Piwa podobne do grodziskiego.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #16
    Zwycięskie piwo z tego roku było warzone na oryginalnych drożdżach z którejś polskiej wyższej uczelni. Zresztą Czesi też fermentowali na oryginalnych drożdżach. Wychodzi na to, że drożdże to nie problem.
    Last edited by kopyr; 2010-09-17, 12:37.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • kony
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.08
      • 1701

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Zwycięskie piwo z tego roku było warzone na oryginalnych drożdżach z którejś polskiej wyższej uczelni. Zresztą Czesi też fermentowali na oryginalnych drożdżach. Wychodzi na to, że drożdże to nie problem.
      Ale to były chyba drożdże odzyskiwane z butelki, tak mi coś kołacze (może się mylę) - a to może być przecież zupełnie inny szczep.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedzi
        Ale to były chyba drożdże odzyskiwane z butelki, tak mi coś kołacze (może się mylę) - a to może być przecież zupełnie inny szczep.
        Nie, to były drożdże z instytutu.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • kjaros
          Porucznik Browarny Tester
          🍼
          • 2007.03
          • 378

          #19
          O ile się nie mylę to w Polsce jedyną Kolekcję Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych posiada Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie. Pytanie czy będą chętni współpracować z mikro-browarami i piwowarami domowymi.
          Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

          Comment

          • admiro
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.05
            • 248

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kjaros Wyświetlenie odpowiedzi
            O ile się nie mylę to w Polsce jedyną Kolekcję Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych posiada Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie. Pytanie czy będą chętni współpracować z mikro-browarami i piwowarami domowymi.
            Wystarczy jak będą chcieli współpracować z Wyeastem lub White Labs itp
            Moje piwo jest bezcenne.

            Schizma miodowa.

            Comment

            • becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍼🍼
              • 2002.07
              • 14999

              #21
              Nawet oryginalne drożdże nie pomogą. Nikt nie uwarzy piwa podobnego do oryginału z jednego prostego powodu. Nie będzie to ta sama woda, a właśnie woda wraz ze swoim składem chemicznym występującym w danym miejscu daje charakterystyczny smak piwu z danego browaru. Często śmieszą mnie browary oraz piwowarzy domowi warzący różne gatunki piwa na tej samej wodzie, najczęściej kranówie, choć wystarczy sobie wystukać w googlach informację, ze prawie każdy gatunek piwa powinien być warzony na wodzie o różnych parametrach

              przykład:
              Wybrane parametry wody używanej do produkcji piwa
              Pils (Pilzno), Ciemny Lager (Monachium),Pale Ale (Burton on Trent), Dortmundzkie Jasne (Dortmund)
              Twardość ogólna °n 1,6 14,8 51,8 42,0
              Twardość stała °n 0,3 0,6 38,6 25,2
              Twardość węglanowa °n 1,3 14,2 13,2 16,8
              Alkaliczność resztkowa °n 0,9 10,6 0,4 5,5
              Tlenek wapnia CaO mg/l 10 106 375 367
              Tlenek magnezu MgO mg/l 4 30 103 38
              Tlenek siarki SO3 mg/l 4 8 532 241
              Chlor Cl mg/l 5 2 36 107

              Zawartość magnezu w wodzie wpływa ujemnie na goryczkę chmielową w piwie powodując ostry, gorzki i nieprzyjemny smak. Stężenie jonów wodorowych ma wpływ na zmniejszenie ilości wytrącanych związków białkowych, a tym samym ułatwia proces fermentacji, leżakowania piwa i jego naturalne klarowanie. Zawartość żelaza powyżej 0,3 mg/dm3 ma negatywny wpływ na rozwój i aktywność drożdży, przyciemnia barwę piwa i powoduje jego niewłaściwy smak. Kwas krzemowy w ilości powyżej 20 mg/dm3 i jego sole hamują rozwój drożdży i obniżają stopień odfermentowania brzeczki.
              W celu otrzymania wody o określonych parametrach browary dokonują często korekty składu chemicznego wody. Zmiany dotyczą najczęściej alkaliczności resztkowej, twardości węglanowej i niewęglanowej, odżelazienia i odtlenienia wody oraz poprawy jej cech smakowo-zapachowych.


              To co mnie śmieszy to jedno, a fakt, że mało kto zwraca uwagę na wodę to druga rzecz.
              Każdy może sobie uwarzyć swojego Grodzisza tylko, ze będzie to tylko "Prawie jak Grodzisz". Dopóki nie zostanie reaktywowany browar w Grodzisku ze swoim źródełkiem, nie pozna się smaku prawdziwego Grodzisza.
              Żałuję, ze w czasach gdy piłem to piwo, po prostu go nie doceniałem
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23929

                #22
                A nie przekonuje Cię że najbliższe oryginałowi piwo domowe wybierają byli pracownicy browaru w Grodzisku którzy pamiętają jak smakowało ich piwo i jak ma smakować domowe by było najwierniejsze Grodziszowi?

                A ze stacją uzdatniania można mieć taką wodę jaką się chce.
                Last edited by ART; 2010-09-17, 21:16.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10769

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nawet oryginalne drożdże nie pomogą. Nikt nie uwarzy piwa podobnego do oryginału z jednego prostego powodu. Nie będzie to ta sama woda, a właśnie woda wraz ze swoim składem chemicznym występującym w danym miejscu daje charakterystyczny smak piwu z danego browaru. Często śmieszą mnie browary oraz piwowarzy domowi warzący różne gatunki piwa na tej samej wodzie, najczęściej kranówie, choć wystarczy sobie wystukać w googlach informację, ze prawie każdy gatunek piwa powinien być warzony na wodzie o różnych parametrach
                  A jeśli będzie to piwowar z Grodziska lub warzący na tej wodzie ?



                  To co mnie śmieszy to jedno, a fakt, że mało kto zwraca uwagę na wodę to druga rzecz.
                  Każdy może sobie uwarzyć swojego Grodzisza tylko, ze będzie to tylko "Prawie jak Grodzisz". Dopóki nie zostanie reaktywowany browar w Grodzisku ze swoim źródełkiem, nie pozna się smaku prawdziwego Grodzisza.
                  Żałuję, ze w czasach gdy piłem to piwo, po prostu go nie doceniałem
                  Myślisz że jak powstanie browar to będzie to ten sam smak ?
                  Last edited by anteks; 2010-09-17, 21:19.
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #24
                    Becik - z całym szacunkiem, ale jestem PEWIEN, że nie potrafiłbyś odróżnić w ślepej próbie grodziska warzonego na wodzie z Grodziska i na mojej kranówce, gdyby to była jedyna różnica.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X