Przejęcie GABa przez Konstancin

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • emes
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 4275

Nigdy do tej pory nie było w sklepach takiej różnorodności piw regionalnych jaka jest teraz. To wcześniej była większa supremacja koncernów. Więc czym się przejmować jak od strony konsumenta piw regionalnych jest coraz lepiej ?

Comment

• Cooper
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.11
      • 6056

I tak i nie.
      Za komuny wiadomo że wybór (w konkretnym sklepie) nie był duży z przyczyn kryzysu. Piwa albo nie było a jak było to najwyżej kilka gatunków. Pewnie że teraz w przeciętnym sklepie piw jest więcej tylko co z tego jak ten sam "wachlarz" piw (ilościowo często podbijany przez marki zagraniczne) jest w każdym sklepie w Polsce ?
      Za komuny było więcej browarów/producentów piw a większość z nich miała ciekawszą paletę piw niż wspołczesny browar (i chodzi mi tutaj o rodzaje/typy warzonego piwa a nie to samo piwo pod różnymi nazwami). Piwa regionalne były na prawdę piwami regionalnymi bo dostępnymi (z racji np niewysokiej produkcji, kilkudnioewgo terminu spożywki piw niepasteryzowanych i mniej rozbudowanego transportu) rzeczywiście tylko w najbliższej okolicy browaru. Prawie każdy z ówczesnych browarów oprocz pilsa warzył portera, piwo lekkie, ciemne, mocne czy karmelowe.
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Promil03
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.10
        • 2833

No tak, ale przecież to dobrze, że GAB nie upadł, tylko dalej będzie tam warzone piwo. Dodatkowo, jeśli będzie to robił zaprawiony w bojach Konstancin to jeszcze lepiej.
        Już widzę jaki byłby tutaj lament (pomimo słabych recenzji ostatnich ich wynalazków) gdyby właściciel GABa po prostu zlikwidował browar.

Comment

• Cooper
          🍼🍼
          • 2002.11
          • 6056

To fakt. Masz racje.
          Ja jednak trochę mam obawy z tymi fuzjami mikrusów. Te firmy jak wiadomo są mniej stabilne finansowo niż duże napompowane kapitałem molochy i jeśli padną to padnie nie 1 mały browar a np w przypadku tego mariażu - 2 browary. Jeszcze takiego przypadku nie było chyba u nas ale trzeba dmuchać na zimne.
          Last edited by Cooper; 2010-09-24, 19:32.
          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Sokół83
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.12
            • 1598

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
            Te firmy jak wiadomo są mniej stabilne finansowo niż duże napompowane kapitałem molochy i jeśli padną to padnie nie 1 mały browar a np w przypadku tego mariażu - 2 browary.
            zawsze można szukać czarnego rozwiązania - a nuż odniosą sukces, się rozbudują, staną się średnim browarem z mocną marką i wykupi je KP i je zamknie

normalnie srać mi się chce jak czytam takie wypowiedzi; jest źle, będzie jeszcze gorzej i pewnie kiedyś zabronią nam picia piwa
            Last edited by Sokół83; 2010-09-25, 01:17.
            Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• Cooper
              🍼🍼
              • 2002.11
              • 6056

Przynajmniej z perspektywy nieco ponad 20 lat czyli okresu mojej obserwacji polskiego rynku browarniczego na pewno jest gorzej i przyszłość też nie rysuje się lepiej. Powstające kolejne mikrobrowary niestety dużo tutaj nie poprawiają.

Comment

• marekj
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.03
                • 508

Oczywiście ,że nie będzie .

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedzi
                Cóż, między wierszami czytam, że jednak Lwówka z Ciechanowa nie będzie

Comment

• marekj
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.03
                  • 508

A swoją drogą to mógłby ktoś z Konstancina potwierdzić lub zaprzeczyć , jeżeli to prawda to trzeba się cieszyć i gratulować.

Comment

• Maciass
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2009.03
                    • 172

informację potwierdzi ktoś z Konstancina? Panowie, na pewno tutaj zaglądacie

Comment

• admiro
                      • 2005.05
                      • 248

A co to potwierdzać, zlecenie części produkcji na zewnątrz i już.
                      Przecież z biznesowych aspektów tego zlecenia nikt się nie będzie tłumaczył.

Swoją drogą dziwią mnie negatywne komentarze, przecież to dobrze dla obu stron: Konstancin zaspokoi popyt a Gab przetrwa jako browar co da mu szanse w przyszłości wystartować znowu w własnymi piwami (KamaSutro wróc!).

Pzdr
                      Moje piwo jest bezcenne.

Schizma miodowa.

Comment

• Pankracy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2007.10
                        • 2797

Od co najmniej sierpnia mamy na rynku piwa marki Konstancin produkowane zarówno przez zakład piwowarski w Oborach jak i zakład piwowarski w Wąsoszu. Nikt do tej pory nie zgłosił żadnego piwa marki Konstancin z Gaba do tematu "Nowe piwa".

Jak się zatem prezentuje obecna oferta marek produkowanych w browarze Gab? Nie znam niestety wszystkich szczegółów, a jestem tym niezmiernie zaciekawiony (podobnie jak podejrzewam też znaczna część forumowiczów).

Z uzyskanych w kilku źródłach informacji wiem jedynie, że obecnie browar Gab produkuje i butelkuje dwa rodzaje piwa:
                        - jasny lager o ekstrakcie 12,1
                        - jasny lager o ekstrakcie 14,1

A zatem ludeczkowie, a zwłaszcza ludeczkowie parający się labologią. Prośba. Jak by ktoś trafił na butelkę piwa Konstancin z kontretykietką, na której jest nadrukowana, a nie nacięta data z terminem to niech o tym napisze.

Trzeba w końcu rozkminkować, które marki Konstanicin mają swoje klony.

Comment

• arzy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.06
                          • 2814

Słyszałem, że na kontrze jest napisane, iż piwo warzone jest GABie.
                          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          Bractwo Piwne
                          Skład Piwa
                          Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• leona
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.07
                            • 5853

Kurka rurka czyli mistyfikacja (poniekąd) się udaje jak watsonowie z browar.bizu nic dotąd nie wyśledzili.

Comment

• Cooper
                              🍼🍼
                              • 2002.11
                              • 6056

Najpradopodobniej etykiety z Wąsosza mają wykrojnik taki jak dotychczasowe etykiety z tego browaru ("bieżnia stadionu") a więc taki jak np GŻ i miłościwie jej panujący Wielki Wuj. Jak wygląda kontretykieta i krawatka z Wąsosza - nie wiem. Etykiety z piw warzonych w Konstancinie mają wykrojnik taki jak był do tej pory używany w tym browarze czyli owalny. Na dole na przykładzie tej samej marki piwa - etykieta z Konstancina po lewej i z Wąsosza - po prawej. Tak przynajmniej sprawa wygląda wg mojego aktualnego stanu wiedzy.
                              Attached Files

Comment

• admiro
                                • 2005.05
                                • 248

Odwiedziłem dziś sklep Poranek w Łaźcu i uzyskałem następującą: w Browarze GAB nie warzy się piwa (żadnego, ani Konstancina, ani końcówki GABa), i nie będzie się już go warzyło. Żadnego z piw produkcji GAB nie było już dostępnego w sklepie czyli brak produkcji trwa już jakiś czas.

Oczywiście informacja przez sklep nie jest z żaden sposób oficjalna, ale wtajemniczeni wiedzą, że był to sklep najbliższy browarowi geograficznie i zawsze zaopatrzony we wszystkie jego produkty.

Szkoda.
                                Last edited by admiro; 2011-01-10, 17:22.
                                Moje piwo jest bezcenne.

Schizma miodowa.

Comment

Przetwarzanie...
                                X