Nowe piwa z Jagiełły

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
    Gatunek jest na tym forum notorycznie mylony z rodzajem, stylem i marką. Przyzwyczaiłem się już i nie reaguję, choć może powinienem.
    Słuchajcie z moich obserwacji wynika, że jednak gatunek to jest rzeczywiście Lech Premium. Zwróćcie uwagę, że w biologii gatunek jest na dole drabiny. W naszej branży, to co wielu określa mianem gatunku, nazywamy stylem piwa.

    Lech Premium - gatunek
    Lech - marka
    international premium lager - styl
    blog.kopyra.com

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

      #32
      Nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Czy te piwa są dla ciebie są nowymi gatunkami, które wnoszą świeży oddech na nasz rynek czy jedynie rodzajami?
      Ps. Proponuję przy okazji odrobinę mniej zatrzetrzewienia.
      Last edited by abernacka; 2010-09-07, 22:22.
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • gobong
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.04
        • 658

        #33
        Pisząc gatunki posługiwałem się mowa potoczną , jak każdy laik. Są to zapewne piwa dolnej fermentacji, Nawet nie wiem czy też 1 albo2 a może nawet 3 są ciemne czy tez jasne . Owszem na tym forum wypadałoby się wypowiadać bardziej precyzyjnie, moja wina. Chyba nie tylko ja popełniam takie babole. Przepraszam za niefachową i tak mało ważną informację,o tak miernych produktach. Po tak odkrywczych wiadomościach na temat mojej anatomii wyrażonych przez e-prezesa jakoś odechciało mi się zaglądać na to forum.

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #34
          Aberacka - zacietrzewienia chyba. Widocznie są z subkultury.

          A Jagiełłów nowych spróbuję, chociaż najprawdopodobniej fanem żadnego nie zostanę. Liczę jednak, że kilka znajomych babeczek namówię na smakowe ścierwo na solidnej bazie...

          Gobong - jeżeli pijesz do Zawiercia, to np. jego czekoladowe wynika z zastosowania słodu czakoladowego/palonego a nie dodatków smakowych - a to jest taka różnica jak między Piwem i piwem.

          Comment

          • abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10861

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
            Aberacka - zacietrzewienia chyba. Widocznie są z subkultury.
            (...)
            Ano, masz rację.
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23929

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
              Aberacka - zacietrzewienia chyba. Widocznie są z subkultury.
              (...)
              Ano, masz rację.
              Aberracja
              Last edited by ART; 2010-09-07, 23:12.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • keto
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.07
                • 388

                #37
                To już potwierdzona informacja z tymi piwami? Jeżeli tak to totalna porażka, a myślałem, że może będzie pszenica.....
                Pozdrawiam
                Artur

                Comment

                • VanPurRz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2008.09
                  • 4229

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Słuchajcie z moich obserwacji wynika, że jednak gatunek to jest rzeczywiście Lech Premium. Zwróćcie uwagę, że w biologii gatunek jest na dole drabiny. W naszej branży, to co wielu określa mianem gatunku, nazywamy stylem piwa.

                  Lech Premium - gatunek
                  Lech - marka
                  international premium lager - styl
                  Uderz w stół a... gatunek się odezwie Drabina systematyki jest drabiną sztuczną (i różne są do niej podejścia). Gatunki są bytami które muszą (upraszczając) posiadać barierę genetyczną czyli nie mogą się mieszać. Powiedziałbym, że w sensie ekologii ewolucyjnej gatunki są na SZCZYCIE drabiny a cała reszta to ułuda. Zresztą ja jestem zwolennikiem (w biologii) redukcjonizmu więc schodzę nawet poziom niżej - pojedynczej jednostki chcącej przekazać swój materiał genetyczny. Nie da się tego w żaden sposób przełożyć na język styli/rodzajów/gatunków piwnych.
                  a tak naprawdę to jesteśmy tylko otoczkami dla replikatora
                  "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                  Comment

                  • baklazanek
                    † 2014 Piwosz w Raju
                    • 2001.08
                    • 3562

                    #39
                    Jagiełło dogadał się chyba z Zawierciem i zaczęli wymieniać się pomysłami oraz recepturami

                    Comment

                    • zgroza
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2008.03
                      • 3605

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Gobong - jeżeli pijesz do Zawiercia, to np. jego czekoladowe wynika z zastosowania słodu czakoladowego/palonego a nie dodatków smakowych - a to jest taka różnica jak między Piwem i piwem.
                      Seticzku -istnieją Piwa, a nawet PIWA w których użyto dodatków smakowych. Kpisz czy drogi szukasz? Na pewno piłeś sporo domowych z dodatkami smakowymi. Reinheitsgebot nie jest drogą do piwnej nirwany - można nawet uwarzyć dobre piwo z kukurydzą (Linth Maisbier, 30% kukurydzy w zasypie). Krajana itp. pomińmy milczeniem.
                      Lotna ekspozytura browaru

                      Też Was kocham.

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
                        Seticzku -istnieją Piwa, a nawet PIWA w których użyto dodatków smakowych. Kpisz czy drogi szukasz? Na pewno piłeś sporo domowych z dodatkami smakowymi. Reinheitsgebot nie jest drogą do piwnej nirwany - można nawet uwarzyć dobre piwo z kukurydzą (Linth Maisbier, 30% kukurydzy w zasypie). Krajana itp. pomińmy milczeniem.
                        99% z nich są jak dla mnie do jednorazowego spożycia. Wyjątki to dodatki podkreślające charakter stylu, np. kolendra.

                        Comment

                        • explorer35
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2008.02
                          • 15

                          #42
                          Jagiełło nowe smaki

                          Witajcie,Jagiełło wprowadza do sprzedaży ponoć niebawem:Czekoladowe,Miodowe,czekamy na pierwsze butelki

                          Comment

                          • Mason
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2010.02
                            • 3280

                            #43
                            Są dodatki smakowe i Dodatki Smakowe . Te pierwsze to koncetraty smaku czy inne chemiczne paskudztwa tak jak to co dodają do Redd's czy innego Freeq - zasadniczo niepijalne. A to drugie to np. czekolada używana do Chocolate Stout, sól i kolendra do Gose czy stado różnych dodatków w piwach belgijskich.
                            JEDNO PIVKO NEVADI!

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X