genetyczną czyli nie mogą się mieszać. Powiedziałbym, że w sensie ekologii ewolucyjnej gatunki są na SZCZYCIE drabiny a cała reszta to ułuda. Zresztą ja jestem zwolennikiem (w biologii) redukcjonizmu więc schodzę nawet poziom niżej - pojedynczej jednostki chcącej przekazać swój materiał genetyczny. Nie da się tego w żaden sposób przełożyć na język styli/rodzajów/gatunków piwnych.
                  a tak naprawdę to jesteśmy tylko otoczkami dla replikatora
                  "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• baklazanek
                    † 2014 Piwosz w Raju
                    • 2001.08
                    • 3562

Jagiełło dogadał się chyba z Zawierciem i zaczęli wymieniać się pomysłami oraz recepturami

Comment

• zgroza
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2008.03
                      • 3605

Gobong - jeżeli pijesz do Zawiercia, to np. jego czekoladowe wynika z zastosowania słodu czakoladowego/palonego a nie dodatków smakowych - a to jest taka różnica jak między Piwem i piwem.
                      Seticzku -istnieją Piwa, a nawet PIWA w których użyto dodatków smakowych. Kpisz czy drogi szukasz? Na pewno piłeś sporo domowych z dodatkami smakowymi. Reinheitsgebot nie jest drogą do piwnej nirwany - można nawet uwarzyć dobre piwo z kukurydzą (Linth Maisbier, 30% kukurydzy w zasypie). Krajana itp. pomińmy milczeniem.
                      Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
                        Seticzku -istnieją Piwa, a nawet PIWA w których użyto dodatków smakowych. Kpisz czy drogi szukasz? Na pewno piłeś sporo domowych z dodatkami smakowymi. Reinheitsgebot nie jest drogą do piwnej nirwany - można nawet uwarzyć dobre piwo z kukurydzą (Linth Maisbier, 30% kukurydzy w zasypie). Krajana itp. pomińmy milczeniem.
                        99% z nich są jak dla mnie do jednorazowego spożycia. Wyjątki to dodatki podkreślające charakter stylu, np. kolendra.

Comment

• explorer35
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2008.02
                          • 15

Jagiełło nowe smaki

Witajcie,Jagiełło wprowadza do sprzedaży ponoć niebawem:Czekoladowe,Miodowe,czekamy na pierwsze butelki

Comment

• Mason
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2010.02
                            • 3280

Są dodatki smakowe i Dodatki Smakowe . Te pierwsze to koncetraty smaku czy inne chemiczne paskudztwa tak jak to co dodają do Redd's czy innego Freeq - zasadniczo niepijalne. A to drugie to np. czekolada używana do Chocolate Stout, sól i kolendra do Gose czy stado różnych dodatków w piwach belgijskich.
                            JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

Przetwarzanie...
                            X