Nigdy do tej pory nie było w sklepach takiej różnorodności piw regionalnych jaka jest teraz. To wcześniej była większa supremacja koncernów. Więc czym się przejmować jak od strony konsumenta piw regionalnych jest coraz lepiej ?
Przejęcie GABa przez Konstancin
Collapse
X
-
I tak i nie.
Za komuny wiadomo że wybór (w konkretnym sklepie) nie był duży z przyczyn kryzysu. Piwa albo nie było a jak było to najwyżej kilka gatunków. Pewnie że teraz w przeciętnym sklepie piw jest więcej tylko co z tego jak ten sam "wachlarz" piw (ilościowo często podbijany przez marki zagraniczne) jest w każdym sklepie w Polsce ?
Za komuny było więcej browarów/producentów piw a większość z nich miała ciekawszą paletę piw niż wspołczesny browar (i chodzi mi tutaj o rodzaje/typy warzonego piwa a nie to samo piwo pod różnymi nazwami). Piwa regionalne były na prawdę piwami regionalnymi bo dostępnymi (z racji np niewysokiej produkcji, kilkudnioewgo terminu spożywki piw niepasteryzowanych i mniej rozbudowanego transportu) rzeczywiście tylko w najbliższej okolicy browaru. Prawie każdy z ówczesnych browarów oprocz pilsa warzył portera, piwo lekkie, ciemne, mocne czy karmelowe.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
No tak, ale przecież to dobrze, że GAB nie upadł, tylko dalej będzie tam warzone piwo. Dodatkowo, jeśli będzie to robił zaprawiony w bojach Konstancin to jeszcze lepiej.
Już widzę jaki byłby tutaj lament (pomimo słabych recenzji ostatnich ich wynalazków) gdyby właściciel GABa po prostu zlikwidował browar.
Comment
-
-
To fakt. Masz racje.
Ja jednak trochę mam obawy z tymi fuzjami mikrusów. Te firmy jak wiadomo są mniej stabilne finansowo niż duże napompowane kapitałem molochy i jeśli padną to padnie nie 1 mały browar a np w przypadku tego mariażu - 2 browary. Jeszcze takiego przypadku nie było chyba u nas ale trzeba dmuchać na zimne.Last edited by Cooper; 2010-09-24, 19:32.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedziTe firmy jak wiadomo są mniej stabilne finansowo niż duże napompowane kapitałem molochy i jeśli padną to padnie nie 1 mały browar a np w przypadku tego mariażu - 2 browary.
normalnie srać mi się chce jak czytam takie wypowiedzi; jest źle, będzie jeszcze gorzej i pewnie kiedyś zabronią nam picia piwaLast edited by Sokół83; 2010-09-25, 01:17.
Comment
-
-
Przynajmniej z perspektywy nieco ponad 20 lat czyli okresu mojej obserwacji polskiego rynku browarniczego na pewno jest gorzej i przyszłość też nie rysuje się lepiej. Powstające kolejne mikrobrowary niestety dużo tutaj nie poprawiają.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
Comment
-
-
Oczywiście ,że nie będzie .
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedziCóż, między wierszami czytam, że jednak Lwówka z Ciechanowa nie będzie
Comment
-
-
A co to potwierdzać, zlecenie części produkcji na zewnątrz i już.
Przecież z biznesowych aspektów tego zlecenia nikt się nie będzie tłumaczył.
Swoją drogą dziwią mnie negatywne komentarze, przecież to dobrze dla obu stron: Konstancin zaspokoi popyt a Gab przetrwa jako browar co da mu szanse w przyszłości wystartować znowu w własnymi piwami (KamaSutro wróc!).
PzdrMoje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.
Comment
-
-
Od co najmniej sierpnia mamy na rynku piwa marki Konstancin produkowane zarówno przez zakład piwowarski w Oborach jak i zakład piwowarski w Wąsoszu. Nikt do tej pory nie zgłosił żadnego piwa marki Konstancin z Gaba do tematu "Nowe piwa".
Jak się zatem prezentuje obecna oferta marek produkowanych w browarze Gab? Nie znam niestety wszystkich szczegółów, a jestem tym niezmiernie zaciekawiony (podobnie jak podejrzewam też znaczna część forumowiczów).
Z uzyskanych w kilku źródłach informacji wiem jedynie, że obecnie browar Gab produkuje i butelkuje dwa rodzaje piwa:
- jasny lager o ekstrakcie 12,1
- jasny lager o ekstrakcie 14,1
A zatem ludeczkowie, a zwłaszcza ludeczkowie parający się labologią. Prośba. Jak by ktoś trafił na butelkę piwa Konstancin z kontretykietką, na której jest nadrukowana, a nie nacięta data z terminem to niech o tym napisze.
Trzeba w końcu rozkminkować, które marki Konstanicin mają swoje klony.
Comment
-
-
Słyszałem, że na kontrze jest napisane, iż piwo warzone jest GABie."Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Najpradopodobniej etykiety z Wąsosza mają wykrojnik taki jak dotychczasowe etykiety z tego browaru ("bieżnia stadionu") a więc taki jak np GŻ i miłościwie jej panujący Wielki Wuj. Jak wygląda kontretykieta i krawatka z Wąsosza - nie wiem. Etykiety z piw warzonych w Konstancinie mają wykrojnik taki jak był do tej pory używany w tym browarze czyli owalny. Na dole na przykładzie tej samej marki piwa - etykieta z Konstancina po lewej i z Wąsosza - po prawej. Tak przynajmniej sprawa wygląda wg mojego aktualnego stanu wiedzy.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
Comment
-
-
Odwiedziłem dziś sklep Poranek w Łaźcu i uzyskałem następującą: w Browarze GAB nie warzy się piwa (żadnego, ani Konstancina, ani końcówki GABa), i nie będzie się już go warzyło. Żadnego z piw produkcji GAB nie było już dostępnego w sklepie czyli brak produkcji trwa już jakiś czas.
Oczywiście informacja przez sklep nie jest z żaden sposób oficjalna, ale wtajemniczeni wiedzą, że był to sklep najbliższy browarowi geograficznie i zawsze zaopatrzony we wszystkie jego produkty.
Szkoda.Last edited by admiro; 2011-01-10, 17:22.Moje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.
Comment
-
Comment