Zwycięskie piwo z tego roku było warzone na oryginalnych drożdżach z którejś polskiej wyższej uczelni. Zresztą Czesi też fermentowali na oryginalnych drożdżach. Wychodzi na to, że drożdże to nie problem.
Piwa podobne do grodziskiego.
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziZwycięskie piwo z tego roku było warzone na oryginalnych drożdżach z którejś polskiej wyższej uczelni. Zresztą Czesi też fermentowali na oryginalnych drożdżach. Wychodzi na to, że drożdże to nie problem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedziAle to były chyba drożdże odzyskiwane z butelki, tak mi coś kołacze (może się mylę) - a to może być przecież zupełnie inny szczep.
Comment
-
-
O ile się nie mylę to w Polsce jedyną Kolekcję Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych posiada Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie. Pytanie czy będą chętni współpracować z mikro-browarami i piwowarami domowymi.Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kjaros Wyświetlenie odpowiedziO ile się nie mylę to w Polsce jedyną Kolekcję Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych posiada Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie. Pytanie czy będą chętni współpracować z mikro-browarami i piwowarami domowymi.Moje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.
Comment
-
-
Nawet oryginalne drożdże nie pomogą. Nikt nie uwarzy piwa podobnego do oryginału z jednego prostego powodu. Nie będzie to ta sama woda, a właśnie woda wraz ze swoim składem chemicznym występującym w danym miejscu daje charakterystyczny smak piwu z danego browaru. Często śmieszą mnie browary oraz piwowarzy domowi warzący różne gatunki piwa na tej samej wodzie, najczęściej kranówie, choć wystarczy sobie wystukać w googlach informację, ze prawie każdy gatunek piwa powinien być warzony na wodzie o różnych parametrach
przykład:
Wybrane parametry wody używanej do produkcji piwa
Pils (Pilzno), Ciemny Lager (Monachium),Pale Ale (Burton on Trent), Dortmundzkie Jasne (Dortmund)
Twardość ogólna °n 1,6 14,8 51,8 42,0
Twardość stała °n 0,3 0,6 38,6 25,2
Twardość węglanowa °n 1,3 14,2 13,2 16,8
Alkaliczność resztkowa °n 0,9 10,6 0,4 5,5
Tlenek wapnia CaO mg/l 10 106 375 367
Tlenek magnezu MgO mg/l 4 30 103 38
Tlenek siarki SO3 mg/l 4 8 532 241
Chlor Cl mg/l 5 2 36 107
Zawartość magnezu w wodzie wpływa ujemnie na goryczkę chmielową w piwie powodując ostry, gorzki i nieprzyjemny smak. Stężenie jonów wodorowych ma wpływ na zmniejszenie ilości wytrącanych związków białkowych, a tym samym ułatwia proces fermentacji, leżakowania piwa i jego naturalne klarowanie. Zawartość żelaza powyżej 0,3 mg/dm3 ma negatywny wpływ na rozwój i aktywność drożdży, przyciemnia barwę piwa i powoduje jego niewłaściwy smak. Kwas krzemowy w ilości powyżej 20 mg/dm3 i jego sole hamują rozwój drożdży i obniżają stopień odfermentowania brzeczki.
W celu otrzymania wody o określonych parametrach browary dokonują często korekty składu chemicznego wody. Zmiany dotyczą najczęściej alkaliczności resztkowej, twardości węglanowej i niewęglanowej, odżelazienia i odtlenienia wody oraz poprawy jej cech smakowo-zapachowych.
To co mnie śmieszy to jedno, a fakt, że mało kto zwraca uwagę na wodę to druga rzecz.
Każdy może sobie uwarzyć swojego Grodzisza tylko, ze będzie to tylko "Prawie jak Grodzisz". Dopóki nie zostanie reaktywowany browar w Grodzisku ze swoim źródełkiem, nie pozna się smaku prawdziwego Grodzisza.
Żałuję, ze w czasach gdy piłem to piwo, po prostu go nie doceniałemGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
A nie przekonuje Cię że najbliższe oryginałowi piwo domowe wybierają byli pracownicy browaru w Grodzisku którzy pamiętają jak smakowało ich piwo i jak ma smakować domowe by było najwierniejsze Grodziszowi?
A ze stacją uzdatniania można mieć taką wodę jaką się chce.Last edited by ART; 2010-09-17, 21:16.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziNawet oryginalne drożdże nie pomogą. Nikt nie uwarzy piwa podobnego do oryginału z jednego prostego powodu. Nie będzie to ta sama woda, a właśnie woda wraz ze swoim składem chemicznym występującym w danym miejscu daje charakterystyczny smak piwu z danego browaru. Często śmieszą mnie browary oraz piwowarzy domowi warzący różne gatunki piwa na tej samej wodzie, najczęściej kranówie, choć wystarczy sobie wystukać w googlach informację, ze prawie każdy gatunek piwa powinien być warzony na wodzie o różnych parametrach
To co mnie śmieszy to jedno, a fakt, że mało kto zwraca uwagę na wodę to druga rzecz.
Każdy może sobie uwarzyć swojego Grodzisza tylko, ze będzie to tylko "Prawie jak Grodzisz". Dopóki nie zostanie reaktywowany browar w Grodzisku ze swoim źródełkiem, nie pozna się smaku prawdziwego Grodzisza.
Żałuję, ze w czasach gdy piłem to piwo, po prostu go nie doceniałemLast edited by anteks; 2010-09-17, 21:19.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
Comment