Niby sezon letni, a wszyscy zapracowani sądząc z ciszy. Czy to jest u was tak jak u mnie, że część ludzi na urlopach i z tego względu przekłada się robota na was? Bo ja tak będę miała do końca wakacji albo i dłużej, oprócz dwóch tygodni, kiedy sama stąd zmyknę
Ja też nie wytrzymałem tych kilka dni i musiałem sprawdzić co tu się dzieje. Czy wszystko jest w porządku. Będe musiał chwile posiedzieć żeby przeczytać nieprzeczytane...
Piwo to jest życia blues, daje miłość oraz luz. :)
hmm, a oni jak zwykle parami
Art, oprócz ryja z kuflem potrzebny jest jeszcze ryj z kieliszkiem , kieliszek z ryjem, ryj z turbodoładowanie, oraz ryjówka jako feministyczna wersja ryja.
Tryb życia: jest aktywna w ciągu dnia i nocą. Biega i wspina się zwinnie, bardzo dobrze pływa. Żyje w norach. Jej głos przypomina świergot. Zjada dżdżownice, ślimaki, owady i ich larwy, pająki, małe martwe kręgowce (również ryjówki!)
Rozmnażanie (to jest ciekawe): buduje kuliste gniazdo z liści, mchu i trawy, najczęściej w jamach pod korzeniami drzew. Ciąża trwa 13-20 dni. Rocznie samica wydaje 3-4 mioty, każdy po 4-10 młodych, które po urodzeniu są ślepe. Po 13-21 dniach otwierają oczy; okres karmienia to 21-23 dni. Dojrzałość płciową ryjówki osiągają po 3-4 miesiącach.
Comment