Stawski zamawia piwo w Van Purze / Rakszawie? (było: w Cieszynie)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • toto
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.12
    • 949

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Czasami zdarza się, że wikipedia nie kłamie:

Megaregion Region Karpacki
    Prowincja Karpaty Zachodnie z Podkarpaciem Zachodnim i Północnym
    Podprowincja Podkarpacie Północne
    Makroregion Kotlina Sandomierska
    Mezoregion Płaskowyż Kolbuszowski
    Wikipedia czasami nie kłamie, ale gdybyś doczytał podział fizycznogeograficzny, to wiedziałbyś, że "Megaregion Region Karpacki" składa się z obniżeń zewnętrznych (do których zalicza się m.in. Kotlina Sandomierska), Karpat i obniżeń wewnętrznych. Czyli "Region Karpacki" to wbrew pozorom nie to samo co Karpaty, a twór znacznie szerszy. Zresztą te wielkie megaregiony czy prowincje, to byty nieco sztucznawe (np. związane genezą), obejmujące (jak wskazuje cytowana przez ciebie nieco nowomodna nazwa "prowincji") obszary o różnej morfologii terenu.

Comment

• Krotoszyniak
      • 2002.08
      • 516

No to nic nie trzyma się kupy. I stąd moje tytułowe pytanie. Krotoszyniak chyba by nie puścił takiego babola z pomyłką browarów
      Dopiero teraz to widze , niestety moj kolega admin z USA pospieszyl sie z werfikowaniem tej informacji. Podobno tak mu rep ze Stawskiego powiedzial... zanim przeniose te piwa na Van Pura , na ile ta informacja jest potwierdzona? Tak pozatym ciezko mi jest monitorowac wszyskie fora , wiec jesli zauwazycie bledy na Ratebeer najlepiej wyslac mi list to z pewnoscia poprawie,

Pozdrawiam

Radek
      Admin z Ratebeera
      Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
      Poromotor piwnej Polski na swiat :)

Comment

• e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krotoszyniak Wyświetlenie odpowiedzi
        Dopiero teraz to widze , niestety moj kolega admin z USA pospieszyl sie z werfikowaniem tej informacji. Podobno tak mu rep ze Stawskiego powiedzial... zanim przeniose te piwa na Van Pura , na ile ta informacja jest potwierdzona? Tak pozatym ciezko mi jest monitorowac wszyskie fora , wiec jesli zauwazycie bledy na Ratebeer najlepiej wyslac mi list to z pewnoscia poprawie,

Pozdrawiam

Radek
        Dwa razy napisałem na RateBeer z prośbą o korektę i dałem sobie spokój.

Comment

• Krotoszyniak
          • 2002.08
          • 516

Poprawione
          Admin z Ratebeera
          Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
          Poromotor piwnej Polski na swiat :)

Comment

• Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto Wyświetlenie odpowiedzi
            Wikipedia czasami nie kłamie, ale gdybyś doczytał podział fizycznogeograficzny, to wiedziałbyś, że "Megaregion Region Karpacki" składa się z obniżeń zewnętrznych (do których zalicza się m.in. Kotlina Sandomierska), Karpat i obniżeń wewnętrznych. Czyli "Region Karpacki" to wbrew pozorom nie to samo co Karpaty, a twór znacznie szerszy. Zresztą te wielkie megaregiony czy prowincje, to byty nieco sztucznawe (np. związane genezą), obejmujące (jak wskazuje cytowana przez ciebie nieco nowomodna nazwa "prowincji") obszary o różnej morfologii terenu.
            Nic z tego nie wynika, poza tym, że sam sobie udwodniłeś to, iż nazwanie piwa 'Karpackim' przez Van Pura jest sensowne.

Comment

Przetwarzanie...
            X