Kwaśne piwa z Konstancina

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
    Ja słyszałem plotę, że to było nieopłacalne, coś o wysokich kosztach surowców było. Jakby faktycznie odszedł piwowar z recepturą, to gdzieś by ją sprzedał i podobne piwo by się pojawiło na rynku, z innego browaru.
    Przecież to była receptura Andrzeja Sadownika, znaczy Czesa.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3280

      #92
      Faktycznie, ach ta skleroza
      JEDNO PIVKO NEVADI!

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12565

        #93
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
        Jakby faktycznie odszedł piwowar z recepturą, to gdzieś by ją sprzedał
        tak, to pewnie ta receptura przekazywana przez wieki przez kolejne pokolenia piwowarów w tym browarze. Słyszałem, że za kupnem stoi tajemniczy szejk z Arabii Saudyjskiej lub ajatollah z Iranu. Wcześniej wykupili na czarnym rynku recepturę niskiej pasteryzacji z Czarnkowa, a recept z Gaba zakosił Ali Baba

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12565

          #94
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          Przecież to była receptura Andrzeja Sadownika, znaczy Czesa.
          A Czesa już dawno jakoś nie widać

          Comment

          • Mason
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2010.02
            • 3280

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
            tak, to pewnie ta receptura przekazywana przez wieki przez kolejne pokolenia piwowarów w tym browarze.
            Z ust do ust i szeptem. Ale tylko tym piwowarom, którzy osiągnęli najwyższy stopień wtajemniczenia

            Słyszałem, że za kupnem stoi tajemniczy szejk z Arabii Saudyjskiej lub ajatollah z Iranu.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
            A Czesa już dawno jakoś nie widać
            Sprzedał recepturę szejkowi to teraz byczy się na wakacjach na Haiti
            JEDNO PIVKO NEVADI!

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

              #96
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi

              Sprzedał recepturę szejkowi to teraz byczy się na wakacjach na Haiti
              Szejk-Al-Heinekenowi?

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12565

                #97
                Tak rzeczywiście obecna polska produkcja piwna jest podobnie atrakcyjna jak walory turystyczne Haiti po ostatnich kataklizmach...

                Comment

                • marekj
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.03
                  • 508

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                  Tak rzeczywiście obecna polska produkcja piwna jest podobnie atrakcyjna jak walory turystyczne Haiti po ostatnich kataklizmach...
                  W gąszczu uśmiechu i zrozumienia zdarzyło się nie potrzebne zdanie .

                  Comment

                  • Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

                    #99
                    Zachęcony opinią kolegi, że pite przez niego przed Świętami Dawne nie było kwaśne zebrałem się na odwagę i kupiłem bączek Mazowieckiego. Akurat moje ulubione Mazowieckie mam tylko w baczkach, ale do eksperymentu taki litraż w same raz, w razie czego mniejsza strata. No i wam powiem - jest dobrze - zero kwasu! Data ważności to 21.04. Poprzednie dwie próby (od października) były kwasami, uff...
                    Last edited by Pendragon; 2011-01-05, 21:19.

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    • Rycho_128
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2007.03
                      • 1054

                      Konstancin Mocny

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Spróbuję za jakiś czas ponownie.
                      No i spróbowałem. Tym razem Konstancin Mocny, wg nacięć na etykiecie do 15 stycznia 2011, wypiłem przedwczoraj i piwo bardzo dobre, jeżeli w ogóle kwaśne, to na tyle, na ile powinno, pomimo że w sumie moment przed terminem. Fakt, że długo unikałem piw z Konstancina, bo kwaśnych piw nie lubię, a tu, jak widać, totolotek. Tym razem się udało. No, dam za jakiś czas szansę, może wtedy, jak w tym wątku więcej z forumowiczów napisze, że kwaśne piwa z Konstancina to już przeszłość. Taka ciekawostka: jako skwaśniałe piwa z Konstancina byly zgłaszane chyba wszystkie tam warzone po kolei. Ktoś tu wcześniej napisał, że być może chodzi o problemy przy kapslowaniu - ja się tam nie znam, no ale jak do butelek powietrze się dostaje to chyba faktycznie jest coś na rzeczy.
                      Gdański Browar WaRy
                      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                      Comment

                      • Piwoteka
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2008.04
                        • 1209

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Taka ciekawostka: jako skwaśniałe piwa z Konstancina byly zgłaszane chyba wszystkie tam warzone po kolei. Ktoś tu wcześniej napisał, że być może chodzi o problemy przy kapslowaniu - ja się tam nie znam, no ale jak do butelek powietrze się dostaje to chyba faktycznie jest coś na rzeczy.
                        Chyba jednak nie problemy z kapslowaniem, ostatnio oddałem całą skrzynkę Konstancina Lekkiego bo już w dostawie przyjechała mętna... A piwa z Konstancina w chwili obecnej na rynku nie ma, chodzą słuchy, że dopiero pod koniec miesiąca jak dobrze pójdzie.
                        Piwoteka
                        Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
                        www.piwoteka.pl
                        Sklep Piwoteki na Facebooku
                        Piwoteka Narodowa na Facebooku
                        Piwoteka Narodowa na G+
                        Дед Мороз (Dziadek Mróz)
                        Browar Piwoteka

                        Comment

                        • Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwoteka Wyświetlenie odpowiedzi
                          C A piwa z Konstancina w chwili obecnej na rynku nie ma, chodzą słuchy, że dopiero pod koniec miesiąca jak dobrze pójdzie.
                          Ale to chyba dobra wiadomość. Wygląda na to, że ktoś tam w końcu (min. 3 miesiące za późno) z tym fantem coś postanowił zrobić. Może coś tam posprzątali, wysterylizowali i teraz kolejne, czyste warki muszą dojrzeć.

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • darekd
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍺🍺🍺
                            • 2003.02
                            • 12565

                            Pijam Żytnie z Konstancina w miarę regularnie /ostatni raz kupiłem w grudniu/. Było ok.
                            Obecnie degustowany Jasny Pełny (13 III 2011) co do jakości bez zarzutu.

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ale to chyba dobra wiadomość. Wygląda na to, że ktoś tam w końcu (min. 3 miesiące za późno) z tym fantem coś postanowił zrobić. Może coś tam posprzątali, wysterylizowali i teraz kolejne, czyste warki muszą dojrzeć.
                              Nie zdziwiłbym bym się gdyby zaczęli oszczędzać na odkażaniu i stąd te problemy.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • zgoda
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 3516

                                Co napisałem do Browaru Konstancin:

                                Drodzy Państwo, od kilku miesięcy my, konsumenci, mamy spory problem z
                                Państwa piwem dostępnym w butelkach. Większość Państwa produktów
                                prezentuje nam przykrą loterię - nigdy nie wiadomo, czy zawartość
                                butelki będzie nadawała się do picia. Często zadarzają się przypadki,
                                że piwo jest octowo-kwaśne lub ma nieprzyjemny zapach, podobny do
                                kiszonej kapusty. Jedynym wyjątkiem zdaje się być Żytnie, co do
                                którego nie było takich zgłoszeń (jeszcze?).

                                Bardzo uprzejmie proszę o informację, czy możemy liczyć na to, że piwo
                                w butelkach będzie miało równie stabilną jakość, co piwo z beczek?

                                Jako mieszkaniec Mazowsza mam wielki sentyment do piwa z Browaru
                                Konstancin i chciałbym móc je polecić znajomym. Liczę na to, że w 2011
                                roku będziemy mogli cieszyć się wysoką i stabilną jakością piw z
                                Państwa browaru.
                                I jaką odpowiedź z Browaru Konstancin (od kierownika marketingu, p. Wiktora Sawoniaka) otrzymałem:

                                Dziękujemy bardzo za opinię, mimo iż nie jest dla nas zbyt pochlebna. Ciesze się, że znalazł Pan czas na zwrócenie nam uwagi i że leży Panu na sercu dobra jakość naszych wyrobów.
                                Pana uwagi są trafne. Wiemy o tym problemie i przez dłuższy czas próbowaliśmy zlokalizować jego źródło. W międzyczasie podjęliśmy szerego kroków by sytuację wyprostować, i częściowo to się udawało. Dzisiaj wydaje się nam, że problem (technologiczny) został rozwiązany.
                                Zawsze byliśmy dumni z produkowanego piwa i ta sytuacja nie jest dla nas powodem do dumy. Chcemy by browar Konstancin był kojarzony z wysoką jakością i będziemy do tego dążyć.
                                Przyłożymy wzszelkich starań by nie zawieść zaufania naszych konsumentów w przyszłości.
                                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X