Nowy browar restauracyjny w Łodzi?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pankracy
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2007.10
    • 2797

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie każdy tu szprecha para portugeze
    Churrascaria to taki lokal gastronomiczny, w którym robią rożne mięsiwa i owoce opiekając je jak szaszłyki na rożnie. Potrawa tak przyrządzana nazywa się churrasco (czyt. ciurasku).

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

      #32
      Ciurlać im się chce! Nic dziwnego, w końcu to kraina Kingsajza

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
        Potrawa tak przyrządzana nazywa się churrasco (czyt. ciurasku).
        Raczej "szurasku".

        Ciekawe połączenie, coś zupełnie nowego na naszym rynku browarorestauracyjnym, choć ja tam się chyba nie najem

        Comment

        • Rycho_128
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.03
          • 1054

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
          choć ja tam się chyba nie najem
          W zapoprzednim poście stoi: mięsiwa i owoce, więc może...
          Last edited by Rycho_128; 2010-12-11, 22:03.
          Gdański Browar WaRy
          Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
          Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

          Comment

          • Kamień
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.07
            • 361

            #35
            Jestem bardzo ciekaw tego nowego lokalu i postaram się tam wybrać w najbliższym czasie. Sam pomysł na lokal wydaje się intrygujący ale obudził się we mnie pewien niepokój. Czy to będzie w końcu browar restauracyjny czy latynoska restauracja? Ja przede wszystkim chciałbym lokalu gdzie można nabyć bardzo dobre piwo, w tym czasem także porter, stouta, koźlaka itp. Obawiam się czy warzenie piwa będzie tylko pewnym akcentem? Czy lokal nie pójdzie z czasem w ślady Spiża i własne piwo nie stanie się zupełnie zbędnym dodatkiem? Mam nadzieje ze tylko niepotrzebnie stwarzam sobie zmartwienie

            Comment

            • B99
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.11
              • 10

              #36
              Jestem już po pierwszej wizycie.
              Lokal składa się z dwóch części: restauracyjnej i barowej. Niestety część barowa, która będzie przeznaczona tylko do konsumpcji piwa jeszcze nie została udostępniona dla klientów (dodam że będzie raczej nieduża może 15 miejsc).
              Pisałem niestety, bo poszedłem głównie skosztować piwa, a niechcący wylądowałem na kolacji.
              Menu, głównie opiera się potrawach z grilla. Sam grill jest gigantyczny i oddzielony jest od reszty sali szybą, także można podejrzeć ostatni etap przygotowywania potrawy.
              W karcie dań ceny są podane za 100g porcję, pamiętajcie więc że jeśli nic nie powiecie kelnerowi to dostaniecie taką porcję - to mnie spotkało.

              Piwa: w ofercie standard mikrobrowarniany - pils, pszenica, koźlak, miodowe. Aktualnie miodowe niedostępne. Piwa serwowane w baryłkowatych kuflach 0,4L lub 1L. Ceny - mały 6zł, duży 12 zł (bardzo przystępnie)

              Pszenica: ładna gęsta piana długo utrzymywała się na powierzchni. Aromat przyjemny, weizenowy dość wyraźny. W smaku podobnie dość wyraźnie czuć banany i goździki. Piwo wydaje się słodkawe.
              Serwowana jak dla mnie odrobinę za ciepła.

              Koźlak: Ładny rubinowy kolor wpadający w czerwień; aromat delikatne palony; Smak: nuty palone zdominowane przez karmelową słodycz. Przypomina mi moje ostatnie spotkanie z koźlakiem z krajana.

              Pilsa nie próbowałem. Reasumując w jednym i drugim piwie była wyczuwalna dziwna słodycz. Po dwóch pszenicach 0,4 które z natury rzeczy nie należą do ciężkich piw można mieć dość.

              Istnieje możliwość zamówienia za jednym razem próbek wszystkich oferowanych piw. Całkowita objętość takiego zestawu to jeśli dobrze pamiętam 0,85L.

              Odpowiadając na wątpliwości Kamienia, to nie jest "typowy" browar restauracyjny, a raczej restauracja której atutem mają być piwa własnej produkcji. Może to się zmieni jak otworzą tę drugą barową część.
              Lokal utrzymany jest trochę w konwencji Mexicany - z kelnerkami biegającymi w mini spódniczkach, odkrytym brzuchem i koszulkami z napisem Brasil.
              Obsługa kelnerska na razie nie powala na kolana, ale na szczęście managerowie restauracji starają się wyłapywać błędy na bieżąco i natychmiast interweniują.

              W skali do pięciu oceniam na chwilę obecną na 2+. Myślę że gdybym nie pojawił się zaraz po otwarciu to wrażenie byłoby lepsze - wiadomo cała te machina restauracyjna musi się dotrzeć, dlatego pewnie za kilka tygodni znowu "dam im szansę" . Chociaż ogólnie to raczej nie mój "klimat".


              Można chyba przenieść wątek - do działu Gdzie-knajpy
              Lodzermensch z wyboru i zamiłowania.
              Amator boules i piwa

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika B99 Wyświetlenie odpowiedzi
                Piwa: w ofercie standard mikrobrowarniany - pils, pszenica, koźlak, miodowe. Aktualnie miodowe niedostępne.
                Nie przesadzajmy z tym standardem w odniesieniu do koźlaka. Pytanie, czy koźlak będzie całorocznie, czy tylko w okresie jesienno-zimowym.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • docent
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 5205

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika B99 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jestem już po pierwszej wizycie.
                  Lokal składa się z dwóch części: restauracyjnej i barowej. Niestety część barowa, która będzie przeznaczona tylko do konsumpcji piwa jeszcze nie została udostępniona dla klientów (dodam że będzie raczej nieduża może 15 miejsc).
                  Wiadomo, kiedy przewidywane jest otwarcie tej części? I gdzie znajduje się warzelnia?
                  Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                  Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                  Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                  Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                  Comment

                  • Cooper
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2002.11
                    • 6056

                    #39
                    B99 aż prosi się by napisać co z firmowymi birofiliami
                    Skoro nic nie napisałeś to zakładam że pewnie nic jeszcze nie mają ale potwierdź to.
                    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                    Comment

                    • PiwowarAG
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.09
                      • 54

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                      Wiadomo, kiedy przewidywane jest otwarcie tej części? I gdzie znajduje się warzelnia?
                      Warzelnia jest na sali restauracyjnej.

                      Comment

                      • Lubiepiwo90
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.11
                        • 113

                        #41
                        Podoba mi się opcja sprzedawania próbek wszystkich piw. Niezbyt to częste a przy kilku rodzajach bardzo dobre rozwiązanie.
                        "nie traćcie ani sekundy, zmarnowany jest czas, którego nie spędzacie w gospodzie", Ladislav Klima "Tragikomedia ludzka"

                        Comment

                        • B99
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2008.11
                          • 10

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                          B99 aż prosi się by napisać co z firmowymi birofiliami
                          Skoro nic nie napisałeś to zakładam że pewnie nic jeszcze nie mają ale potwierdź to.
                          Są oczywiście szkła z logo browaru oraz wafle.

                          "Wiadomo, kiedy przewidywane jest otwarcie tej części?"
                          Tego nie wiem, ale zapowiada się że chyba nie długo, bo przez szybę wygląda na prawie gotowe. To jest nieduże pomieszczenie w połowie zajęte przez dwa tanki i bar - od strony ulicy Traugutta (chyba, że jeszcze coś jest ,ale tak wścibski nie byłem)
                          Lodzermensch z wyboru i zamiłowania.
                          Amator boules i piwa

                          Comment

                          • Cooper
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2002.11
                            • 6056

                            #43
                            Jest w ogóle jakaś strona tego browaru ? Piszemy o nim już od jakiegoś czasu a nadal nie ma jego zdjęć. Mógłbyś B99 wrzucić skan tej podstawki i szkła (jeśli masz) do działu Galeria ? Do Kolekcjonerstwa pewnie się nie uda bo podejrzewam że browar ten nie ma jeszcze własnej zakładki.
                            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                            Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                            Comment

                            • volodos
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2008.09
                              • 717

                              #44
                              Skan to pewnie szybciej zobaczymy na Allegro. Dziwię się, że jeszcze nikt nie wystawił.

                              Comment

                              • Cooper
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🍼🍼
                                • 2002.11
                                • 6056

                                #45
                                Coś podejrzewam że owa podstawka to faktycznie z tej knajpy ale knajpa ta (tu strzelam bo przyznam się że kompletnie nic o niej nie wiem) istaniała już jakiś czas temu i na podstawce tej nie ma żadnej wzmianki o browarze który powstał w niej raptem kilka dni temu. W tym przypadku nie powinno się jej liczyć jako browarowej dopóki info o browarze (w jakiejkolwiek postaci) się na niej nie pojawi.
                                Oczywiście to tylko moje rozważania , bo ani kolega B99 ani nikt z kolegów z Łodzi nie pofatygował się by zdobyć tą podstawkę i zamieścić jej skan lub jakiś przynajmniej konkretny opis. Gdyby w Wawie ruszył kolejny mikrus chyba pogoniłbym tam już pierwszego dnia po potencjalne birofilia
                                Nie pozostaje nam więc czekać tutaj aż ktoś pofatyguje się i pożądnie napisze coś o tym browarze i ewentualnych gadżetach jakie oferuje.
                                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                                Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X