Piwa podobne do grodziskiego.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hoxton
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.12
    • 53

    Piwa podobne do grodziskiego.

    Zadano mnie ostatnio pytanie czy piłem piwo grodziskie?
    Niestety nie dane było mi skosztować tego stylu piwa a bardzo mnie to intryguje.
    W związku z powyższym zapytuję szacownych forumowiczów które piwo dostępne na rynku jest najbardziej zbliżone do grodziskiego???

    Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
  • Pogoniarz
    † 1971-2015 Piwosz w Raju
    • 2003.02
    • 7971

    #2
    Według mnie żadne.


    Prawie jak Piwo
    SZCZECIN

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Poszukaj u jakiegoś domowego piwowara. Niektórym wychudzą naprawdę świetne.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12569

        #4
        Tak swoją drogą to grodzisz apogeum zainteresowania przeżywa po... swojej śmierci.
        Miałem okazję spróbować go w licealnych czasach. Wtedy cieszył się złą opinią - mętne,
        farfocle itp. Od wujka usłyszałem, że to piwo to kiedyś lekarze zachęcali pić chorym. Pomyślałem, że skoro takie zdrowe, to połączę przyjemne z pożytecznym. Ale miałem opory, bo pamiętam, że w gustownej smukłej buteleczce widać było, że część jest do wypicia, a część chyba do zjedzenia
        Mieliśmy osobny styl piwa i... poszło... teraz ze Słowakami kłócimy się o bryndzę i modlimy do ogórków małosolnych

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
          Mieliśmy osobny styl piwa i... poszło... teraz ze Słowakami kłócimy się o bryndzę i modlimy do ogórków małosolnych
          Wróci. Witbier też kiedyś wyginął, Hefeweizen był na wykończeniu, o Gose nie wspominając.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍼🍼
            • 2002.07
            • 14999

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
            Poszukaj u jakiegoś domowego piwowara. Niektórym wychudzą naprawdę świetne.
            To może być jedynie a'la grodziskie i prędzej z nazwy niż ze smaku czy zapachu.
            Nawet to "grodziskie", które piłem w Pivovarskim Dumie nie były podobne do tego jakie piłem w latach 80-tych.
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23929

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
              To może być jedynie a'la grodziskie i prędzej z nazwy niż ze smaku czy zapachu.
              Nawet to "grodziskie", które piłem w Pivovarskim Dumie nie były podobne do tego jakie piłem w latach 80-tych.
              Ech Becik, przejedź się może do Grodziska na konkurs piw domowych "Prawie jak Grodzisz" i szybko zapomnij o pivovarskodumowej interpretacji.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍼🍼
                • 2002.07
                • 14999

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                "Prawie jak Grodzisz"
                "Prawie" robi wielką różnicę
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                Comment

                • żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

                  #9
                  Właśnie, prawie wiesz, jak te konkursowe grodziskie smakują.

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Oczywiście, że robi różnicę.
                    Jednak śmiem twierdzić, że dokonania niektórych piwowarów domowych w kwestii wskrzeszenia grodziska są bliższe oryginałowi, niż cokolwiek, co kiedykolwiek dostępne będzie w sklepie.
                    Absolutnie nie mam na myśli siebie.

                    Comment

                    • darekd
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12569

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      Wróci. Witbier też kiedyś wyginął, Hefeweizen był na wykończeniu, o Gose nie wspominając.
                      Ja wyobrażam sobie, że oryginalne grodziskie może być tylko z browaru grodziskiego, do tego droga bardzooo daleka.
                      Dobrze, że piwowarzy domowi przejawiają zainteresowanie warzeniem tego piwa. Myślę, że to mogą być nawet lepsze piwa niż oryginał. Dobrze, że w Czechach ktoś wpadł na pomysł jego warzenia, bo to dobra promocja.
                      Tego piwa moim zdaniem nie będzie raczej, natomiast może powstawać piwo grodziskie jako styl. Do tego jednak powinno się powołać jakieś ciało, które ustaliłoby zasady, ew. zarejestrowało w sądzie markę itd. Bo może być tak, że jakiś nieodpowiedzialny browar wpadnie na pomysł wyprodukowania czegoś, co tylko z nazwy będzie Grodziszem czy Grodziskim i zarejestruje markę...

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #12
                        Technicznie rzecz biorąc największą przeszkodą jest słód. Nikt na świecie nie produkuje TAKIEGO jak grodzisku. I nie chodzie tylko o wędzenie pszenicznego (ale takiego też nie ma). Chodzi o to JAK on był wędzony.
                        Druga sprawa to drożdże. Może uda się je odrodzić. Ale czy na pewno będą one identyczne?
                        Dopiero na trzecim miejscu stawiałbym lokalizację browaru, wodę, leżaki itp.

                        Comment

                        • kony
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.08
                          • 1701

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          Druga sprawa to drożdże. Może uda się je odrodzić. Ale czy na pewno będą one identyczne.
                          Przecież KP ma zamrożone drożdże z Grodziska. Myślę, że na tym poziomie są w stanie zapewnić ich przetrwanie we właściwej kondycji.

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedzi
                            Przecież KP ma zamrożone drożdże z Grodziska. Myślę, że na tym poziomie są w stanie zapewnić ich przetrwanie we właściwej kondycji.
                            Możliwe, że masz rację, o ile to nie legendy i o ile będą chcieli to komuś udostępnić...

                            Comment

                            • kony
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.08
                              • 1701

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                              Możliwe, że masz rację, o ile to nie legendy i o ile będą chcieli to komuś udostępnić...
                              Ja ich na własne oczy nie widziałem ale potwierdzało to kilka wiarygodnych osób pracujących kiedyś lub obecnie w KP (nie na zasadzie kolegi, kolegi którego kolega był na praktykach i słyszał w toalecie... )
                              Co do udostępniania... hm, wątpię. Jeśli sami nie reaktywują Grodzisza to raczej obcym też drożdży bezinteresownie nie udostępnią. A może ja małej wiary człowiek jestem...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X