Kwaśne piwa z Konstancina
Collapse
X
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie -
Skoro nie norma, to chyba nie najlepiej."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Kiedyś podawali w plastiku a dziś w szkle....
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Wczoraj spożywane Żytnie (warka do 17.05.11) bez zarzutu. Niepasteryzowane Mazowieckie (24.01.) niezłe, ale o posmaku warzyw. Oba piwa z nacięciami na etykiecie, więc pewnie warzone w Oborach.
Tak jak latem i jesienią Konstancin miał problem z kwasami, teraz przypadłością, która zauważam jest właśnie smak gotowanych warzyw.
Poza tym oba piwa miały śladową ilość piany po przelaniu do kufla, która i tak zresztą szybko zniknęła.Ostatnia zmiana dokonana przez kosher; 2011-01-13, 08:24.Comment
-
Comment
-
Niekoniecznie na warzelni. To mogło być również na fermentowni, jak i leżakowni. No i podstawowa sprawa - kiepski słód. I to by wyjaśniało sprawę czemu ostatnio kilka browarów ma kłopot z DMSem. To może być wina nie tyle browaru, co już na etapie słodowni.Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-01-13, 10:00.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Niekoniecznie na warzelni. To mogło być również na fermentowni, jak i leżakowni. No i podstawowa sprawa - kiepski słód. I to by wyjaśniało sprawę czemu ostatnio kilka browarów ma kłopot z DMSem. To może być wina nie tyle browaru, co już na etapie słodowni.Comment
-
Comment
-
zatrute rzeki
zatrute morza
zatruta ziemia
zatrute zboża
czy pamiętasz raj na ziemi?
nie! już wszyscy zapomnieli
płacze moje serce, krzyczy moje ciało
co się z tym wszystkim stało?
No co się stało? Upadek cywilizacji...
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Obłęd lub rozsądek
Pora wybrać drogę
Zbliża się granica
Bliżej coraz bliżej
Widać napis koniec
Wielki serial - człowiek
Przestał już zachwycać
Ale ja myślę, że "amerykańscy naukowcy" coś wymyślą.Comment
-
5470 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-głównaComment
-
Dobre słody można kupić, nie ma z tym problemu. Tylko trzeba zapłacić normalną cenę, a jak się szuka oszczędności i kupuje byle co...Comment
-
Pewnie na poziomie browaru domowego tak jest, jednak sądzę, że dużo trudniej pozyskać dobry surowiec browarom przemysłowym i chyba nie można powiedzieć, że Konstancin kupuje byle co, gdyż pewnie zaopatruje się w jednej z polskich niezależnych słodowni, a nie myślę, żeby któraś z nich świadomie robiła złe słody...Comment
-
Pewnie na poziomie browaru domowego tak jest, jednak sądzę, że dużo trudniej pozyskać dobry surowiec browarom przemysłowym i chyba nie można powiedzieć, że Konstancin kupuje byle co, gdyż pewnie zaopatruje się w jednej z polskich niezależnych słodowni, a nie myślę, żeby któraś z nich świadomie robiła złe słody...
Jakość słodu zależy od jakości jęczmienia, więc o tyle masz rację. Jeżeli w roku 2010 jęczmień był marnej jakości, to i słód będzie gorszy - ale właśnie od tego jest drugi koniec łańcucha, żeby parametry procesu technologicznego dopasować do parametrów słodu (które są znane jeszcze przed zakupem). Po to, by uzyskać produkt wyjściowy o oczekiwanej jakości.
Z drugiej strony jakoś nie słyszałem narzekań na niską jakość jęczmienia ze zbiorów 2010 - choć może przykładam ucho nie tam gdzie trzeba.Ostatnia zmiana dokonana przez zgoda; 2011-01-13, 16:12.Comment
Related Topics
Collapse
-
Butelka 375 ml, alko 6.5%.
Dodatki: naturalne soki NFC (not from concentrate): wiśnia, czarna porzeczka, aronia.
Chmiel - Lubelski.
Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
Lacing - nie za dużo.
Gaz - średni.
Barwa - mętny, blady czerwony....-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-11-22, 16:38 -
-
Mogło dojść do tego, że go w ogóle nie będzie, więc nawet jak opóźniony, dobrze, że udało się zorganizować. 14 browarów, bardzo duży wybór piw, w myśl zasady "dla każdego coś miłego", wydzielona strefa festiwalowa, ze stołami, krzesłami, wszystko git. Ponieważ dużo...
-
Channel: Festiwale piwne
2021-07-24, 08:50 -
-
Nie znalazłem wątku. Mieszanka dwóch lambików, stary z wiśniami, a młody, żeby dodać odrobinę gazu i alkoholu. Stąd też 6,5vol i 375ml.
Barwa brązowy kraplak, w dodatku jest zmętnienie. Piana maleńki kożuszek. W nucie górnej ocet balsamiczny, wino cabernet, ciasto z bakaliami,...-
Channel: Belgia
2022-09-13, 10:41 -
-
Warto zacząć może nie od tego, że browary zgłaszające akces spływały bardzo powoli (dzień przed Festiwalem wyglądało, że będzie z osiem), ale od fatalnej logistyki-rok temu były siedziska stoliki itd, a teraz tylko takie stoliki wyższe i też nie za dużo i niestety jak na raucie-na stojąco....
-
Channel: Festiwale piwne
2024-07-07, 17:28 -
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment